Kuveyt’te Zorunlu Trafik Sigortasında Kâğıt Poliçe Dönemi Sona Erdi
Kuveyt Sigorta Düzenleme Birimi, 18 Ekim 2026’da zorunlu araç sigortası poliçelerinin yalnızca güncellenmiş Bima sistemi üzerinden düzenlenmesini istedi.
Kuveyt Sigorta Düzenleme Birimi (Insurance Regulatory Unit – IRU), zorunlu motorlu taşıt mali sorumluluk sigortalarında kâğıt üzerinden poliçe düzenlenmesini durdurdu. Kurumun 18 Ekim 2026 tarihli duyurusuna göre ilgili poliçeler, güncellenen Bima elektronik sistemi aracılığıyla düzenlenecek.
Zorunlu motorlu taşıt poliçeleri elektronik sistemden düzenlenecek
Kuveyt’te trafik kazalarından doğan hukuki sorumlulukları kapsayan zorunlu motorlu taşıt sigortası için yeni bir uygulama başlatıldı. Düzenleyici kurum, yetkili sigorta şirketlerine gönderdiği genelgeyle Bima platformunun güncellenmiş sürümünün deneme dönemine geçildiğini açıkladı.
Bu kapsamda sigorta şirketleri ve yetkili aracılar, ilgili poliçeleri artık kâğıt kanalı üzerinden oluşturamayacak. Kurum, belirlenen elektronik sistem dışında düzenlenen zorunlu motorlu taşıt sigortası poliçelerinin geçerli kabul edilmeyeceğini bildirdi.
Sigorta aracılarına elektronik poliçe düzenleme yetkisi
Yeni sistem, sigorta şirketlerinin sözleşmeli aracılık kuruluşlarına Bima platformunda alt kullanıcı hesabı açarak kendi adlarına poliçe düzenleme yetkisi vermelerine imkân tanıyor. Yetkilendirme ve poliçe işlemleri, düzenleyici kurumun belirlediği kurallara bağlı olacak.
Sigorta yaptırmak isteyen araç sahipleri, poliçe başvurularını sigorta şirketleri veya yetkili aracılar üzerinden gerçekleştirebilecek. Ancak poliçenin oluşturulması Bima sistemine bağlı kalacak. Düzenleme kapsamında sigorta primlerinin elektronik olarak ödenmesi ve nakit tahsilat yapılmaması öngörülüyor.
Deneme döneminde eğitim ve kayıt yükümlülükleri
IRU’nun düzenlemesine göre sigorta şirketlerinin anlaşmalı aracılarına sistemin kullanımı konusunda eğitim vermesi ve katılımcı kayıtlarını tutması gerekiyor. Güncellenen altyapının zorunlu motorlu taşıt poliçelerine ait işlemleri tek bir elektronik platformda toplaması planlanıyor.
Genelgenin hedefleri arasında poliçe bilgilerinin kayda alınması, işlemlerin denetlenebilmesi ve zorunlu sigorta düzenleme süreçlerinin dijitalleştirilmesi yer alıyor. Açıklamada uygulamanın Bima sisteminin güncellenmiş sürümü için başlatılan deneme dönemi kapsamında yürütüldüğü belirtildi.
Kuveyt sigorta piyasasındaki önceki düzenlemeler arasında sigorta ve reasürans şirketlerine getirilen kredi derecelendirme şartı da bulunuyor.
Benzer Haberler
Tümü ›