İçeriğe geç
20 Eylül 2026, Pazar Sigorta sektörünün bağımsız haber sitesi
SON DAKİKA
SİGORTA SEKTÖRÜ Haber • Veri • Analiz
MALİ TABLOLAR
Dünya

ABD, Körfez Bölgesinde Denizcilik Reasürans Programını Başlatıyor

ABD, Körfez bölgesinde denizcilik reasürans programını başlatarak bölgesel güvenliği ve ticaret sigortasını güçlendiriyor.

ABD, Körfez Bölgesinde Denizcilik Reasürans Programını Başlatıyor
ABD, Körfez Bölgesinde Denizcilik Reasürans Programını Başlatıyor

ABD’den Denizcilik Reasürans Hamlesi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Kalkınma Finans Kurumu (DFC) ve ABD Hazine Bakanlığı, Başkan Donald Trump tarafından onaylanan Körfez bölgesinde savaş riski dahil olmak üzere denizcilik reasüransı uygulamasını başlatma planını açıkladı.

DFC İcra Kurulu Başkanı Ben Black ve ABD Hazine Bakanı Scott Bessent tarafından duyurulan plan, deniz ticaretine olan güveni yeniden tesis etmek, uluslararası ticareti istikrara kavuşturmak ve İran ile devam eden çatışmalar sırasında Orta Doğu’da faaliyet gösteren Amerikan ve müttefik şirketleri desteklemeyi amaçlıyor. Program, bu hedef doğrultusunda ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ile yakın iş birliği içinde yürütülecek.

DFC tarafından sağlanacak reasürans tesisi, 20 milyar dolara kadar olan zararları kapsayacak şekilde sürekli sigorta imkânı sunacak. Döner sigorta teklifi yalnızca belirlenen kriterleri karşılayan gemiler için geçerli olacak ve ilk aşamada gövde, makine ve kargo sigortasına odaklanılacak.

Duyuruda, DFC’nin en uygun Amerikan sigorta ortaklarını belirlediği, Hazine Bakanlığı ile birlikte planın uygulanmasına ilişkin sonraki adımların CENTCOM koordinasyonunda ilerletileceği vurgulandı. Bu adımın, uluslararası ticaretin sürdürülebilirliğini koruma amacıyla DFC’nin yenilikçi finansal araçlarını devreye soktuğu ifade edildi.

Geçtiğimiz hafta, Başkan Trump, küresel enerji akışını istikrara kavuşturmak ve deniz güvenliği risklerini azaltmak amacıyla, DFC’ye tüm deniz ticaretine —özellikle Hürmüz Boğazı’ndan geçen enerji taşımacılığına— yönelik siyasi risk sigortası ve finansal garantileri genişletme talimatı vermişti.

DFC Başkanı Ben Black, “Deniz ticaretine güveni yeniden tesis etmek ve uluslararası piyasaları istikrara kavuşturmak için bu planı onaylayan Başkan Trump ve Bakan Bessent’e teşekkür ederim. CENTCOM ile birlikte yürüttüğümüz bu program, deniz taşımacılığı için eşi görülmemiş bir güvenlik düzeyi sağlayacaktır. Reasürans planımız, petrol, benzin, LNG, jet yakıtı ve gübre taşımacılığının Hürmüz Boğazı üzerinden güvenle sürdürülmesine katkı sunacaktır.” ifadelerini kullandı.

Yakamoz Telci
YAZAR

Yakamoz Telci

Dünya genelinde sigorta sektöründe yaşanan tüm gelişmeleri okuyucularla buluşturan Dünya kategorisinin editörü olarak, uluslararası piyasaları yakından takip ediyor ve küresel ölçekte ortaya çıkan trendleri anlaşılır bir dille aktarıyorum. Sigorta şirketlerinin stratejik adımlarından regülasyon değişikliklerine, teknolojik dönüşümden sektörel raporlara kadar geniş bir yelpazede içerik hazırlayarak okuyucuların global perspektife sahip olmasını hedefliyorum. Doğruluğa, güncelliğe ve tarafsızlığa önem veren bir editöryal yaklaşım benimsiyor; uluslararası kaynakları titizlikle inceleyerek haberleri yerel okuyucunun anlayabileceği yalın bir anlatımla sunuyorum. Amacım, küresel sigorta dünyasında olup bitenleri Türkiye’deki okurlara en hızlı ve en güvenilir şekilde ulaştırmak; sektöre değer katan, bilgilendirici ve güvenilir bir haber akışı sağlamaktır. Her gün değişen dünya sigortacılık ekosistemini yakından izlemeye devam ederken, okuyucuların ihtiyaç duyduğu kapsamlı ve nitelikli içerikleri üretmeyi sürdürüyorum.

Yazar profili ve tüm yazıları
Sigorta Haber İndeks AğıKeşfet · Bağlan · Güncel kal