Diz eklemi, günlük yaşamda en çok zorlanan ve yük taşıyan yapılar arasında yer aldığı için zamanla ağrı, iltihap veya kıkırdak aşınması gibi sorunlarla karşılaşabilir. Bu tip rahatsızlıklarda cerrahiye gerek kalmadan uygulanan diz enjeksiyonları öne çıkan tedavi yöntemlerinden biridir. Eklem içerisine doğrudan ilaç veya biyolojik madde verilmesi, hem ağrının azalmasına hem de eklem fonksiyonlarının iyileşmesine katkı sağlar.
Son yıllarda yalnızca ağrı kesici ve iltihap giderici enjeksiyonlar kullanılmamakta; kök hücre uygulamaları ve eksozom tedavileri gibi biyolojik ve yenileyici yöntemler de giderek daha fazla tercih edilmektedir. Bu modern uygulamalar, yalnızca mevcut şikâyetleri azaltmakla kalmaz, aynı zamanda eklemde doku yenilenmesini de destekler.
Diz içine enjeksiyon, özellikle kronik ağrı, osteoartrit (kireçlenme), romatizmal hastalıklar, menisküs yırtıkları veya spor yaralanmaları gibi durumlarda etkilidir. Ayrıca ameliyat olmak istemeyen veya cerrahiye uygun olmayan hastalarda önemli bir alternatif olarak öne çıkar.
Enjeksiyon işlemi, steril koşullar sağlandıktan sonra genellikle lokal anestezi eşliğinde yapılır. Diz bölgesi temizlenir, uygun bölge hassasiyetle belirlenir ve ultrason eşliğinde ilaç veya biyolojik ürün eklem içine uygulanır. İşlem genellikle 15-20 dakika sürer ve hasta aynı gün içerisinde günlük yaşamına dönebilir.
Kortikosteroid enjeksiyonları iltihabı hızlıca azaltır, hyaluronik asit uygulamaları ise eklemde kayganlığı artırarak hareket kabiliyetini kolaylaştırır. Kök hücre enjeksiyonları ve eksozom terapileri ise rejeneratif tıbbın sunduğu en önemli avantajları taşır ve kıkırdak onarımını destekler.
Kullanılacak yönteme göre tekrar aralıkları değişiklik gösterebilir. Kortikosteroidler genellikle birkaç ayda bir uygulanabilirken, hyaluronik asit tedavileri haftalık seanslar hâlinde yapılabilir. Rejeneratif uygulamalar olan kök hücre ve eksozom enjeksiyonları ise uzun süre kalıcı etkiler sağladığından çoğunlukla tek seans yeterli olur.
Orta yaş ve üzerindeki bireylerde görülen eklem kireçlenmelerinde, spor yaralanması sonrası oluşan doku hasarlarında ya da kronik iltihaplı eklem problemlerinde uygulanabilir. Ancak enfeksiyon varlığı, kanama bozuklukları, kontrolsüz diyabet veya bağışıklık sistemi rahatsızlığı olanlarda dikkatli olunmalıdır. Hamilelik döneminde ise genellikle önerilmez.
Asıl hedef ağrıyı azaltmak, hareketi kolaylaştırmak ve eklemde mevcut bozulmayı geciktirmektir. Hyaluronik asit hareketi kolaylaştırır, kortizon iltihabı kontrol altına alır, kök hücre ve eksozom uygulamaları ise vücudun kendi onarıcı mekanizmalarını harekete geçirir. Bu sayede hasta hem kısa sürede rahatlama yaşar hem de uzun vadede eklem sağlığını koruyabilir.
Enjeksiyon sonrasında birkaç gün boyunca dizi zorlamaktan kaçınmak gerekir. İlk 48 saat aşırı eforlu aktivitelerden uzak durulmalı, hafif ağrı ve şişlik yaşanması normal kabul edilmelidir. Şiddetli ağrı, ateş veya eklemde anormal sertlik hissi olduğunda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bol su tüketmek ve önerilen egzersizlere başlanmak iyileşme sürecini destekler.
Yan etkiler genellikle hafif ve geçicidir. Enjeksiyon yapılan bölgede kısa süreli şişlik, kızarıklık veya hassasiyet görülebilir. Kortizonun sık tekrarlanması kıkırdak yapıya zarar verebilir, bu nedenle kontrollü kullanılmalıdır. Kök hücre ve eksozom tedavileri ise genellikle daha düşük yan etki profiline sahiptir.
Diz enjeksiyonları kısa sürede ağrı kesici ve onarıcı etki sağlayarak hızlı iyileşme sunarken, fizik tedavi uzun vadede kas gücünü artırır ve eklem stabilitesini korur. Çoğu zaman en iyi sonuç, her iki yöntemin birlikte uygulanmasıyla elde edilir.
Kök hücreler hastanın kendi kemik iliğinden veya yağ dokusundan elde edilir, yoğunlaştırılır ve eklem içerisine verilir. Bu hücreler hasarlı dokuların tamirine destek olur. Eksozomlar ise hücreler arası iletişimi düzenleyen biyolojik taşıyıcılardır; büyüme faktörleri ve proteinler içerir. Uygulandıktan sonra kısa sürede iltihabı azaltır ve doku yenilenmesini hızlandırır.
Her iki yöntem de özellikle kireçlenmenin erken ve orta evrelerinde oldukça etkili olup, protez ihtiyacını geciktirebilir.
SİGORTA
1 gün önceSİGORTA
1 gün önceTÜKETİCİ KÖŞESİ
3 gün önceTÜKETİCİ KÖŞESİ
3 gün önceTÜKETİCİ KÖŞESİ
3 gün önceTÜKETİCİ KÖŞESİ
3 gün önceTÜKETİCİ KÖŞESİ
3 gün önceTÜKETİCİ KÖŞESİ
3 gün önceTÜKETİCİ KÖŞESİ
3 gün önceSAĞLIK
3 gün önceSigorta Güncel Sigorta Şikayet Güvence Haber Hasar Onarım Insurance News Ajans Sigorta Sigorta Kampanya Sigorta Ajansı Sigorta Sondakika Insurance News