DOLAR 39,8871 0.28%
EURO 46,7207 0.02%
ALTIN 4.205,94-1,16
BITCOIN 4264933-0.22084%
İstanbul
32°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Resim Yükle
Resim Yükle sigorta haber
Resim Yükle
Resim Yükle
Kanada ekonomisi Nisan ayında imalat sektörünün etkisiyle daraldı

Kanada ekonomisi Nisan ayında imalat sektörünün etkisiyle daraldı

ABONE OL
Haziran 27, 2025 16:14
Kanada ekonomisi Nisan ayında imalat sektörünün etkisiyle daraldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
sigorta haber
sigorta haber

Investing.com — Kanada ekonomisi Nisan ayında hafif bir daralma yaşadı. Statistics Canada’nın Cuma günü açıkladığı verilere göre, reel gayri safi yurtiçi hasıla %0,1 oranında küçüldü. Bu rakam, Mart ayındaki %0,2’lik büyümenin altında kaldı ve değişim olmayacağı yönündeki tahminleri karşılamadı.

Resim Yükle

Daralmanın temel nedeni, mal üreten sektörlerdeki zayıflık oldu. Bu sektörler toplamda %0,6 oranında düştü. İmalat sektörü özellikle sert bir darbe aldı ve Nisan ayında %1,9 oranında geriledi. Bu, sektörün Nisan 2021’den bu yana yaşadığı en büyük düşüş oldu.

Ulaşım ekipmanı imalatı %3,7 azalırken, diğer ulaşım ekipmanları üretimi %21,6 oranında düştü. Bu, altı ay içindeki ilk gerileme olarak kaydedildi. Gıda üretimi %3,6 düşerken, petrol ve kömür ürünleri imalatı %5,9 geriledi. Rafineriler, zayıflayan talep ortamında bakım çalışmaları gerçekleştirdi.

Hizmet üreten sektörler ise %0,1 artarak ekonomiye bir miktar destek sağladı. Finansal yatırım hizmetleri %3,5 yükseldi. Bu artış, ABD’nin tarife açıklaması ve sonrasındaki erteleme kararının yarattığı volatilite nedeniyle artan hisse senedi işlem hacimlerinden kaynaklandı.

Kamu sektörü faaliyeti Nisan ayında %0,4 arttı. Federal kamu yönetimi, seçimle ilgili faaliyetlerin yoğunlaşmasıyla %2,2 yükseldi. Sanat ve eğlence sektörü %2,8 büyüdü. Bu, Mart 2022’den bu yana en güçlü performans oldu. Beş NHL takımının play-off’lara ilerlemesi bu artışı destekledi.

Resim Yükle

Toptan ticaret %1,9 düştü. Bu, Haziran 2023’ten bu yana en büyük aylık düşüş oldu. Dokuz alt sektörün yedisi daraldı. Motorlu taşıt parçaları ve ekipman dağıtıcıları, zayıf ticaret akışları nedeniyle en büyük düşüşü yaşadı.

Ön tahminler, GSYİH’nin Mayıs ayında %0,1 daha daralabileceğini gösteriyor. Bu durum, Kanada’nın ekonomik toparlanması üzerindeki baskıyı artırıyor. Ülke ekonomisi büyük ölçüde ABD pazarına bağımlı durumda. Özellikle petrol ve gaz çıkarma sektörü 2023 yılında üretiminin %60’ını ve istihdamının %42’sini ABD talebinden sağladı.

İlgili Haber  AMB’nin %2 enflasyon hedefine ulaşmak yolunda olduğunu Başkan Yardımcısı De Guindos söyledi

Petrol kumları alt sektörü daha da yüksek ABD bağımlılığı gösteriyor. Geçen yıl üretiminin ve işgücünün %87’si ABD tüketimine bağlıydı. Trans Mountain boru hattı genişlemesi 2024’te ABD dışındaki ihracatı artırsa da, Amerika hala Kanada’nın birincil ham petrol alıcısı konumunda. ABD, bu yıl Kanada’nın rekor seviyedeki 240,4 milyon metreküplük ham petrol ihracatının 229,8 milyon metreküpünü satın aldı.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Resim Yükle

Resim Yükle   Resim Yükle   Resim Yükle   Resim Yükle   Resim Yükle   Resim Yükle
Resim Yükle

En az 10 karakter gerekli
Resim Yükle
Resim Yükle
Resim Yükle