Uluslararası danışmanlık hizmetleri şirketi EY, 22 ülkeden 1.000’den fazla iş gücü mobilite uzmanının ve çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirdiği İş Gücü Mobilitesinin Geleceği (Mobility Reimagined) 2025 Araştırması‘nı yayımladı. Bu araştırma, şirketlerin sürdürülebilir büyümeyi desteklemek ve dayanıklılık oluşturmak için iş gücü mobilitesinden nasıl yararlanabileceğini ele alıyor. Araştırmanın sonuçları, şirketlerin artan maliyet baskıları ve iş gücü piyasasındaki belirsizliklere karşı yetenek açığı sorununa çözüm bulmak için stratejik bir araç olarak çalışan mobilitesine odaklanmaları gerektiğini vurguluyor.
Araştırmaya katılan organizasyonlar, GenAI teknolojilerinin kullanımı, mevcut çalışanların becerilerinin geliştirilmesi ve pozisyon değişikliğini kolaylaştırmak amacıyla iş gücü mobilitesinin kullanılması konularında öncelik belirtiyor. Araştırmada, şirketlerin iş gücü mobilite programlarını optimize etmek için yapay zekâ teknolojilerini kullanmaları gerektiği vurgulanıyor. Küresel çapta iş gücü mobilitesi profesyonellerinin GenAI kullanımının %60 arttığı ve %35’inin bu teknolojiyi düzenli olarak kullandığı belirtiliyor.
İş gücü mobilite fonksiyonlarının kurumsal hedeflerle stratejik uyumu, otomasyon ve dijitalleşme seviyesi, yetenek gelişiminde mobilitenin rolü gibi konulara odaklanan araştırma, şirketleri üç gruba ayırıyor. Gelişmiş iş gücü mobilite programlarına sahip şirketlerin %10 gelir artışı elde etme olasılığının iki katından fazla olabileceği ifade ediliyor. Bu durum, şirketlerin daha geniş bir yetenek havuzuna erişim sağlamasına ve iş ihtiyaçlarına daha hızlı yanıt verebilmesine olanak tanıyan esnek ve küresel iş gücü mobilite stratejilerini benimsemelerinin önemini ortaya koyuyor.
EY İş Gücü Mobilitesinin Geleceği 2025 Araştırması sonuçları, küresel çapta yetenek talebinin artmasıyla işverenlerin %48’inin ihtiyaç duydukları yetenekleri bulmakta zorlandığını gösteriyor. Ayrıca, %74’ü üst düzey pozisyonları doldurmanın bir yıldan fazla sürebileceğini belirtiyor. Araştırma, iş gücü mobilitesinin kurumsal büyümeyi desteklemede ve yetenek çekme ile elde tutmayı iyileştirmede önemli bir rol üstlendiğini vurguluyor. Katılımcıların %85’i iş gücü mobilite görevlerinin dönüştürücü olabileceğini, %48’i ise bu tür deneyimlerin çalışanların işverenlerinde kalma olasılığını artırdığını ifade ediyor.
Gelişmiş iş gücü mobilite fonksiyonları, performans değerlendirmeleri, gelir etkisi, atama sonrası terfi oranları ve açık pozisyonları doldurma hızı gibi konularda daha etkili bir izleme imkanı sağlıyor. Bu fonksiyonlar, otomatikleştirilmiş ve dış kaynak kullanılan süreçlerle verimliliği artırarak maliyetlerin azaltılmasına destek oluyor. Stratejik bir yaklaşım, zorlu ekonomik koşullarda verimliliği artırmayı mümkün kılıyor.
Araştırma, iş gücü alanındaki mobilite profesyonellerinin GenAI’ı kullanmaya daha hazır olduklarını gösteriyor. Katılımcıların %70’i, GenAI teknolojisinin iş fonksiyonlarını olumlu etkileyeceğine ve esnek çalışma, çalışan verimliliği ve risk yönetimi gibi alanlarda etkili olacağına inanıyor. GenAI, tekrarlayan görevlerin bir kısmını üstlenerek iş gücü alanındaki mobilite profesyonellerinin daha üst düzey yetenek danışmanlığı sunmasını sağlıyor.
EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı ve Şirket Ortağı Gökhan Gümüşlü, araştırma ile ilgili yaptığı değerlendirmede, şirketlerin iş gücü mobilite programlarını genişletmeye ve yapay zekâ gibi ileri teknolojileri entegre etmeye odaklanarak yetenek eksikliklerini gidermesi gerektiğini belirtiyor. Gümüşlü, GenAI’nın iş gücü mobilitesini dönüştürmek için güçlü bir araç olduğunu ve çalışanların yetkinliğine bağlı olarak değer sağladığını ifade ediyor. Ayrıca, mevcut jeopolitik ve ekonomik zorluklar göz önüne alındığında, iş gücü mobilite stratejilerinin önemi vurgulanıyor.
BLOG
Az önceSİGORTA
3 saat önceBLOG
22 saat önceSİGORTA
2 gün önceSİGORTA
5 gün önceSİGORTA
5 gün önceSİGORTA
5 gün önceSİGORTA
7 gün önceSİGORTA
12 gün önceSİGORTA
13 gün önceSigorta Güncel Sigorta Şikayet Güvence Haber Hasar Onarım Insurance News Ajans Sigorta Sigorta Kampanya Sigorta Ajansı Sigorta Sondakika Insurance News