DOLAR 39,9111 0.1%
EURO 47,0490 0.33%
ALTIN 4.273,840,35
BITCOIN 4302837-1.42962%
İstanbul
28°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Resim Yükle
Resim Yükle sigorta haber
Resim Yükle
Resim Yükle
Egeli İhracatçılar Türkiye’nin İlk 1000 Listesinde

Egeli İhracatçılar Türkiye’nin İlk 1000 Listesinde

ABONE OL
Temmuz 4, 2025 13:30
Egeli İhracatçılar Türkiye’nin İlk 1000 Listesinde
0

BEĞENDİM

ABONE OL
sigorta haber
sigorta haber

Egeli İhracatçılar Türkiye’nin İlk 1000’inde

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin hazırlamış olduğu ilk 1000 ihracatçı listesinde, Ege Bölgesi’nden 157 firma yer aldı. Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi’nden sonra en çok firmayla temsil edilerek ihracatın şampiyonlar liginde yine öne çıktı. Türkiye genelinde ihracatçıların kümelenmesi 27 sektörde gerçekleşirken, bunların 8 tanesinin şampiyonları Ege Bölgesi’ndeki firmalardan oluşuyor ve bu firmaların 5’i Ege İhracatçı Birlikleri üyesi.

Resim Yükle

İzmir, listede 89 firmayla yer aldı ve İstanbul’un ardından ikinci sırada yer aldı. Manisa‘dan 24, Denizli‘den 20, Aydın‘dan 9, Balıkesir‘den 6, Kütahya‘dan 4, Muğla‘dan 3 ve Uşak‘tan 2 firma listeye girdi.

İzmir’in İhracat Şampiyonu: Pergamon Status Dış Ticaret A.Ş.

İzmir’den en fazla ihracat yapan firma, 521 milyon 969 bin dolarla Pergamon Status Dış Ticaret A.Ş. oldu. İkinci sıradaki firma ismini açıklamak istemezken, üçüncü sırada 370,8 milyon dolarlık döviz getirisiyle ARKAS Konteyner Taşımacılık A.Ş. bulunuyor. İzmirli firmalardan JTI TÜTÜN ÜRÜNLERİ SANAYİ A.Ş., Türkiye genelinde 93. sırada yer alırken, tütün sektöründe Türkiye ihracat şampiyonu oldu.

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe Türkiye ihracat şampiyonluğunu VERDE YAĞ BESİN MADDELERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. kazanarak, TİM ilk 1000 listesinde 232. sıraya yükseldi. Yaş meyve sebze sektöründe ise 2017 yılından bu yana Türkiye birincisi olan İzmir merkezli UÇAK KARDEŞLER GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 2024 yılında da bu başarısını sürdürdü.

Resim Yükle

Ekoten Tekstil ve Sunel Ticaret’ten Büyük Sıçrama

TİM ilk 1000 ihracatçı listesinde Egeli ihracat şampiyonları arasında en hızlı yükselişi, 424 basamaklık sıçramayla 977. sıradan 553. sıraya çıkan Ekoten Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. gerçekleştirdi. Sunel Ticaret Türk A.Ş. ise 347 sıra yükselerek 896’dan 549’a ilerledi.

İlgili Haber  Polisan Holding 2025 İlk Çeyrek Finansal Sonuçlarını Açıkladı

Vestel Ticaret A.Ş. Manisa’nın ve Elektrik-Elektronik Sektörünün Şampiyonu

Manisa’nın ihracatında Vestel Ticaret A.Ş., 2024 yılında 2 milyar 204 milyon dolarlık döviz getirisiyle ihracat şampiyonu oldu. Bosch Termoteknik Isıtma ve Klima San. ve Tic. A.Ş., Manisa’dan en çok ihracat yapan ikinci firma olarak öne çıkarken, üçüncü sırada MAXİON İnci Jant Sanayi A.Ş. yer aldı.

Resim Yükle

Kuru meyve sektöründe Türkiye ihracat şampiyonu, Manisa merkezli ÖZGÜR TARIM ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. oldu. Firma, 2024 yılında ihracatını yüzde 37’lik artışla 94,5 milyon dolardan 130 milyon dolara taşıdı ve ilk 1000 ihracatçı listesinde 82 sıra yükselerek 217. sıraya yerleşti.

Denizli’nin İhracat Şampiyonu: Başak Metal

Denizli’nin ihracat şampiyonu, 2024 yılında da 586 milyon dolarlık ihracatla Başak Metal Tic. ve San. A.Ş. oldu. Başak Metal San ve Tic. A.Ş., demir ve demirdışı metaller sektöründe de Türkiye ikincisi oldu. Denizli’nin ihracat şampiyonlarında Kocaer Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ikinci, Kardemir Dış Ticaret A.Ş. üçüncü sıraya yerleşti.

