Günlerin kısalmaya başladığı dönem, yılın belli zamanlarında merak konusu olmaktadır. Yaz gün dönümü ile birlikte gündüzler kısalmaya, geceler ise uzamaya başlar. Özellikle Temmuz ayından itibaren günlerin kısalmaya başlayacağı tarih dikkat çeker. Peki, yazın günler ne zaman kısalmaya başlar? Hangi ayda günler kısalır?
Günlerin Kısalmaya Başladığı Tarih
Yaz gündönümü olarak da bilinen 21 Haziran tarihinde, güneş ışınlarının Yengeç Dönencesine dik gelmesiyle aydınlanma çemberi kutup dairelerine teğet geçer. Bu durum, kuzey yarımkürede gündüzlerin gecelere göre daha uzun olmasına sebep olur. Kuzey yarımkürede yaz mevsiminin başlangıcı kabul edilen bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya ve geceler uzamaya başlar.
Gündönümü ve ekinokslar, mevsimlerin başlangıçlarını veya mevsimlerin orta noktalarını belirtmek amacıyla kullanılır.
21 Mart (Ekinoks)
Bu tarihte gece ve gündüz eşitlenir. Kuzey yarımkürede ilkbahar başlarken, güney yarımkürede sonbahar başlar.
21 Haziran (Yaz Gün Dönümü)
Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesi bu tarihte yaşanır. Bu tarih, yaz gün dönümü olarak da bilinir. Kuzey yarımkürede yaz başlarken, güney yarımkürede kış başlar.
23 Eylül (Ekinoks)
Bu tarihte de gece ve gündüz eşitlenir. Kuzey yarımkürede yaz sona ererken, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.
BLOG
Az önceSİGORTA
5 saat önceBLOG
23 saat önceSİGORTA
2 gün önceSİGORTA
5 gün önceSİGORTA
5 gün önceSİGORTA
5 gün önceSİGORTA
7 gün önceSİGORTA
12 gün önceSİGORTA
13 gün önceSigorta Güncel Sigorta Şikayet Güvence Haber Hasar Onarım Insurance News Ajans Sigorta Sigorta Kampanya Sigorta Ajansı Sigorta Sondakika Insurance News