Swiss Re Enstitüsü tarafından yayınlanan son rapor, 2023 yılında 125 milyar dolar olarak kaydedilen küresel sigortalı hasarın, 2024 yılında 146 milyar dolara ulaşarak 10 yıllık ortalama olan 108 milyar doları önemli ölçüde aştığını ortaya koyuyor.
Doğal afetler, 2023’te 115 milyar dolar olan hasarların, 2024’te 137 milyar dolara çıkmasına sebep oldu. Bu rakamlar, 10 yıllık ortalama olan 98 milyar doları oldukça geride bırakıyor. Rapora göre, 2024 rakamlarının yükselmesindeki başlıca faktörler Helene ve Milton Kasırgaları, ABD’deki şiddetli konvektif fırtınalar (SCS), dünya genelindeki geniş çaplı kentsel seller ve Kanada’da kaydedilen en yüksek doğal afet sigortalı kayıpları olarak öne çıkıyor.
2024 yılında doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıpların 318 milyar dolara ulaştığı ve bu kayıpların %57’sinin sigortalanmamış olduğu belirtiliyor. Bu durum, dünya genelinde 181 milyar dolarlık büyük bir koruma açığı oluşturuyor.
Uzmanlar, 2024 yılında sigortalı hasarların büyük kısmının ikincil tehlikelerden, özellikle de SCS’den kaynaklandığını belirtiyor. Ancak, birincil afetler olan tropikal siklonlar ve depremler hâlâ en büyük hasar potansiyeline sahip olaylar arasında yer alıyor.
Swiss Re Enstitüsü, reasürans piyasasının, sigortalı hasarların bu yıl 300 milyar dolara ulaşabileceği bir senaryoda bile hazır olduğunu ileri sürüyor. Bu durum, küresel geleneksel reasürans sermayesinin şu anda 500 milyar dolar civarında olmasıyla destekleniyor. Alternatif sermaye, kedi bonosu piyasasından elde edilen tahmini 50 milyar dolar ile bu büyüklükteki bir hasarın karşılanmasına katkıda bulunuyor.
Ancak, bu durum rehavete kapılmak için bir neden oluşturmuyor. Risk transferi işlevinin sürdürülebilmesi adına reasürans sermayesinin artan doğal afet risklerine ayak uydurması ve sermaye maliyetini daha uzun bir süre boyunca karşılayabilmesi gerekiyor.
EKONOMİ
2 gün önceHABERLER
2 gün önceEKONOMİ
2 gün önceEKONOMİ
2 gün önceDÜNYA
2 gün önceINSURANCE NEWS
2 gün önceINSURANCE NEWS
2 gün önce