İçeriğe geç
27 Eylül 2026, Pazar Sigorta sektörünün bağımsız haber sitesi
SON DAKİKA
SİGORTA SEKTÖRÜ Haber • Veri • Analiz
MALİ TABLOLAR
Dünya

Sigorta, emeklilik, yapay zeka ve bölgesel piyasalarda öne çıkan gelişmeler

Sigorta, emeklilik, yapay zeka ve bölgesel piyasalardaki son gelişmeleri; trendler, fırsatlar ve öne çıkan başlıklarla keşfedin.

Sigorta, emeklilik, yapay zeka ve bölgesel piyasalarda öne çıkan gelişmeler
Sigorta, emeklilik, yapay zeka ve bölgesel piyasalarda öne çıkan gelişmeler

27-31 Temmuz döneminde sigorta sektöründe emeklilik ve uzun süreli bakım hazırlıkları, yapay zeka odaklı dönüşüm ve bölgesel piyasa hareketleri öne çıktı.

Singapur‘da uzun vadeli bakım planlaması düşük seviyede kaldı. AIA Uzun Ömür Araştırması’na göre katılımcıların %19‘u gelecekteki bakım ihtiyaçlarını anlayıp planlama yaptı. Olası masraflar için %52 devlet programlarına, %23 özel sigortaya güveniyor.

Avustralya‘da yaklaşık dört milyon kişi emeklilik fonu performansını hiç gözden geçirmedi. Araştırmada katılımcıların %19‘u fonlarını hiç karşılaştırmadığını veya incelemediğini, %16‘sı en son bir yıldan uzun süre önce kontrol ettiğini belirtti. %26‘sı son üç ayda, %22‘si son bir yılda inceleme yaptı; %18‘i ise emeklilik fonuna sahip olmadığını söyledi.

Yapay zeka tarafında, Allianz Partners’ın AI kullanımını genişletirken 1.800 kişiye kadar işten çıkarma hazırlığında olduğu belirtildi. GlobalData’ya göre kurumların neredeyse yarısı otomasyonun işgücünün %25‘inden fazlasının yerini alacağını öngörüyor. AI’nin maliyetleri düşürme, işlem hızını artırma ve işgücü eksikliğini giderme etkisi öne çıkıyor.

Hong Kong‘da Çin anakarasındaki sigorta ve varlık yönetimi şirketlerinin kiralama faaliyetleri ofis boşluk oranlarını düşürüyor. JLL verilerine göre Tsimshatsui’deki A sınıfı ofis alanlarında kiralama hareketliliği arttı ve Haziran sonu itibarıyla boşluk oranı %6,7 seviyesine ulaştı.

Japonya‘da 28 Temmuz 2026’da meydana gelen 7,1 büyüklüğündeki depremin sigortalı kayıplarının, artçı sarsıntılarda daha büyük hasar oluşmaması halinde, 2016 Kumamoto depreminin altında ve 2024 Noto depremine daha yakın seviyede kalması bekleniyor. Howden Re, depremin büyüklük ve derinlik bakımından 2016 Kumamoto deprem dizisine benzer olduğunu belirtti.

Yakamoz Telci
YAZAR

Yakamoz Telci

Dünya genelinde sigorta sektöründe yaşanan tüm gelişmeleri okuyucularla buluşturan Dünya kategorisinin editörü olarak, uluslararası piyasaları yakından takip ediyor ve küresel ölçekte ortaya çıkan trendleri anlaşılır bir dille aktarıyorum. Sigorta şirketlerinin stratejik adımlarından regülasyon değişikliklerine, teknolojik dönüşümden sektörel raporlara kadar geniş bir yelpazede içerik hazırlayarak okuyucuların global perspektife sahip olmasını hedefliyorum.Doğruluğa, güncelliğe ve tarafsızlığa önem veren bir editöryal yaklaşım benimsiyor; uluslararası kaynakları titizlikle inceleyerek haberleri yerel okuyucunun anlayabileceği yalın bir anlatımla sunuyorum. Amacım, küresel sigorta dünyasında olup bitenleri Türkiye’deki okurlara en hızlı ve en güvenilir şekilde ulaştırmak; sektöre değer katan, bilgilendirici ve güvenilir bir haber akışı sağlamaktır.Her gün değişen dünya sigortacılık ekosistemini yakından izlemeye devam ederken, okuyucuların ihtiyaç duyduğu kapsamlı ve nitelikli içerikleri üretmeyi sürdürüyorum.

Yazar profili ve tüm yazıları