DOLAR 39,8421 0.07%
EURO 46,9911 0.05%
ALTIN 4.288,451,44
BITCOIN 4263373-0.2889%
İstanbul
29°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Resim Yükle
Resim Yükle sigorta haber
Resim Yükle
Resim Yükle
2024 Yılında Küresel Sigortalı Hasar Rakamları ve Riskler

2024 Yılında Küresel Sigortalı Hasar Rakamları ve Riskler

ABONE OL
Mayıs 14, 2025 00:48
2024 Yılında Küresel Sigortalı Hasar Rakamları ve Riskler
0

BEĞENDİM

ABONE OL
sigorta haber
sigorta haber

Küresel Sigortalı Hasarlarda Rekor Artış

Swiss Re Enstitüsü tarafından yayınlanan son rapor, 2023 yılında 125 milyar dolar olarak kaydedilen küresel sigortalı hasarın, 2024 yılında 146 milyar dolara ulaşarak 10 yıllık ortalama olan 108 milyar doları önemli ölçüde aştığını ortaya koyuyor.

Doğal afetler, 2023’te 115 milyar dolar olan hasarların, 2024’te 137 milyar dolara çıkmasına sebep oldu. Bu rakamlar, 10 yıllık ortalama olan 98 milyar doları oldukça geride bırakıyor. Rapora göre, 2024 rakamlarının yükselmesindeki başlıca faktörler Helene ve Milton Kasırgaları, ABD’deki şiddetli konvektif fırtınalar (SCS), dünya genelindeki geniş çaplı kentsel seller ve Kanada’da kaydedilen en yüksek doğal afet sigortalı kayıpları olarak öne çıkıyor.

Ekonomik Kayıplar ve Sigorta Açığı

2024 yılında doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıpların 318 milyar dolara ulaştığı ve bu kayıpların %57’sinin sigortalanmamış olduğu belirtiliyor. Bu durum, dünya genelinde 181 milyar dolarlık büyük bir koruma açığı oluşturuyor.

Uzmanlar, 2024 yılında sigortalı hasarların büyük kısmının ikincil tehlikelerden, özellikle de SCS’den kaynaklandığını belirtiyor. Ancak, birincil afetler olan tropikal siklonlar ve depremler hâlâ en büyük hasar potansiyeline sahip olaylar arasında yer alıyor.

Resim Yükle

Reasürans Piyasasının Rolü

Swiss Re Enstitüsü, reasürans piyasasının, sigortalı hasarların bu yıl 300 milyar dolara ulaşabileceği bir senaryoda bile hazır olduğunu ileri sürüyor. Bu durum, küresel geleneksel reasürans sermayesinin şu anda 500 milyar dolar civarında olmasıyla destekleniyor. Alternatif sermaye, kedi bonosu piyasasından elde edilen tahmini 50 milyar dolar ile bu büyüklükteki bir hasarın karşılanmasına katkıda bulunuyor.

Ancak, bu durum rehavete kapılmak için bir neden oluşturmuyor. Risk transferi işlevinin sürdürülebilmesi adına reasürans sermayesinin artan doğal afet risklerine ayak uydurması ve sermaye maliyetini daha uzun bir süre boyunca karşılayabilmesi gerekiyor.

İlgili Haber  Chubb, Doug White'ı Asya Pasifik Liderliğine Atadı

Resim Yükle   Resim Yükle   Resim Yükle   Resim Yükle   Resim Yükle   Resim Yükle
Resim Yükle

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (3)
  • Feyza

    gerçekten ilginç bir makale, ama bu kadar yüksek sigorta açıklarının altında yatan nedenler hakkında daha fazla bilgi vermeniz mümkün mü? sadece doğal afetler değil de, ekonomideki dalgalanmalar vs. gibi etkenler de etkili olabilir mi? ayrıca bu kadar artan rakamlar ile sigorta şirketleri nasıl başa çıkacak merak ediyorum.

    Yanıtla
    +0
    -0
  • Mustafa

    doğal afetler dışında başka hangi faktörler sigorta açığını etkiliyor? Yani gelecekte beklenen ikincil riskler neler olabilir? Uzun vadede bu açığı kapatmak için neler yapılabilir, özellikle yoksul ülkeler için?

    Yanıtla
    +0
    -0
  • İzzet

    bu yükselen hasar rakamlarını sadece doğal afetlerle açıklamak yetersiz kalabilir mi? İklim değişikliği ve insan faaliyetlerinin etkisi bu rakamlar üzerinde daha fazla rol oynamıyor mu? Belki bu konudada bir makale yazarsınız? 🙂

    Yanıtla
    +0
    -0
Resim Yükle
Resim Yükle
Resim Yükle

Sigorta Güncel  Sigorta Şikayet Güvence Haber Hasar Onarım Insurance News Ajans Sigorta Sigorta Kampanya Sigorta Ajansı Sigorta Sondakika Insurance News