Melissa Kasırgası’nın Ekonomik Etkileri
Verisk’in Extreme Event Solutions grubu, Melissa Kasırgası‘nın Jamaika’daki kara mülklerine verdiği sigortalı zararların 2,2 milyar ila 4,2 milyar dolar arasında olacağını tahmin ediyor. Küresel veri analizi ve teknoloji şirketi, Melissa’nın 21 Ekim’de kasırgaya dönüştüğünü ve 25 Ekim’de olağanüstü sıcak deniz yüzeyi sıcaklıkları nedeniyle hızla şiddetlendiğini bildirdi.
Kasırga, 28 Ekim‘de Jamaika’ya yaklaşırken maksimum rüzgar hızını 185 mil/saate kadar çıkararak tarihsel bir rekora imza attı. Fırtına, Westmoreland Parish bölgesindeki New Hope yakınlarında karaya çıktı ve sonrasında zayıfladı.
Sigortacılık Sektörü ve Zarara İlişkin Değerlendirmeler
Verisk’in tahminleri, Aon şirketinin verileriyle uyumlu olup, toplam ekonomik ve sigortalı kayıpların tek haneli milyarlarca dolar seviyelerine ulaşabileceğini öngörüyor. Tahminler; rüzgar ve yağış kaynaklı sel hasarlarını da kapsıyor ve kayıpların büyük kısmının rüzgara bağlı olduğu belirtiliyor.
Verisk’in zarar tahminleri, devlet koruma programları tarafından ödenen zararları veya Küba, Haiti, Bahamalar ve Bermuda gibi bölgelerdeki etkileri içermemektedir. Ayrıca altyapı, faydalı hizmetler, sigortasız mülkler veya dolaylı zararlar da hesaplamaya dahil edilmemiştir.
Tarihsel ve İstatistiksel Karşılaştırmalar
Verisk, Melissa Kasırgası’nı Jamaika tarihindeki en güçlü kasırga olarak tanımlamış ve küresel ölçekte de kayıtlı en şiddetli kasırgalardan biri olarak nitelendirmiştir. Melissa, 2005’teki Wilma Kasırgası ve 1988’deki Gilbert Kasırgası’ndan sonra en düşük basınca sahip üçüncü kasırga olmuştur.
Ülkede sigorta sahipliği oranının %20’nin altında olması nedeniyle, sigortasız ve yetersiz sigortalı mülklerin oranının yüksek olduğu belirtilmiştir. Bu durum, sel ve rüzgar hasarının ekonomik etkilerini ciddi biçimde artırmıştır.
Uluslararası Destek ve Reaksiyonlar
AccuWeather’ın tahminlerine göre, Melissa’nın toplam ekonomik kayıpları 52 milyar dolara kadar çıkabilir. Jamaika hükümeti ise, Karayip Afet Riski Sigorta Fonu (CCRIF SPC) kapsamında 70,8 milyon dolarlık bir ödeme almaya hazırlanıyor. Dünya Bankası, ülkenin afet sonrası toparlanma sürecini desteklemek üzere geniş kapsamlı bir mali yardım paketi üzerinde çalışıyor.





