SON DAKİKA
--:--:--

Avrupa savunma maliyeti zorluklarını nasıl hafifletebilir – ING

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Avrupa savunma maliyeti zorluklarını nasıl hafifletebilir – ING

Investing.com — NATO liderleri geçen hafta Lahey’deki zirvede yeni ve daha yüksek bir savunma harcaması hedefi üzerinde anlaştı. ING, Avrupa ülkelerinin artan bu harcamalarının haneleri ciddi şekilde etkileyeceğini öngörüyor.

NATO üyeleri, temel savunma ve daha geniş savunma ve güvenlikle ilgili yatırımlar için ekonomik çıktılarının (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) yüzde 5’ini harcama konusunda anlaştı.

Bu, 2014’teki Galler zirvesinde onaylanan mevcut yüzde 2’lik hedeften oldukça yüksek bir artış.

ING analistleri bir notta, artan Avrupa savunma harcamalarının potansiyel ekonomik avantajları olduğunu belirtti.

Avrupa Komisyonu, 2028 yılına kadar GSYİH büyümesinin yüzde 0,3-0,6 daha yüksek olacağını öngörüyor. Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü ise savunma harcamalarının GSYİH’nin yüzde 2’sinden yüzde 3,5’ine çıkmasının GSYİH üzerinde yüzde 0,9 ile 1,5 arasında bir etki yaratacağını tahmin ediyor.

ING şöyle dedi: “Biz Avrupa Komisyonu ile tahminin alt sınırındayız. Yüksek ithalat payı en önemli neden… Ek harcamaların daha çok ekipmana yönelik olacağını bekliyoruz, bu alanda yetersiz yatırım önemli boyutta oldu. Ekonomik etki açısından, Ukrayna’ya destek için tüm askeri ekipmanın yüzde 78’i AB dışı üreticilerden temin edildi, bu nedenle ek harcamaların ithalat payı yüksek olacak.”

ING ayrıca, ilk birkaç yıl için beklediğimiz gibi, ek harcamaların borçla finanse edilmesi durumunda olumlu GSYİH etkisinin daha yüksek olacağını ekledi. Bu yaklaşım mantıklı, çünkü bütçe kesintileri veya vergi artışları genellikle siyasi açıdan sancılı olurken, yüksek ithalat payı yerli tüketimin ithalatla değiştirilmesi riskini taşıyarak ekonomiye zarar verebilir.

Bununla birlikte, ING, zaman içinde yüksek savunma harcamaları nedeniyle daha yüksek Avrupa açık normları için ekonomik bir gerekçe olmadığını ekledi.

“Bu, tekrarlayan bir devlet harcaması olacak, bu nedenle tekrarlayan devlet geliriyle veya başka alanlardaki harcama kesintileriyle karşılanmalı. Bu, zaman içinde GSYİH üzerindeki olumlu etkinin 2028 etkisine kıyasla azalacağı anlamına geliyor.”

Dolayısıyla ekonomi için yukarı yönlü potansiyel sınırlı.

Ayrıca, Avrupa ülkeleri şu anda GSYİH’lerinin yaklaşık yüzde 2’sini savunmaya harcıyor ve bu oran GSYİH’nin yüzde 3,5 ile 5’i arasında bir seviyeye çıkacak.

Bu iki seçenekten birini ima ediyor: Ya sağlık, sosyal güvenlik veya eğitime harcanamayacak ve bu alanlarda kesintiler şeklinde gelecek. Ya da daha yüksek vergilendirme şeklinde gelecek, böylece Avrupalı tüketiciler diğer şeylere daha az harcama yapacak.

ING şunu ekledi: “Pratikte, muhtemelen ikisinin bir karışımı olacak. Ancak yanılmayın, Avrupalı haneler bunun bedelini ödeyecek.”

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Reklam 518Reklam 698ffReklam 25Reklam 581

Yorum Yap

Benzer Haberler
Bakan Ersoy: “İstanbul tarih boyunca yalnızca bir şehir değil, tasarımın, mimarinin ve zanaatın merkezi olmuştur”
Bakan Ersoy: “İstanbul tarih boyunca yalnızca bir şehir değil, tasarımın, mimarinin ve zanaatın merkezi olmuştur”
Adıyaman’da yeni hafta hava durumu nasıl olacak? Yağış var mı?
Adıyaman’da yeni hafta hava durumu nasıl olacak? Yağış var mı?
Adıyaman MotoFest’te binlerce kişi maNga konserinde buluştu
Adıyaman MotoFest’te binlerce kişi maNga konserinde buluştu
Yeni enerji mimarisinde izin süreçleri, iletim altyapısı ve planlama bütüncül dönüşümün ana başlıkları oldu
Yeni enerji mimarisinde izin süreçleri, iletim altyapısı ve planlama bütüncül dönüşümün ana başlıkları oldu
KC-390 Millennium, 11 Ülkeyi Kapsayan Tanıtım Turunu Tamamladı
KC-390 Millennium, 11 Ülkeyi Kapsayan Tanıtım Turunu Tamamladı
Siemens’in 170 Yıllık Türkiye Yolculuğu “170 Yıldır Zamanın Ötesinde” Sergisinde Anlatılıyor
Siemens’in 170 Yıllık Türkiye Yolculuğu “170 Yıldır Zamanın Ötesinde” Sergisinde Anlatılıyor
En Güncel ve Doğru Haberler!
Sigorta Haber

Sigortahaber.com, sigorta sektöründeki en güncel haberleri, analizleri ve gelişmeleri tarafsız bir bakış açısıyla sunan bağımsız bir haber platformudur. Sigorta profesyonellerine, acentelere ve sektöre ilgi duyan herkese doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sağlamayı amaçlıyoruz. Sigortacılıktaki yenilikleri, mevzuat değişikliklerini ve sektör trendlerini yakından takip ederek, okuyucularımıza kapsamlı bir bilgi kaynağı sunuyoruz.

2025 Sigorta Haber © Tüm hakları saklıdır. Sitemizde yer alan Ekonomi ve Finans kategorilerindeki içerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır; herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Sağlık ve Bilgi kategorisinde bulunan içerikler genel olarak yapay zekâ tarafından üretilmiş olup yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Herhangi bir sağlık sorunu yaşıyorsanız, burada yer alan bilgileri esas almak yerine en kısa sürede uzman bir doktora başvurmanız önerilir.