Gallagher, alıcı piyasasının 2026’ya dek süreceğini ve bazı şirketlerin ek reasürans arayışına gireceğini öngörüyor.
Gallagher’ın Başkanı ve CEO’su J. Patrick Gallagher, bu yıl boyunca sürecek olan alıcı piyasasında bazı sigorta şirketlerinin Ocak 1 yenileme dönemi sonunda elde ettikleri reasürans programlarından memnun olduklarını, ancak bir kısmının 2026 yılı ilerledikçe ek koruma arayışına gireceğini ifade etti.
Gallagher Re‘ye göre, 2025 ABD kasırga sezonunun beklenenden sakin geçmesi ve sigortacıların yılı güçlü mali sonuçlarla tamamlamasının ardından, risk ayarlı mülk felaket fiyatları ortalama %10 ila %20 oranında gerileyerek 1 Ocak yenilemelerinde düşüş gösterdi.
2025 yılında elde edilen başarılı sigorta performansı, reasürans talebini karşılayacak geniş bir kapasite yarattı. Önceki dönemlerde kapasite sıkılığı ve yüksek bağlanma noktaları öne çıkarken, mevcut dönemde alıcılar daha fazla seçenek ve fırsatla karşı karşıya kaldı.
Gallagher, mülk reasürans fiyatlarında %10’dan fazla düşüş yaşandığını ve alt katmanların üst katmanlara göre daha avantajlı hale geldiğini belirtti. Ayrıca, sigorta şirketlerinin teminatlarını genişletmeye ve satın alma hacimlerini artırmaya devam ettiklerini söyledi.
Gallagher Re 1st View Raporu’na göre, mülk reasürans primleri genel olarak orta ila yüksek tek haneli oranlarda azaldı. Birçok şirketin, ‘risk artırma’ stratejisi yerine ‘fiyat indirimi’ tercih ettiği gözlemlendi.
Bazı sigortacılar, daha düşük fiyatlarla kapsamı genişleterek kazançlardaki dalgalanmayı kontrol altına almayı başardı. Bu durum, piyasada mantıklı bir denge olarak değerlendirildi.
Gallagher şu açıklamada bulundu: “Küresel mülk sigortasında çift haneli oranlarda düşüş gözlenmesine rağmen, mülk reasürans primlerinde yalnızca orta-yüksek tek haneli gerileme yaşandı. Denizcilik ve enerji branşlarında sigorta şirketleri arasındaki rekabet artmaya devam etti. ABD odaklı kaza risklerinde ise çoğu reasürör temkinli yaklaşımını sürdürdü ve fiyatlar genel olarak dengede kaldı.”
Felaket reasüransında görülen çift haneli düşüşlere rağmen broker, piyasadaki getirilerin büyük oranda satıcılar açısından hâlâ tatmin edici bulunduğunu bildirdi.
Gallagher sözlerini şöyle tamamladı: “Bu yıl veya önceki yıllarda önemli bir kayıp yaşanmaması hâlinde, alıcı piyasasının 2026 boyunca da devam etmesini bekliyoruz. 1 Ocak yenileme dönemiyle elde edilen reasürans programlarından çoğu memnun olsa da, bazı sigorta şirketlerinin gelir dalgalanmalarını daha iyi yönetebilmek veya büyümeyi desteklemek amacıyla ek korumalar satın almayı planlayacağını öngörüyoruz.”




Sigortahaber.com, sigorta sektöründeki en güncel haberleri, analizleri ve gelişmeleri tarafsız bir bakış açısıyla sunan bağımsız bir haber platformudur. Sigorta profesyonellerine, acentelere ve sektöre ilgi duyan herkese doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sağlamayı amaçlıyoruz. Sigortacılıktaki yenilikleri, mevzuat değişikliklerini ve sektör trendlerini yakından takip ederek, okuyucularımıza kapsamlı bir bilgi kaynağı sunuyoruz.
Yorum Yap