Balıkesir Elektro Mekanik San. A.Ş.’den Büyük Başarı

Balıkesir’in ihracat şampiyonu Balıkesir Elektro Mekanik San. A.Ş. olurken, firma 2023 yılında 206 milyon dolar olan ihracatını 2024 yılında yüzde 63’lük artışla 336 milyon dolara taşıdı ve TİM ilk 1000 ihracatçı listesinde 62 basamak yükselerek 130. sıradan 68. sıraya çıktı. Balıkesir’den en çok ihracat yapan ikinci firma Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş., üçüncü firma Yarış Kabin Sanayi ve Ticaret A.Ş. oldu.

Aydın’ın ihracat şampiyonu bu yıl ilk 1000 ihracatçı listesine 134. sıradan giriş yapan PENİNSULA TOURS TURİZM SEYAHAT ORG. TİC. VE SAN. LTD. ŞTİ. oldu. Aydın’ın ihracat şampiyonları listesindeki ikinci ve üçüncü firma isimlerinin açıklanmasını istemeyen firmalardan oluştu.

İlgili Haber  Sabancı Holding Yönetim Değişikliği ve Hayri Çulhacı'nın Atanması

Türkiye’nin su ürünleri üretim ve ihracatında lider olan Muğla, TİM ilk 1000 ihracatçı listesinde de bu sektördeki güçlü tarafını ortaya koydu.

Su Ürünleri Sektöründe İlk Üç Muğla’dan

TİM ilk 1000 listesine 3 firmayla giren Muğla’nın 3 firması da su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründen oldu. KILIÇ DENİZ ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ İHRACAT İTHALAT VE TİCARET A.Ş., Muğla’nın ihracat şampiyonu olurken, su ürünleri sektöründe de Türkiye birincisi oldu. Kılıç Deniz, 2023 yılında 255,7 milyon dolar olan ihracatını 2024 yılında yüzde 34’lük artışla 342,7 milyon dolara taşıdı ve TİM ilk 1000 listesinde 99. sıradan 33 sıra ilerleyerek 66. sıraya yükseldi.

Muğla merkezli GÜMÜŞDOĞA SU ÜRÜNLERİ ÜRETİM İHRACAT VE İTHALAT A.Ş., 2024 yılında Muğla’nın en çok ihracat yapan ikinci firması olurken, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe de Türkiye ikinciliği mutluluğu yaşadı. Muğla merkezli NOORDZEE SU ÜRÜNLERİ İHRACATI SANAYİ VE TİCARET A.Ş., hem Muğla’dan en çok ihracat yapan, hem de su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe en çok ihracat yapan üçüncü firma olarak listede yer aldı.

Uşak, TİM ilk 1000 İhracatçı Listesinde BALTA ORIENT TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş. ve GEDİK TAVUKÇULUK VE TARIM ÜRÜNLERİ TİCARET SANAYİ A.Ş. firmalarıyla temsil edildi.

Eskinazi: “Egeli İhracat Şampiyonları 26,2 Milyar Dolar İhracata İmza Attı”

İzmir’in Türkiye’nin ihracatçı kimliğinin oluşmasına büyük katkıları olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, TİM ilk 1000 ihracatçı listesinde 157 firmayla ikinci büyük grup olarak yerlerini korumaktan dolayı mutlu olduklarını ifade etti. Listeye giren Egeli ihracat şampiyonlarının 2024 yılında 26,2 milyar dolarlık ihracata imza attıklarını vurgulayan Eskinazi, “Dünya pazarlarında talebin nazlı olduğu, döviz kurlarındaki artışın Türkiye’de enflasyon artışının gerisinde kaldığı süreçte ihracatçılarımız büyük bir başarıya imza attılar. Bu başarıya imza atarken sermayeleri eridi. Türk ihracatçılarının varlığını sürdürebilmesi, rekabetçiliklerini koruyacakları bir ekosistemle mümkün. Türkiye bu ekosistemden hızla uzaklaşıyor. 2025 yılı sonu için 280 milyar dolar ihracat hedefi koymuştuk. İhracatı destekler adımlar atılmadığı takdirde 270 milyar doları yakalamakta bile zorlanabiliriz.” diye uyarıda bulundu.

İlgili Haber  Elon Musk ve Donald Trump Arasında Gerilim
Resim Yükle   Resim Yükle   Resim Yükle   Resim Yükle   Resim Yükle   Resim Yükle
Resim Yükle

En az 10 karakter gerekli
Resim Yükle
Resim Yükle
Resim Yükle

Sigorta Güncel  Sigorta Şikayet Güvence Haber Hasar Onarım Insurance News Ajans Sigorta Sigorta Kampanya Sigorta Ajansı Sigorta Sondakika Insurance News