2008 yılında yapılan değişiklikle Myanmar’ın bayrağı, ülkenin yeni ismiyle birlikte değiştirildi. Bayrak, üç renkli yatay şerit ve ortasında beş köşeli bir beyaz yıldızdan oluşuyor. Kırmızı renk, Hindistan ve İngiltere ile yapılan savaşlarda yaşamını yitiren askerlerin anısını temsil eder. Yeşil, ülkenin doğal güzelliklerini simgelerken, sarı birlik ve dayanışmayı simgeler. Bayrağın ortasındaki beyaz yıldız barış ve özgürlüğün sembolüdür.
Myanmar, Andaman Denizi’ne kıyısı olan bir Güneydoğu Asya ülkesidir. 96° 16′ boylam ve 16° 81′ enleminde yer alır ve Bengal Körfezi’ne de kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin sınır komşuları arasında Hindistan, Bangladeş, Tayland, Çin ve Laos bulunur. Tropikal muson ikliminin etkileri altında olan Myanmar’da en fazla yağış yaz aylarında görülmektedir.
2025 itibariyle Myanmar’ın tahmini nüfusu 56,492,276’dır. Yıllık nüfus artış oranı %0.67’dir. Ülkede 10’dan fazla etnik grup bulunmaktadır. Nüfusun büyük kısmını Bamarlar oluştururken, Çinliler ve Rachin’ler gibi diğer etnik gruplar da bulunmaktadır. Okuryazarlık oranı 2020 itibariyle %93’e yükselmiş olup, ortalama yaşam süresi kadınlarda 68, erkeklerde ise 64 yıldır.
Myanmar Birliği Cumhuriyeti’nin başkenti Nepido (Nay Pyi Taw) olarak bilinir. 2005 yılında başkent ilan edilen Nepido’nun nüfusu yaklaşık 924 bindir. Ormanları ve tarihi yapıları ile ünlü olan şehirde Gems Müzesi, Uppatasanti Pagoda Tapınağı, Naypyitaw Su Parkı, Shan Gölü ve Herbal Ulusal Parkı gibi turistik yerler bulunmaktadır. Myanmar’ın yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Yangon, uzun yıllar boyunca ülkenin başkenti olmuştur. Diğer önemli şehirler Hpa An, Pyay, Monywa, Puta O, Amarapura, Sittwe, Keng Tung ve Pyin Oo Lwin’dir.
Myanmar’ın başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Ülke, doğal kaynaklar bakımından zengin olmamakla birlikte, batı kesimlerinde yeşim taşı madenleri bulunmaktadır. Ülkede en fazla yetiştirilen tarım ürünleri arasında yer fıstığı, şeker kamışı ve fasulye yer alır.
Myanmar’ın para birimi Kiyat olup, Central Bank of Myanmar tarafından basılmaktadır. Resmi dil Birmanca olmakla birlikte, turist sayısının artmasıyla halkın %20’si İngilizce konuşabilmektedir. Ülkede konuşulan diğer diller arasında Rakhine, Jingpho, Karen ve Mon yer alır.
Türkiye ile Myanmar arasındaki saat farkı 3 saat 30 dakikadır. Örneğin Türkiye’de saat 12:00 iken Myanmar’da saat 15:30’dur. İki ülke arasındaki mesafe ise 10,543 kilometredir.
SİGORTA
7 saat önceSİGORTA
7 saat önceSİGORTA
1 gün önceSİGORTA
2 gün önceSİGORTA
2 gün önceSİGORTA
2 gün önceSİGORTA
2 gün önce