Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Frenlerden “cıyaklama” sesi gelmesi normal mi?

Frenlerden “cıyaklama” (ıslık) sesi gelmesi bazı durumlarda normal olabilir, ancak genellikle bir uyarı işaretidir. Bu sesi doğru yorumlamak, güvenlik açısından kritiktir.

Frenlerden "cıyaklama" (ıslık) sesi gelmesi bazı durumlarda normal olabilir, ancak

Frenlerden “cıyaklama” (ıslık) sesi gelmesi bazı durumlarda normal olabilir, ancak genellikle bir uyarı işaretidir. Bu sesi doğru yorumlamak, güvenlik açısından kritiktir.

Durumu hızlıca ayırt etmeniz için olasılıkları “Normal/Geçici” ve “Dikkat Gerektiren” olarak ikiye ayırdık:

1. Sesin Normal veya Geçici Olduğu Durumlar

Aşağıdaki durumlarda duyduğunuz ses genellikle tehlikeli değildir ve kısa süre sonra kendiliğinden geçer:

  • Sabah Nem ve Soğuk: Aracı ilk çalıştırdığınızda (özellikle soğuk ve nemli havalarda veya yağmur sonrası) disklerin üzerinde ince bir pas tabakası oluşur. İlk birkaç frene basışta gelen cıyaklama, bu tabakanın temizlenmesiyle kaybolur.

  • Toz ve Kir Birikimi: Balata ile disk arasına giren yol tozu veya küçük taş parçacıkları geçici bir ötme yapabilir. Basınçlı su ile yıkandığında genellikle geçer.

  • Yeni Balatalar: Eğer fren balatalarınızı yeni değiştirdiyseniz, parçaların birbirine alışma sürecinde (ilk 200-500 km) ses gelmesi oldukça normaldir.

  • Sert/Spor Balatalar: Yüksek performanslı veya metal oranı yüksek (yarı metalik) balatalar, daha iyi frenleme yapsalar da doğaları gereği daha sesli çalışırlar.

2. Sesin Sorun İşaret Ettiği Durumlar (Müdahale Gerekir)

Ses sürekli hale geldiyse veya aşağıdaki karakterde ise servise gitmeniz gerekir:

  • Metalik Sürtünme Sesi (Gırçlama): Cıyaklamadan ziyade “demir demire sürtüyor” gibi kalın bir ses varsa, balatalarınız tamamen bitmiş demektir. Diski çizmeden hemen değiştirilmelidir.

  • Akustik Aşınma Uyarısı: Çoğu modern balatada, balata ömrünün sonuna geldiğinde sürücüyü uyarmak için bilerek ses çıkaran küçük bir metal parça (tırnak) bulunur. Frene bastığınızda sürekli ince bir ıslık sesi duyuyorsanız, bu “Beni değiştir” uyarısıdır.

  • Camlaşma (Sırlaşma): Frenler aşırı ısındığında (örneğin uzun süre yokuş aşağı inerken sürekli frene basmak), balata yüzeyi sertleşip cam gibi parlak bir hal alır. Bu durum fren performansını düşürür ve sürekli ötme sesi yapar.

İlgili Haber  Toyota Yaris Cross Kasım Kampanyasında Eşsiz Hibrit Deneyim

Özet Tablo: Ne Yapmalısınız?

Sesin Karakteri Olası Neden Ne Yapmalı?
Sabahları ilk kalkışta 1-2 kez Nem / Yüzeysel Pas Normal, devam edin.
Sürekli ince tiz ses (Islık) Balata bitiyor uyarısı Yakın zamanda kontrol ettirin.
Kalın metalik kazıma sesi Balata bitmiş (Metal metale) Acil servise gidin.
Yeni balata takıldıktan sonra Alışma süreci Bir süre (200 km) gözlemleyin.