SON DAKİKA
--:--:--

İKMİB Başkanı Adil Pelister: “Yeni Küresel Ticaret Savaşları Türkiye İçin Bir Fırsat Sunabilir”

İKMİB Başkanı Adil Pelister, küresel ticaret savaşlarının Türkiye’ye sunduğu fırsatları değerlendiriyor. Yeni stratejiler ve fırsatlar neler?

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
İKMİB Başkanı Adil Pelister: “Yeni Küresel Ticaret Savaşları Türkiye İçin Bir Fırsat Sunabilir”
ffReklam 136

ABD’nin Yeni Gümrük Tarifeleri ve Türkiye İhracatı Üzerindeki Etkileri

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanan yeni gümrük tarifeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Pelister, ABD’nin diğer ülkelere karşı uygulayacağı yüzde 10 oranındaki tarifelerin Türkiye’yi de etkileyebileceğini belirtti.

Pelister, bu yeni tarifelerin, Çin ve AB gibi ülkelerin misilleme yapmasına neden olabileceğini ve bunun da küresel bir enflasyon dalgası yaratabileceğini ifade etti. Küresel enflasyonun Türkiye ekonomisi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceğine dikkat çekti. Başta demir-çelik, otomotiv, kimya ve tekstil sektörlerinde olumsuz etkilerin görülebileceğini belirtti.

Kimya Sektöründeki İhracat Rakamları

2024 yılında Türkiye’nin kimya ihracatında ABD, yüzde 32,10 artışla 1 milyar 524 milyon dolarlık değerle üçüncü sırada yer aldı. Ancak, 2024’ün ilk iki ayında ABD’ye yapılan kimya ihracatının yüzde 18,39 azalarak 196,2 milyon dolara düştüğü görülüyor. Bu dönemde ABD, Türkiye’nin en çok kimya ihracatı yaptığı ülkeler arasında yedinci sırada yer aldı.

ABD’ye en çok ihracat yapılan ilk beş ürün grubu ise; plastikler ve mamulleri (82,1 milyon dolar ve % 11,08 artış), mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler (31,8 milyon dolar ve % 57,97 azalış), anorganik kimyasallar (22,6 milyon dolar ve % 2,50 azalış), uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun (19,6 milyon dolar ve % 5,16 artış) ve kauçuk, kauçuk eşya (17,5 milyon dolar ve % 35,78 azalış) olarak sıralandı.

Küresel Ticaret Savaşlarının Türkiye İçin Olası Fırsatları

Pelister, ABD’nin ticaret savaşı hamlesinin kaos gibi görünse de Türkiye için fırsatlar barındırabileceğini belirtti. Kısa vadede hammadde maliyetlerinin etkilenmeyeceğini, orta ve uzun vadede ise doların değer kaybetmesi ve euronun değer kazanmasının Türkiye’nin AB ile ticaretinde olumlu sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Ayrıca, altın fiyatlarındaki olası artışın, altın stoğu yüksek olan Türkiye için ekonomik avantaj sağlayabileceğini ifade etti.

Pelister, Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vize serbestisi sağlanması ve yeni Serbest Ticaret Anlaşmaları yapılmasının, sektör ve ülke için önemli katkılar sunabileceğini vurguladı.

Reklam 601Reklam 472

Yorum Yap

Benzer Haberler
Elektrikli Araç Pazarı Büyüyor, İkinci El Talebi Artıyor
Elektrikli Araç Pazarı Büyüyor, İkinci El Talebi Artıyor
Garanti BBVA Mobil’de Yeni Fon Botu Uygulaması Yatırım Sürecini Kolaylaştırıyor
Garanti BBVA Mobil’de Yeni Fon Botu Uygulaması Yatırım Sürecini Kolaylaştırıyor
Saat&Saat Üst Yönetim Kadrosunu Güçlendirdi
Saat&Saat Üst Yönetim Kadrosunu Güçlendirdi
TP Türkiye, ISO 42001 Yapay Zekâ Yönetim Sertifikasını Alan İlk BPO Oldu
TP Türkiye, ISO 42001 Yapay Zekâ Yönetim Sertifikasını Alan İlk BPO Oldu
Sadettin Saran, Kırıkkale’de Atatürk Spor Salonu’nun Açılışını Gerçekleştirdi
Sadettin Saran, Kırıkkale’de Atatürk Spor Salonu’nun Açılışını Gerçekleştirdi
Billy Kim, Samsung Electronics Türkiye Başkanı Olarak Atandı
Billy Kim, Samsung Electronics Türkiye Başkanı Olarak Atandı
En Güncel ve Doğru Haberler!
Sigorta Haber

Sigortahaber.com, sigorta sektöründeki en güncel haberleri, analizleri ve gelişmeleri tarafsız bir bakış açısıyla sunan bağımsız bir haber platformudur. Sigorta profesyonellerine, acentelere ve sektöre ilgi duyan herkese doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sağlamayı amaçlıyoruz. Sigortacılıktaki yenilikleri, mevzuat değişikliklerini ve sektör trendlerini yakından takip ederek, okuyucularımıza kapsamlı bir bilgi kaynağı sunuyoruz.

2025 Sigorta Haber © Tüm hakları saklıdır. Sitemizde yer alan Ekonomi ve Finans kategorilerindeki içerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır; herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Sağlık ve Bilgi kategorisinde bulunan içerikler genel olarak yapay zekâ tarafından üretilmiş olup yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Herhangi bir sağlık sorunu yaşıyorsanız, burada yer alan bilgileri esas almak yerine en kısa sürede uzman bir doktora başvurmanız önerilir.