İçeriğe geç
23 Eylül 2026, Çarşamba Sigorta sektörünün bağımsız haber sitesi
SON DAKİKA
SİGORTA SEKTÖRÜ Haber • Veri • Analiz
MALİ TABLOLAR
Bilgi

Yeni Trafik Düzenlemesi: Multimedya Ekranlarına 21 Bin TL Ceza

Yeni trafik düzenlemesiyle araçlarda multimedya ekranı kullanımına 21 bin TL’ye kadar ceza verileceği açıklandı.

Yeni Trafik Düzenlemesi: Multimedya Ekranlarına 21 Bin TL Ceza
Yeni Trafik Düzenlemesi: Multimedya Ekranlarına 21 Bin TL Ceza

Yeni Trafik Düzenlemeleri Yürürlükte

2026 yılında yürürlüğe giren yeni trafik düzenlemeleri, araç içi multimedya sistemlerinin kullanımına önemli kısıtlamalar getirdi. 27 Şubat 2026 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7574 sayılı Kanun ile Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklikler yapıldı. Bu düzenlemeler, trafik güvenliğini artırmayı ve sürüş sırasında dikkat dağınıklığını önlemeyi amaçlıyor.

Yeni Trafik Düzenlemeleri Yürürlükte

Multimedya Ekranlarına Yönelik Cezalar

Yeni Resmî Gazete düzenlemesine göre: araçlarda ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazlarını şartlara uygun şekilde kullanmayan kişilere 3.000 TL idari para cezası uygulanacak. Ayrıca sürücünün izleme alanında bulunan görüntü cihazlarının kullanımı durumunda 21.000 TL ceza kesilecek ve araç 30 gün süreyle trafikten men edilecek.

Multimedya Ekranlarına Yönelik Cezalar

Bu kural, özellikle sonradan takılan ve sürücünün dikkatini dağıtan ekranlı multimedya sistemlerini kapsıyor.

CarPlay ve Android Auto Kullanımı

CarPlay ve Android Auto sistemleri, sürüşe yardımcı özellikleri nedeniyle kapsam dışı değerlendiriliyor. Bu sistemlerin navigasyon, müzik kontrolü veya eller serbest arama gibi güvenli sürüş destekleyen işlevleri yasal kabul ediliyor. Ancak sürüş sırasında video izleme veya dikkat dağıtıcı uygulamaların kullanılması yasak kapsamına giriyor.

CarPlay ve Android Auto Kullanımı

Fabrika çıkışı entegre sistemler güvenlik standartlarına uygun olduğu için genellikle istisna oluşturuyor. Ancak sürücünün görüşünü engelleyen veya dikkatini dağıtan sonradan takılmış cihazlar cezaya tabi tutulabiliyor.

Cep Telefonu Kullanımına Yeni Cezalar

Seyir halinde cep telefonu ve benzeri haberleşme cihazlarının kullanımı yasaklandı. Buna göre, ilk ihlalde 5.000 TL idari para cezası uygulanacak. Aynı ihlalin bir yıl içinde ikinci kez yapılması halinde ceza 10.000 TL, üçüncü ve daha sonraki ihlallerde ise 20.000 TL olacak ve sürücü belgesi 30 gün süreyle geri alınacak.

Cep Telefonu Kullanımına Yeni Cezalar

Tanım Belirsizlikleri Tepkilere Yol Açtı

Kanunda yer alan “standart dışı” veya “sürücünün izleme sahası içinde kalan cihaz” ifadelerinin tam tanımı yapılmadığı için bazı belirsizlikler oluştu. Bu durum, sonradan takılan multimedya sistemlerinin satış ve montajını yapan işletmeler arasında kafa karışıklığına neden oldu.

Tanım Belirsizlikleri Tepkilere Yol Açtı

Aslı Güran
YAZAR

Aslı Güran

Türkiye’deki sağlık sektörünü yakından takip eden bir editör olarak, güncel gelişmeleri okuyuculara anlaşılır, güvenilir ve tarafsız bir dille aktarmayı amaçlıyorum. Sağlık politikalarından yeni tedavi yöntemlerine, uzman görüşlerinden toplum sağlığını ilgilendiren önemli başlıklara kadar geniş bir yelpazede içerik üretiyor, her haberin doğruluğunu titizlikle araştırıyorum.Amacım, sağlık alanındaki bilgi kirliliğini azaltarak doğru ve güncel içerikleri herkesin erişebileceği bir forma dönüştürmek. Bilimsel veriler ve yetkin kaynaklardan beslenen haberleri, sade ve herkesin anlayabileceği bir dille sunmaya özen gösteriyorum.Sağlık kategorisinin editörü olarak, hem toplum sağlığına katkı sağlayan hem de okurun güvenle takip edebileceği bir yayın politikası oluşturmak için çalışıyorum. Her haberin, bilinçli bir toplum için atılmış küçük ama önemli bir adım olduğuna inanıyorum.

Yazar profili ve tüm yazıları