Uluslararası Ekonomi Zirvesi 2026 başladı. Küresel dönüşüm, sürdürülebilir büyüme ve ekonomik dayanıklılık zirvede ele alınıyor.

Uluslararası Ekonomi Zirvesi (UEZ 2026), Capital, Ekonomist ve Start Up dergilerinin ortak organizasyonu ile 15’inci kez gerçekleştiriliyor. Bu yılki zirve “Büyük Dönüşüm: Dayanıklı ve Sürdürülebilir Bir Küresel Sisteme Geçişin Pusulası” temasıyla düzenleniyor. Ana sponsorluğunu Tera Finans Grubu üstleniyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zirvenin ana konuşmacısı olarak küresel risklerin arttığı bir dönemde Türkiye ekonomisinin dayanıklılığını vurguladı. Şimşek, İran savaşı ve enerji piyasalarına etkilerine değinerek, “Ateşkes sürse dahi küresel ve Türkiye ekonomisi açısından bazı tahribatlar yaşanacaktır. Ancak Türkiye bu şokları yönetebilecek güçtedir.” dedi.
“Şokları programla atlattık” diyen Şimşek, 2023’te yaşanan deprem ve ekonomik dalgalanmalara rağmen mali disiplinin korunduğunu, bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 3’ün altına indirildiğini belirtti. Enerjide dışa bağımlılığın azaldığını, finansal dayanıklılığın Türkiye’ye manevra alanı sağladığını ifade etti.
“Dezenflasyon süreci kararlılıkla sürüyor” diyen Şimşek, savaş kaynaklı fiyat artışlarının yönetilebilir olduğunu söyledi. Enflasyonun kademeli olarak düşürüleceğini ve cari açığın azaltılmasının hedeflendiğini belirtti.
Birleşik Krallık Eski Dışişleri ve Maliye Bakanı Lord Philip Hammond, “Jeopolitik Parçalanma Çağında Global Ekonominin Geleceği” başlıklı konuşmasında teknolojik dönüşüm, yapay zekâ ve enerji güvenliğinin küresel ekonomiyi şekillendirdiğini söyledi. Hammond, Çin’in ekonomik gücünün zamanında tanınmamasının stratejik bir hata olduğunu vurguladı. Avrupa’nın karbonsuzlaşma hedefine ulaşmakta zorluk yaşayabileceğini ifade etti.
RePie Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Emre Çamlıbel, jeopolitik olayların ekonomi üzerinde belirleyici hale geldiğini belirtti. Şirketlerin dayanıklılık, risk azaltma ve çeşitlendirme stratejilerini önceliklendirdiğini söyledi. Zirvenin bu alanlarda fikir alışverişi için önemli bir platform olduğunu ifade etti.
Capital, Ekonomist ve StartUp Dergileri Yayın Direktörü Sedef Seçkin Büyük, UEZ 2026’nın küresel kırılmaları analiz etmek amacıyla düzenlendiğini belirtti. Büyük, “Artık mesele değişimin olup olmayacağı değil; bu değişimin kim tarafından ve nasıl yönetileceğidir.” dedi. Dünya ekonomisinde dayanıklılığın, sürdürülebilirliğin ve stratejik konumlanmanın yeni dönemin temel unsurları olduğunu vurguladı.

Sigortahaber.com, sigorta sektöründeki en güncel haberleri, analizleri ve gelişmeleri tarafsız bir bakış açısıyla sunan bağımsız bir haber platformudur. Sigorta profesyonellerine, acentelere ve sektöre ilgi duyan herkese doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sağlamayı amaçlıyoruz. Sigortacılıktaki yenilikleri, mevzuat değişikliklerini ve sektör trendlerini yakından takip ederek, okuyucularımıza kapsamlı bir bilgi kaynağı sunuyoruz.
Yorum Yap