Investing.com — Kanada’nın ana borsa endeksine bağlı vadeli işlemler, emtia ağırlıklı endeksin önceki oturumda rekor seviyeden gerilemesinin ardından Perşembe günü hafif yükseldi.
Türkiye saatiyle 13.47 itibarıyla, S&P/TSX 60 endeksi standart vadeli işlem sözleşmesi 7 puan veya %0,4 yükseldi.
S&P/TSX kompozit endeksi Çarşamba günü %0,6 düşüşle 26.566,32 seviyesinden kapandı. Endeks Salı günü yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı.
İsrail ile İran arasındaki ateşkes piyasa hissiyatını rahatlatırken, ekonomik veya jeopolitik belirsizlik zamanlarında geleneksel olarak güvenli liman olarak görülen bir varlık olan altına maruz kalan hisseleri olumsuz etkiledi.
Wall Street’teki dalgalanmalar 2025’in büyük bölümünde altını destekleyerek, altın hisselerini güçlendirdi ve TSX’i volatiliteden korudu. Ancak bazı analistler şimdi ateşkesin ve küresel ticaret gerginliklerinin azalmasının, finansal piyasalar için daha sakin bir ortama işaret edip etmediğini merak ediyor.
Bu ortamda, mega-cap teknoloji şirketleri gibi yüksek büyüme hisseleri desteklenebilir. Bu durum, TSX’e göre bu şirketlere daha ağırlıklı olan S&P 500 gibi önemli ABD endekslerine fayda sağlayacaktır.
ABD vadeli işlemleri yükselişte
ABD hisse senedi vadeli işlemleri, yatırımcılar önemli ekonomik verilerin açıklanması öncesinde İsrail-İran ateşkesini değerlendirirken hafif yükseldi.
Türkiye saatiyle 12.45’te Dow Jones Vadeli İşlemleri 100 puan veya %0,2, S&P 500 Vadeli İşlemleri 20 puan veya %0,3 ve Nasdaq 100 Vadeli İşlemleri 92 puan veya %0,4 yükseldi.
Wall Street’teki ana endeksler Çarşamba günü karışık seyirle kapandı ve iki günlük ralliye ara verdi. Yatırımcılar İsrail ile İran arasındaki ateşkesi ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın ifadesini değerlendirdi.
Üç kıyaslama endeksi hala haftayı pozitif tamamlama yolunda ilerliyor ve S&P 500, Şubat ayındaki rekorundan %1’den daha az uzakta bulunuyor.
ABD verileri odak noktasında; Trump, Powell’ı eleştirdi
Orta Doğu’daki gerginlikler sakinleşiyor gibi görünüyor. İsrail ile İran arasındaki ateşkes devam ediyor ve ABD gelecek hafta İran ile görüşmeyi planlıyor.
Bu durum göz önüne alındığında, dikkatler şimdi ABD ekonomisinin durumuna ve Federal Rezerv’in olası tepkisine çevriliyor.
Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan Mayıs ayı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi verisi Cuma günü açıklanacak. Bu veri, ABD merkez bankasının bir sonraki para politikası gevşetme zamanına ilişkin ipuçları için dikkatle incelenecek.
Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, bu hafta Kongre yasa koyucularına yaptığı açıklamalarda gelecekteki faiz kararları konusunda bekle-gör yaklaşımını sürdürdü. Powell, agresif ABD tarifelerinin daha geniş ekonomi üzerindeki etkisi konusunda daha fazla netlik ortaya çıkana kadar bu stratejinin uygun olduğunu söyledi.
Bu duruş, sürekli olarak daha düşük faiz oranları çağrısında bulunan Başkan Donald Trump’tan daha fazla eleştiri aldı.
Trump, Powell’ın yerine geçecek kişi hakkında şöyle dedi: “Kimi seçeceğimi üç veya dört kişi içinde biliyorum. Neyse ki yakında görev süresi bitiyor, çünkü bence korkunç biri.”
Wall Street Journal’ın bir haberine göre, Trump Powell’ın yerine geçecek kişiyi Eylül ayı kadar erken bir tarihte atama fikriyle oynuyor. Bu durum, Powell’ın gelecek yıl Mayıs ayına kadar sürecek görev süresinin geri kalanında otoritesini zayıflatabilir.
Oturumun ilerleyen saatlerinde yatırımcılar, haftalık işsizlik başvuruları, Mayıs ayı dayanıklı mal siparişleri ve ilk çeyrek büyüme rakamlarının son versiyonunu değerlendirecek.
Petrol, stokların düşmesinin ardından yükseldi
Ham petrol fiyatları, dünyanın en büyük tüketicisinden gelen güçlü talebi işaret eden ABD ham petrol stoklarındaki beklenenden daha büyük düşüşün ardından, önceki oturumdaki kazançlarına ekleme yaparak yükseldi.
Türkiye saatiyle 13.59’da Brent vadeli işlemleri %0,6 artarak varil başına 66,85 dolara ve ABD Batı Teksas Petrolü (WTI) ham petrol vadeli işlemleri %0,5 artarak varil başına 65,26 dolara yükseldi.
Her iki kıyaslama da Çarşamba günü yaklaşık %1 yükseldi. ABD ham petrol stoklarının art arda beşinci haftada düştüğünü gösteren veriler sonrasında, dünyanın en büyük ekonomisindeki dirençli talebi göstererek haftanın başındaki kayıplarını telafi etti.
Enerji Bilgi İdaresi’nin Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, ABD ham petrol stokları 5,8 milyon varil düştü ve benzin stokları beklenmedik şekilde 2,1 milyon varil azaldı. Talep için bir gösterge olan tedarik edilen benzin, Aralık 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Altın hafif yükseldi
Altın fiyatları, Trump’ın Powell’ı eleştirmesi ve daha düşük faiz oranları çağrısında bulunmasının ardından zayıflayan dolardan destek alarak yükseldi.
Türkiye saatiyle 13.59 itibarıyla spot altın %0,3 artarak ons başına 3.341,76 dolara yükselirken, Ağustos vadeli altın vadeli işlemleri %0,4 artarak ons başına 3.355,10 dolara çıktı.
Külçe altın, Trump’ın İsrail-İran ateşkesini açıklamasının ardından haftanın başlarında güvenli liman varlıklarına olan talebin azalmasıyla keskin düşüşler yaşadı.
Bu arada, platin fiyatları on yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde kalmaya devam etti. Değerli metal, güçlü talep ve daralan arz ile desteklenerek bu hafta yaklaşık %9 ve Haziran ayında şimdiye kadar %30 yükseldi.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.
SİGORTA
1 gün önceSİGORTA
2 gün önceSİGORTA
2 gün önceSİGORTA
3 gün önceSİGORTA
5 gün önceSİGORTA
5 gün önceSİGORTA
8 gün önceSİGORTA
8 gün önceBES / HAYAT
9 gün önceSİGORTA
9 gün önce