Karel ve Daiichi’den Türkiye’de Geliştirilen İlk Android Multimedya Sistemi
Karel, bağlı ortaklığı Daiichi ile birlikte geliştirdiği Android Multimedya Sistemini Ford Trucks için seri üretime aldı. Proje, Türkiye’nin otomotiv elektroniği alanında tasarım ve üretim gücünü bir araya getirerek önemli bir başarıya imza attı.
Ford Trucks F‑MAX İçin Özel Üretim
Sistem, Ford Trucks’ın ağır ticari araç segmentindeki amiral gemisi F‑MAX modeli için üretildi. Geliştirilen In-Vehicle Infotainment (IVI) sistemi, dünya otomotiv standartlarına uygun olarak tasarlandı ve Türkiye’nin küresel otomotiv tedarik zincirindeki rolünü güçlendiren stratejik bir adım olarak değerlendiriliyor.
Dünya Standartlarında Üretim Altyapısı
Karel, proje kapsamında Ankara’daki üretim tesislerinde otomotiv normlarına uygun modern bir üretim altyapısı kurdu. İleri teknoloji dizgi hatlarıyla donatılan üretim merkezi, yüksek kalite ve izlenebilirlik standartlarını karşılayacak şekilde yenilendi. Bu yatırım sayesinde Karel, otomotiv elektroniğinde küresel üretim standartlarına ulaşarak maliyet ve verimlilik açısından rekabet gücünü artırdı.
Kullanıcı Odaklı Araç İçi Deneyim
Yeni multimedya sistemi, 12 inçlik yüksek çözünürlüklü dokunmatik ekran, kablosuz Apple CarPlay ve Android Auto desteği, sesli komut özellikleri ve ağır ticari araçlara yönelik özel tır navigasyonu ile donatıldı. Sistem, sürücü konforu ve güvenliğini artırarak araç içi deneyimi üst seviyeye taşıyor.
Mühendislik ve Yazılım Daiichi’den
Projenin mühendislik ve yazılım geliştirme süreçleri, küresel ölçekte faaliyet gösteren Daiichi tarafından yürütüldü. Daiichi, Tier-1 tedarikçi olarak birçok uluslararası markaya hizmet veriyor ve Türkiye’nin otomotiv elektroniğinde teknolojik ihracat potansiyelini artırıyor.
Resmi Açılış ve Açıklamalar
Seri üretime 2025 yılında başlanan proje, Ankara üretim merkezinde düzenlenen resmi törenle tanıtıldı. Ziyarette konuşan Ford Trucks Tedarik Zinciri & Maliyet Yönetimi Direktörü Armağan Hazar, yerli mühendislik gücünün küresel standartlarda üretim kabiliyeti kazandığını belirterek, “Bu sistem, Ford Trucks’ın yenilikçi ürün stratejisinin önemli bir parçası” dedi.
Karel Genel Müdürü Altay Doğu ise, “Daiichi ile birlikte Türkiye’nin ilk yerli Android IVI sistemini üretmekten gurur duyuyoruz. Yenilenen üretim altyapımız ve güçlü mühendislik birikimimiz sayesinde Türkiye’de geliştirilen teknolojileri dünya pazarına sunabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Daiichi Genel Müdürü Ömer Tunç Akdeniz de, projenin Türkiye’nin otomotiv elektroniğindeki mühendislik kapasitesini ortaya koyduğunu belirterek, “Software-Defined Vehicle dönüşümüne odaklanıyoruz ve yazılım tabanlı araç sistemlerinde yenilikçi çözümler geliştiriyoruz” dedi.



