Türkiye’de Bireysel Emeklilik Sisteminde Büyüme Sürüyor
Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre, 10 Ekim 2025 itibarıyla gönüllü BES’te katılımcı sayısı 9,96 milyon kişiye ulaştı. