İçeriğe geç
26 Eylül 2026, Cumartesi Sigorta sektörünün bağımsız haber sitesi
SON DAKİKA
SİGORTA SEKTÖRÜ Haber • Veri • Analiz
MALİ TABLOLAR
Ekonomi

VakıfBank, AIIB İş Birliğiyle 300 Milyon Dolarlık Yeni Fonla Deprem Bölgesine ve KOBİ’lere Destek Sağlıyor

VakıfBank, AIIB iş birliğiyle 300 milyon dolarlık fonla deprem bölgesi ve KOBİ’lere güçlü destek sağlıyor.

VakıfBank, AIIB İş Birliğiyle 300 Milyon Dolarlık Yeni Fonla Deprem Bölgesine ve KOBİ’lere Destek Sağlıyor
VakıfBank, AIIB İş Birliğiyle 300 Milyon Dolarlık Yeni Fonla Deprem Bölgesine ve KOBİ’lere Destek Sağlıyor

VakıfBank’tan Uluslararası Fonlama Atağı

Uluslararası fonlama işlemlerinde sektör öncüsü konumunda olan VakıfBank, 10 yıl vadeli 300 milyon dolar tutarındaki kredi ile sağladığı bu kaynağı, depremden etkilenen bölgelerde konut ve sosyal altyapının yeniden inşasına ve KOBİ’lerin finansmanına yönlendirerek ülke ekonomisine katma değer sağlamayı hedefliyor.

Uluslararası sermaye piyasalarında Türkiye’nin lider bankası olan VakıfBank, çeşitlendirilmiş fonlama stratejisi kapsamında ilklere imza atmaya ve ülkemize uygun maliyetli yurt dışı kaynak getirmeye devam ediyor. Türk bankacılık sektöründe çok uluslu kalkınma kuruluşlarıyla imzalanan en yüksek tutarlı kredi olan 1,5 milyar Euro’luk işlem Dünya Bankası İcra Kurulu’nda onaylanmıştı. Şimdi ise VakıfBank, Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ile ilk iş birliğini hayata geçiriyor.

Asya Altyapı Yatırım Bankası ile Gerçekleştirilen İlk İşlem

10 yıl vadeli 300 milyon dolarlık kredi anlaşması ile elde edilen kaynak, deprem bölgelerinde konut ve sosyal altyapı projeleriyle KOBİ’lerin ihtiyaçlarını destekleyecek. Böylece hem bölgesel kalkınma hem de işletmelerin sürdürülebilir büyümesi için uluslararası bir çözüm sağlanacak.

VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, bankanın milli ekonomi hedefleri doğrultusundaki kararlılığını vurgulayarak şunları söyledi: “Uluslararası fonların ülkemize kazandırılması için bütün enstrümanları etkin biçimde kullanıyoruz. Asya Altyapı Yatırım Bankası ile gerçekleştirilen bu ilk fonlama, küresel iş birliklerimizi coğrafi olarak çeşitlendirdiğimiz ve derinleştirdiğimiz önemli bir adım.”

Güçlü Finansman Stratejisi ve Uluslararası Güven

Üstünsalih, bu işlemin Türkiye ekonomisine duyulan güvenin ve VakıfBank’ın çok uluslu kalkınma kuruluşları nezdindeki güçlü konumunun bir göstergesi olduğunu belirtti. Ayrıca bankanın, 2025 yılından itibaren yurt dışı fonlama stratejisinde kalkınma bankalarıyla ilişkileri derinleştirmeye ve yeni iş birlikleri geliştirmeye öncelik vereceğini ifade etti.

Üstünsalih konuşmasına şu şekilde devam etti: “Mayıs ayında Çin Kalkınma Bankası ile yaptığımız 4 milyar RMB (Yuan) tutarındaki kredi anlaşmasıyla uzun bir aradan sonra iş birliği yürüttüğümüz tek Türk bankası olduk. Ardından, Dünya Bankası Grubu üyesi Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) tarafından 1,5 milyar Euro tutarında ve 10 yıl vadeli kredi onaylandı. Böylece Türk bankacılık sektöründe çok uluslu kalkınma kuruluşlarıyla gerçekleştirilen en yüksek tutarlı işlem hayata geçiyor.”

Deprem Bölgesine ve KOBİ’lerin Enerji Dönüşümüne Destek

Asya Altyapı Yatırım Bankası’ndan sağlanan 300 milyon dolarlık fon, deprem bölgelerinde konut ve sosyal altyapının yeniden inşasına katkı sağlayacak projeleri ve KOBİ’lerin yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve döngüsel ekonomi yatırımlarını destekleyecek.

Üstünsalih, “Yurt dışından sağladığımız uzun vadeli ve uygun maliyetli kaynakları reel sektöre yönlendirerek, döviz kazandırıcı ve verimlilik odaklı yatırım projelerine öncelik veriyoruz. Böylelikle Türkiye ekonomisine sürdürülebilir katma değer oluşturmayı sürdüreceğiz.” dedi.

Ömer Tezer
YAZAR

Ömer Tezer

Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri yakından takip eden, finansal verileri okuma ve analiz etme konusunda uzmanlaşmış bir gazeteci olarak, okurlara en doğru ve güncel bilgiyi ulaştırmayı amaçlıyorum. Ekonomi alanındaki haberleri sade, anlaşılır ve güvenilir bir dille aktararak karmaşık finans süreçlerini herkes için anlaşılır hâle getirmeyi görev edindim.Kariyerim boyunca piyasa hareketleri, küresel ekonomik trendler, şirket haberleri, yatırım analizleri ve sektörel raporlar üzerine yoğunlaştım. Ekonomi haberciliğinde doğruluk, hız ve tarafsızlık ilkeleriyle çalışıyor; her içeriğin okura değer katmasını önceliyorum.Veriye dayalı habercilik yaklaşımım sayesinde, hem Türkiye’deki ekonomik gündemi hem de uluslararası piyasaları sürekli izleyerek gelişmeleri bütüncül bir bakış açısıyla yorumluyorum. Ekonomi kategorisinin editörü olarak, okuyucularımıza güvenilir ve nitelikli içerikler sunmayı sürdürüyorum.

Yazar profili ve tüm yazıları