Fitch Ratings, küresel reasürans sektöründe 2027 için çoğu property ve specialty hattında fiyatların daha da düşmesini beklediğini, ancak düşüşlerin 2026’ya kıyasla daha az belirgin olacağını bildirdi ve piyasa koşullarının alıcı dostu kalmaya devam edeceğini belirtti.
Kuruluş, reasürörler arasında yoğun rekabet ve şartlarda seçici gevşeme olacağını; hoşgörünün düşük attachment noktaları, daha geniş teminatlar ve daha sık geri dönüş dönemlerini kapsayan korumalar dahil olmak üzere, müzakerelerde reasürörlerin daha esnek davranabileceğini ifade etti.
Fitch, casualty (sorumluluk) fiyatlamasının devam eden rezerv ve zarar maliyeti baskıları nedeniyle daha dirençli olmasının muhtemel olduğunu, ancak aşırı arzın oranları yetersiz hale getirebileceğini ekledi. Ayrıca ABD casualty fiyatlamasının, olumsuz zarar maliyeti eğilimleri ışığında yalnızca kademeli olarak yavaşlayacağını, fakat özellikle casualty sidecar’larından gelen artan kapasitenin oran yeterliliğini düşüreceğini belirtti.
Fitch Ratings, sektördeki görünümünü 2027 için “deteriorating” (kötüleşen) olarak koruduğunu ve bol kapasite ile yenilenen enflasyon baskıları nedeniyle yükselen hasar maliyetleri arasında daha fazla fiyat düşüşü beklendiğini söyledi. Kuruluş, bunun marj ve gelir erozyonuna yol açacağını, ancak sektörün çok güçlü sermaye pozisyonunu maddi ölçüde etkilemeyeceğini ifade etti.
Fitch’in değerlendirmesinden bir alıntı şu şekildedir: “Following substantial price declines over the past two years, competition is likely to become less price-led and increasingly centred on terms and conditions, which have remained resilient through most of 2026. US casualty pricing is likely to decelerate only gradually in light of adverse loss-cost trends, although growing capacity, particularly from casualty sidecars, will reduce rate adequacy.”
Kuruluş, hasar baskılarının aşağıdaki unsurlardan kaynaklanmaya devam ettiğini belirtti:
- ekonomik, sosyal ve tıbbi enflasyon,
- iklim değişikliği,
- jeopolitik ve yapay zekâyla ilgili ortaya çıkan sorumluluklar.
Fitch, aynı zamanda reasürörlerin, birincil retention’ın hard-market dönemlerindeki yüksekliklerden normale dönmesiyle daha yüksek bir zarar payını üstlenmesinin muhtemel olduğunu ve bu baskıların kazanç oynaklığı yaratacağını, ancak önceki döngülere kıyasla yumuşamayı sınırlamaya yardımcı olabileceğini belirtti. Kuruluş, beklenmedik ve maddi bir zarar olayının daha keskin bir yeniden fiyatlamayı tetikleyebileceğini de kaydetti.
Kaynak: Commercial Risk






