Ülkemiz, finans teknolojileri alanında dünya çapında yenilikçi teknolojiler geliştirerek küresel piyasalarda öne çıkıyor. Bu alanda özellikle Rasyonet gibi finansal veri odaklı çalışan şirketler, sundukları güvenli altyapılarla uluslararası rakipleriyle rekabet ediyor. “Bulutu Güvende Tutan Kazanır” prensibiyle hareket eden bu şirketler, teknolojiyi en iyi şekilde kullanarak iş ortaklarına değer katıyor.
Rasyonet Yönetici Ortağı ve Teknoloji Direktörü Ali Çavuş, bulut tabanlı mikroservis mimarisi kullanarak iş ortaklarına hız ve güven sunduklarını belirtiyor. Çavuş, “Rasyonet olarak hizmetlerimizi konteynerler ve Kubernetes küme yöneticisi üzerinde çalıştırarak modüler bir mikroservis mimarisi kullanıyoruz. Bu sayede sisteme yeni veri kaynakları veya analiz modülleri eklemek kolaylaşıyor ve sistem bileşenleri bağımsız olarak ölçeklenebilir hale geliyor. Ayrıca bu altyapı ile yüksek erişim sürekliliği, esnek sunucu ölçeklenebilirliği ve kesintisiz güncelleme olanağı sağlıyoruz,” dedi.
Rasyonet, Apache Kafka ve RabbitMQ temelli dağıtık mesaj kuyrukları üzerinden gerçek zamanlı veri aktarımı sağlıyor. Bu teknoloji sayesinde fiyat verileri, işlem hareketleri, analist tahminleri ve haber akışları gibi farklı veri tipleri anlık olarak işleniyor. Bu da veri gecikmelerini milisaniye seviyesine indirerek kullanıcıların anlık değişiklikleri hızla takip etmesine olanak tanıyor.
Rasyonet’in hibrit veri tabanı altyapısı, ilişkisel ve NoSQL çözümlerini bir arada kullanarak veri yönetiminde esneklik sağlıyor. Redis veya Memcached gibi önbellek katmanları, sık erişilen verilerin ultra düşük gecikmeyle sunulmasını mümkün kılıyor. Bu, büyük veri setleri üzerinde bile kullanıcı deneyimini tutarlı ve hızlı hale getiriyor.
Finansal verinin kalitesi ve doğruluğu konusunda önemli çalışmaları olduğunu vurgulayan Ali Çavuş, “Kullandığımız otomatik doğrulama çözümü ile her veri parçası kurumsal iş kurallarına göre anında validasyon süreçlerinden geçer. Tutarsızlık tespit edildiğinde, veri kaynağıyla otomatik geri bildirim mekanizması devreye girer. Ayrıca, zaman damgalı ETL süreçleri ile veriler düzenli aralıklarla çekilip dönüşüme tabi tutulur ve veri ambarına yüklenirken her adım loglanır. Bu, veri geçmişinin tam takibini ve kolayca geri alınabilmesini sağlar,” dedi.
Günümüzde öncelikli konular arasında yer alan yapay zeka ve makine öğrenimi, Rasyonet için de öncelikli bir alan. Ali Çavuş, “Yapay zeka teknolojilerini anomali tespiti ve veri temizleme alanında kullanıyoruz. Finansal veri akışında sıra dışı fiyat hareketleri veya eksik/bozuk kayıtları, gözetimsiz öğrenme temelli modellerle otomatik olarak işaretleyip iş akışına alıyoruz. Ayrıca tahmine dayalı analiz modülleri ile finansal göstergelerin kısa ve orta vadeli öngörüsünü yapıyoruz,” açıklamalarında bulundu.
Gelecekte yapay zeka ve makine öğrenimi dışında da çeşitli yatırımlar yapmayı planladıklarını belirten Ali Çavuş, “Önümüzdeki dönemde veri gölü altyapımızı geliştirerek, farklı veri türlerini merkezi bir sistemde daha etkin bir şekilde depolayıp işleyebileceğiz. Yapay zeka destekli veri yönetimi ile veri analiz süreçlerini hızlandıracağız ve daha doğru sonuçlar elde edeceğiz. Gerçek zamanlı veri akışlarını daha hızlı işleyebilmek için de edge computing teknolojilerini entegre etmeyi planlıyoruz,” dedi.
EKONOMİ
1 saat önceEKONOMİ
1 saat önceDÜNYA
1 saat önceINSURANCE NEWS
1 saat önceINSURANCE NEWS
1 saat önceSİGORTA
1 saat önceBES / HAYAT
1 saat önce