Howden tarafından hazırlanan kapsamlı bir rapor, Avrupa tarım sektörünün olumsuz hava koşulları nedeniyle her yıl ortalama 28 milyar Avro kaybettiğini ortaya koyuyor. Çiftçiler, hava koşullarına bağlı tüm çiftlik kayıplarının %70-80’ini üstlenmektedir. Bu durum, sektörde önemli bir sigorta koruma açığı olduğunu göstermektedir.
Howden‘a göre, kuraklık, toplam tarımsal kayıpların yarısından fazlasının kaynağıdır ve tüm AB bölgelerinde en büyük tehdidi oluşturmaktadır. Mevcut emisyon eğilimleri devam ederse, toplam kayıpların 2050 yılına kadar yılda 40 milyar Euro‘yu aşması beklenmektedir.
Avrupa’nın tarımsal kayıplarının yalnızca %20-30’u, Avrupa’nın Ortak Tarım Politikası (CAP) dahil olmak üzere kamu, özel veya karşılıklı sistemlerle sigortalanmaktadır. Howden, “Bu ortalamalar, AB Üye Ülkeleri arasında mahsul ve hayvancılık sigortası korumasındaki büyük eşitsizlikleri gizliyor, bunun içinde sigortanın hiç olmadığı pek çok durum da var,” dedi.
Bu bağlamda, Howden‘in Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ve Avrupa Komisyonu ile birlikte hazırladığı “AB’de Tarım için Sigorta ve Risk Yönetimi Araçları” raporu, sistemik riski azaltmak ve tarım topluluklarını etkileyen ekonomik şokları hafifletmek için bir dizi öneri sunmuştur. Bu öneriler arasında risk yönetimini geliştirmek için veri düzenlemesi, afet bonoları ve kamu-özel reasürans düzenlemelerinin AB tarafından benimsenmesi yer alıyor.
Rapor, AB’nin, diğer bölgesel grupların ve hükümetlerin izlediği yolu takip ederek, AB bütçelerini korumak ve afetler meydana geldiğinde tarım topluluklarının hızlı bir şekilde toparlanmasını sağlamak için reasürans ve afet bonolarının benimsenmesini artırmasını tavsiye etmektedir. Büyük ölçekli adaptasyon, riskler arttıkça sübvansiyonlu sigortanın devamı için kritik öneme sahiptir ve sık sık kayıplarla karşılaşan sigortasız bölgelerde gereklidir.
Howden Avrupa CEO’su Luigi Sturani, “İklimdeki dalgalanmalar çiftçiler ve nihayetinde tüketiciler üzerinde gittikçe artan bir baskı oluşturuyor. Bu rapor, AB tarımına ve yerel yönetimlere uyum sağlamaları için açık bir eylem çağrısı sunmaktadır,” dedi. İklim finansmanının daha sağlam biçimleri ve tutarlı risk ölçümü, adaptasyonu hızlandırmak ve bu temel sektörün gelecekte sigortalanabilirliğini sağlamak için elzemdir.
Howden Re International CEO’su Massimo Reina, “AB’nin tarımsal dayanıklılığını desteklemek için küresel reasürörlerden ve sermaye piyasalarından artan bir ilgi görüyoruz,” dedi. Felaket bonoları ve risk havuzu gibi yenilikçi finansal mekanizmalar, çiftçilere, hükümetlere ve AB’ye riskleri paylaşmak ve gıda sistemlerini güvence altına almak için önemli miktarda özel sektör sermayesini çekmek amacıyla gerekli araçları sağlayabilir.
AYB Başkan Yardımcısı Gelsomina Vigliotti, “İklimle ilgili riskler gıda üretimi için giderek artan bir belirsizlik kaynağıdır. Bu risklerin sigorta ve risk azaltma mekanizmaları yoluyla azaltılması, Avrupalı çiftçilerin yatırımlarının desteklenmesi için olmazsa olmazdır,” dedi. Bu analizin bulguları, AB’nin tarım sisteminin dayanıklılığını artırmaya yönelik desteğini artırırken gelecekteki eylemlerine rehberlik edecektir.
SİGORTA
2 gün önceSİGORTA
2 gün önceSİGORTA
2 gün önceBİLGİ
3 gün önceBİLGİ
3 gün önceDÜNYA
3 gün önceSİGORTA
3 gün önceSİGORTA
3 gün önceSİGORTA
3 gün önceSİGORTA
3 gün önce