Mali bayrağı, 1 Mart 1961 tarihinde kabul edilmiş ve Pan Afrikan renklerinden oluşmaktadır. Kırmızı, Fransa’ya karşı verilen bağımsızlık mücadelesini simgelerken, sarı ülkenin doğal güzelliklerini ve yeşil birlik ve beraberliği temsil etmektedir. 1961 öncesi bayrağın ortasında üç siyah yıldız bulunmaktaydı.
Mali, toplamda 10 bölgeye ayrılmıştır. En kalabalık bölgeler arasında Kayes, Gao, Segou ve Mopti yer almaktadır. Ülke, yeraltı kaynakları açısından zengin olup altın ve gümüş başta olmak üzere uranyum, boksit ve mücevher gibi madenler çıkarılmaktadır. Mali’nin verimli tarım arazilerinde buğday, çeltik, şeker pancarı ve pamuk gibi ürünler yetiştirilir. En kalabalık şehirleri arasında Timbuktu, Cenne, Mopti, Sikasso, Bamako ve Gourma Rharous bulunmaktadır.
12-14 derece batı boylamları ve 24-59 derece kuzey enlemleri arasında bulunan Mali, Doğu Afrika’da yer almaktadır. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları Cezayir, Burkina Faso, Senegal, Nijer ve Fildişi Sahili’dir. Tropikal iklimin hakim olduğu ülkede, kuzeye gidildikçe yükseklik artar ve sıcaklık düşer.
2025 yılı itibariyle Mali’nin tahmini nüfusu 23,110,258 olarak belirlenmiştir. Nüfusun %60’ı tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Erkeklerde ortalama yaşam süresi 57, kadınlarda ise 58 yıldır. Nüfusun büyük bir kısmı Mande halkından oluşurken, Moor, Peul ve Songhai gibi azınlık gruplar da bulunmaktadır.
Mali’nin başkenti Bamako, yaklaşık 1.7 milyon nüfusa ve 245 kilometrekare yüz ölçümüne sahiptir. Eğitim merkezi olarak tanınan Bamako’da Sosyal Bilimler ve Mühendislik Okulu ile Afrika İşletme Okulu bulunmaktadır. Avrupa ve Amerika’da birçok kardeş şehir ile ilişkisi olan Bamako, yılda 1 milyondan fazla turist çekmektedir. Bamako’da gezilecek yerler arasında Mali Ulusal Müzesi, Milli Park, Grande Cami, Sacred Heart Katedrali ve Kral Fahd Köprüsü bulunmaktadır. İkinci en büyük şehir olan Timbuktu ise piramit benzeri kum tepeleriyle tanınır.
Ülkenin resmi para birimi Batı Afrika CFA Frangı’dır. Bu para birimi ayrıca Senegal, Burkina Faso ve Fildişi Sahili gibi ülkelerde de kullanılmaktadır. Kısaltması XOF olan paranın basımı ve dağıtımı Batı Afrika Devletleri Merkez Bankası tarafından yapılmaktadır.
Mali’nin resmi dili Fransızcadır. Bambara, ikinci yaygın dilken, İngilizce ve Almanca da turist yoğunluğu nedeniyle konuşulan diğer dillerdir. Azınlıklar arasında Tita Maninkakan, Toto So Dogon ve Koyraboro Senni gibi diller konuşulmaktadır.
Türkiye ile Mali arasında 3 saat fark bulunmaktadır. Mali’de saat 12:30 iken, Türkiye’de saat 15:30’dur.
SİGORTA
15 saat önceSİGORTA
6 gün önceSİGORTA
6 gün önceENGLİSH
16 gün önceSİGORTA
16 gün önceSİGORTA
16 gün önceSİGORTA
19 gün önce