SON DAKİKA
--:--:--

Frenlerden “cıyaklama” sesi gelmesi normal mi?

Frenlerden "cıyaklama" (ıslık) sesi gelmesi bazı durumlarda normal olabilir, ancak genellikle bir uyarı işaretidir. Bu sesi doğru yorumlamak, güvenlik açısından kritiktir.

Sigorta Haber
Yayınlandı: Güncellendi:
2 dk okuma 317 kelime
Paylaş f X in WA
Sigorta Haber’i Google News’te takip edinYeni haberleri ve sektör gündemini daha hızlı takip edin.
Takip Et

Frenlerden “cıyaklama” (ıslık) sesi gelmesi bazı durumlarda normal olabilir, ancak genellikle bir uyarı işaretidir. Bu sesi doğru yorumlamak, güvenlik açısından kritiktir.

Durumu hızlıca ayırt etmeniz için olasılıkları “Normal/Geçici” ve “Dikkat Gerektiren” olarak ikiye ayırdık:

1. Sesin Normal veya Geçici Olduğu Durumlar

Aşağıdaki durumlarda duyduğunuz ses genellikle tehlikeli değildir ve kısa süre sonra kendiliğinden geçer:

  • Sabah Nem ve Soğuk: Aracı ilk çalıştırdığınızda (özellikle soğuk ve nemli havalarda veya yağmur sonrası) disklerin üzerinde ince bir pas tabakası oluşur. İlk birkaç frene basışta gelen cıyaklama, bu tabakanın temizlenmesiyle kaybolur.

  • Toz ve Kir Birikimi: Balata ile disk arasına giren yol tozu veya küçük taş parçacıkları geçici bir ötme yapabilir. Basınçlı su ile yıkandığında genellikle geçer.

  • Yeni Balatalar: Eğer fren balatalarınızı yeni değiştirdiyseniz, parçaların birbirine alışma sürecinde (ilk 200-500 km) ses gelmesi oldukça normaldir.

  • Sert/Spor Balatalar: Yüksek performanslı veya metal oranı yüksek (yarı metalik) balatalar, daha iyi frenleme yapsalar da doğaları gereği daha sesli çalışırlar.

2. Sesin Sorun İşaret Ettiği Durumlar (Müdahale Gerekir)

Ses sürekli hale geldiyse veya aşağıdaki karakterde ise servise gitmeniz gerekir:

  • Metalik Sürtünme Sesi (Gırçlama): Cıyaklamadan ziyade “demir demire sürtüyor” gibi kalın bir ses varsa, balatalarınız tamamen bitmiş demektir. Diski çizmeden hemen değiştirilmelidir.

  • Akustik Aşınma Uyarısı: Çoğu modern balatada, balata ömrünün sonuna geldiğinde sürücüyü uyarmak için bilerek ses çıkaran küçük bir metal parça (tırnak) bulunur. Frene bastığınızda sürekli ince bir ıslık sesi duyuyorsanız, bu “Beni değiştir” uyarısıdır.

  • Camlaşma (Sırlaşma): Frenler aşırı ısındığında (örneğin uzun süre yokuş aşağı inerken sürekli frene basmak), balata yüzeyi sertleşip cam gibi parlak bir hal alır. Bu durum fren performansını düşürür ve sürekli ötme sesi yapar.

Özet Tablo: Ne Yapmalısınız?

Sesin Karakteri Olası Neden Ne Yapmalı?
Sabahları ilk kalkışta 1-2 kez Nem / Yüzeysel Pas Normal, devam edin.
Sürekli ince tiz ses (Islık) Balata bitiyor uyarısı Yakın zamanda kontrol ettirin.
Kalın metalik kazıma sesi Balata bitmiş (Metal metale) Acil servise gidin.
Yeni balata takıldıktan sonra Alışma süreci Bir süre (200 km) gözlemleyin.

Yorum Yap

En Güncel ve Doğru Haberler!
Sigorta Haber

Sigorta Haber, sigorta sektöründeki en güncel haberleri, analizleri ve gelişmeleri tarafsız bir bakış açısıyla sunan bağımsız bir haber platformudur. Sigorta profesyonellerine, acentelere ve sektöre ilgi duyan herkese doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sağlamayı amaçlıyoruz. Sigortacılıktaki yenilikleri, mevzuat değişikliklerini ve sektör trendlerini yakından takip ederek, okuyucularımıza kapsamlı bir bilgi kaynağı sunuyoruz.

2026 Sigorta Haber © Tüm hakları saklıdır.
Türkiye Sigorta SGK Emeklilerine özel kampanya Türkiye Sigorta SGK Emeklilerine özel kampanya
Türkiye Sigorta SGK Emeklilerine özel kampanya Türkiye Sigorta SGK Emeklilerine özel kampanya