Küresel Piyasaların Durumu
Küresel piyasalarda, Orta Doğu’da iki yıldır yüksek seyreden jeopolitik tansiyonun ateşkes anlaşmasıyla yatışacağına dair iyimserliklere karşın, ABD’de bütçe anlaşmazlığının sürmesi risk iştahının düşük devam etmesine neden oluyor. Dünya genelinde gümrük tarifeleri, jeopolitik gelişmeler, merkez bankalarının politikaları başta olmak üzere ekonominin ilerleyişini etkileyen birçok konuda belirsizliklerin sürmesi yatırımcı kararlarında etkili oluyor.
- İsrail hükümetinin, ABD Başkanı Donald Trump’ın planı çerçevesinde Gazze’deki ateşkes anlaşmasını onaylamasının ardından Orta Doğu’daki jeopolitik tansiyonun düşeceğine yönelik iyimserlikler arttı.
- Söz konusu gelişmeyle Orta Doğu’da jeopolitik endişeler azalsa da diğer taraftan ABD’de hükümetin kapalı olması nedeniyle veri akışının kesilmesi piyasalarda beklenti oluşumunu zorlaştırıyor.
ABD Ekonomik Gelişmeleri
Ülkede bütçe görüşmelerine yönelik haber akışı takip edilirken, Senato’da dün yapılan oylamalarda hem Cumhuriyetçi hem de Demokratların geçici bütçe tasarıları yeterli oy sayısına ulaşamadı. ABD’de hükümetin kapalı kalması nedeniyle işgücü piyasasına ilişkin verilerin açıklanmaması, ülke ekonomisine ilişkin ipucu arayan yatırımcıların işini zorlaştırıyor. Bugün ülkede yayımlanması beklenen 2025 mali yılına ilişkin bütçe raporu da açıklanmayabilir.
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed‘in bu ay politika faizini 25 baz puan indirmesine kesin gözüyle bakılırken, Aralık ayında bir faiz indirimi daha yapması bekleniyor. Ekonomik gelişmelerin yanı sıra Fed yetkililerinin açıklamaları da izleniyor.
Altın ve Gümüşün Seyri
Ons altın dört bin doların altına geri döndü. ABD’de hükümetin kapanması, süregelen belirsizlikler ve merkez bankalarının talepleriyle üst üste rekor kıran altının ons fiyatı, dün dört günlük artış serisini sonlandırarak günü yüzde 1,6 düşüşle üç bin 976 dolardan tamamladı. Günlük hareketler ve analizler yatırımcılar için yol gösterici olmaya devam ediyor.
Avrupa Borsalarının Durumu
Avrupa borsaları dün Almanya hariç negatif seyrederken, Orta Doğu’daki gelişmelerin yanı sıra Rusya ve Ukrayna arasındaki gelişmeler de yakından takip ediliyor. Bu bağlamda Avrupa Merkez Bankasının (ECB) tutanakları dikkat çekiyor.
Asya Piyasalarının Durumu
Asya tarafında ise Güney Kore hariç negatif bir görünüm hakimken, Japonya’da üretici fiyatları beklentilerin üzerinde arttı. Çin’in nadir toprak elementleri ve üretim teknolojilerinin ihracatına yeni kısıtlama getirmesi de ticari gerilim endişelerini artırarak Asya borsalarında satış baskısına neden oldu.
Yurt İçi Piyasalara Bakış
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi güne hafif yükselişle başladı. Dünkü hafif satış baskısının ardından, analistler, BIST 100 endeksinde belirli destek ve direnç seviyelerinin izleneceğini belirtti.





