Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Haziran ayında ihracatını yüzde 10 artırarak 1 milyar 448 milyon dolar seviyesine taşıdı. 2025 yılının Ocak-Haziran döneminde toplam ihracatı 9 milyar dolar olurken, son bir yıldaki ihracatı da yüzde 2 artışla 18 milyar 424 milyon dolar oldu.
Sanayi ihracatı Haziran ayında yüzde 14 artış göstererek 774 milyon dolar seviyesine ulaştı, tarım ihracatı ise yüzde 3 artışla 560 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, ihracatını yüzde 30 artırarak 233 milyon dolar ile zirvedeki yerini korudu. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 31 artışla 88 milyon dolar ihracatla en fazla artış sağlayan birlik oldu.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, yüzde 17 artışla 142 milyon dolar döviz getirisi sağlarken, Ege Maden İhracatçıları Birliği yüzde 25 artışla 113 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Haziran ayında yüzde 5 artışla 105 milyon dolar; Ege Tütün İhracatçıları Birliği ise yüzde 24 artışla 97 milyon dolar ihracat yaptı. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ise toplamda 86 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Haziran ayında yüzde 2 artışla 61 milyon dolar ihracat rakamına ulaştı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ise toplamda 54 milyon dolar ihracat yaptı.
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, ihracatını yüzde 24 artırarak 30 milyon dolar seviyesine çıkardı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, 27 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, 8 milyon dolar döviz kazancı sağladı.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Haziran ayı rakamları, ihracatçımızın tüm zorluklara rağmen üretimden ve dış pazarlarda var olmaktan vazgeçmediğinin en somut göstergesidir. Sanayi ve tarım sektörlerimiz yine büyümeye katkı verirken, demir-demirdışı metaller, su ürünleri ve madencilik gibi sektörlerde çift haneli artışlar yakalanması umut vericidir. Ancak her platformda dile getirdiğimiz yüksek enerji fiyatları, kurdaki öngörülemezlik, finansmana erişim sıkıntısı ve yükselen işçilik maliyetleri artık ihracatçının kâr marjını eritmekte, hareket alanını daraltmakta, küresel alıcıların Türkiye’yi yüksek maliyetli üretim ülkesi olarak görmesine yol açmaktadır.
Haziran rakamları ihracatçımızın direncini gösteriyor ancak PMI’daki daralma ve maliyet baskısı çözüm üretme zorunluluğunu ortaya koyuyor. İmalat PMI Endeksi Haziran ayında 46,7 seviyesinde kalarak sektördeki daralmanın sürdüğünü, üreticilerin maliyet baskısı ve sipariş kayıpları nedeniyle zorlandığını göstermektedir. Bugün geldiğimiz noktada çözüm üretmek zorundayız.
İhracatçının maliyet hesabı yapabileceği öngörülebilir bir kur politikası, emek yoğun sektörler için özel kredi mekanizmaları, enerji maliyetleri için destekleyici düzenlemeler ve üretim ile sermayeyi Türkiye’de tutacak teşviklerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Unutulmamalıdır ki; işimiz üretim, gücümüz ihracat. Bu vizyona sahip çıkmak hepimizin ortak sorumluluğudur.” dedi.
SİGORTA
22 saat önceSİGORTA
22 saat önceSİGORTA
22 saat önceSİGORTA
3 gün önceSİGORTA
8 gün önceSİGORTA
9 gün önceSİGORTA
9 gün önceSİGORTA
10 gün önceSİGORTA
11 gün önceSİGORTA
11 gün önceSigorta Güncel Sigorta Şikayet Güvence Haber Hasar Onarım Insurance News Ajans Sigorta Sigorta Kampanya Sigorta Ajansı Sigorta Sondakika Insurance News