İçeriğe geç
6 Ekim 2026, Salı Sigorta sektörünün bağımsız haber sitesi
SON DAKİKA
SİGORTA SEKTÖRÜ Haber • Veri • Analiz
MALİ TABLOLAR
Haberler

Prof. Dr. Hasret Dikici Bilgin, IPSA Başkanlığına Seçildi

İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasret Dikici Bilgin, UNESCO tarafından 76 yıl önce kurulan ve alanının en saygın kuruluşları arasında yer alan Uluslararası Siyaset Bilimi Derneği (International Political Science Association - IPSA) başkanlığına seçildi.

Prof. Dr. Hasret Dikici Bilgin, IPSA Başkanlığına Seçildi
Prof. Dr. Hasret Dikici Bilgin, IPSA Başkanlığına Seçildi

Türkiye‘den İkinci İsim Olarak Tarihe Geçti

İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasret Dikici Bilgin, siyaset bilimi alanında dünyanın en saygın kuruluşlarından biri olan Uluslararası Siyaset Bilimi Derneği (International Political Science Association – IPSA) başkanlığına seçildi. 76 yıllık geçmişe sahip olan IPSA’ya başkan olarak seçilen Prof. Dr. Dikici Bilgin, bu önemli göreve Türkiye’den seçilen ikinci akademisyen oldu. İlk Türk başkan, 2016 yılında aynı üniversiteden Prof. Dr. İlter Turan olmuştu.

Seul’de Oy Birliğiyle Seçildi, Görevi Roma’da Devralacak

IPSA’nın en yüksek karar organı olan Konsey, Seul’de düzenlenen 2025 Dünya Siyaset Bilimi Kongresi kapsamında toplandı. Dünyanın dört bir yanından temsilcilerin katıldığı oylamada Prof. Dr. Dikici Bilgin, oy birliğiyle Seçilmiş Başkan olarak belirlendi. Bu görevine resmi olarak 2027 yılında Roma’da düzenlenecek olan bir sonraki Dünya Kongresi’nde başlayacak.

“Bu Görev, Tüm Akademisyenlerin Ortak Emeğidir”

Seçimin ardından yaptığı açıklamada Prof. Dr. Dikici Bilgin, “Türkiye’de siyaset bilimi eğitimi 1950’li yıllarda başladı. O günden bugüne, bu alanda çalışan akademisyenler yurtiçinde ve yurtdışında bilimsel üretim için büyük çaba sarf etti. IPSA başkanlığına seçilmem, bu emeğin bir devamı ve göstergesidir. Türkiye’deki akademik dünyaya ve üniversitelerin uluslararası görünürlüğüne katkı sunmasını umuyorum.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Hasret Dikici Bilgin Kimdir?

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Dikici Bilgin, aynı zamanda Siyasi İlimler Türk Derneği Başkan Yardımcılığı görevini de yürütmektedir. Akademik çalışmalarını siyasal İslam, karşılaştırmalı siyasal kurumlar, siyasi partiler ve Orta Doğu seçimleri alanında yoğunlaştıran Bilgin’in birçok makalesi ve kitap bölümü uluslararası yayınlarda yer almıştır. 2014 yılında ortak editörlüğünü üstlendiği Karşılaştırmalı Siyaset: Temel Konular ve Yaklaşımlar kitabı, TÜBA tarafından “En İyi Bilimsel Telif Eser” ödülüne layık görülmüştür.

Ayrıca, radikalleşme konusundaki iki Ufuk Avrupa projesinde Türkiye baş araştırmacısı olarak görev yapan Prof. Dr. Dikici Bilgin, 2013 yılından bu yana IPSA bünyesinde çeşitli görevlerde bulunmuştur. 2018-2021 arasında IPSA Yürütme Komitesi üyeliği yapan Bilgin, 2023-2025 döneminde IPSA Yaz Okulları Koordinatörlüğünü yürütmüştür. 2021 Dünya Kongresi’nin program başkanlığını da ünlü siyaset bilimci Prof. Bertrand Badie ile birlikte üstlenmiştir.

Sigorta Haber
YAZAR

Sigorta Haber

Finans ve ekonomi alanında uzman. Piyasa analizleri, yatırım stratejileri ve makroekonomik gelişmeler üzerine içerikler üretir.

Yazar profili ve tüm yazıları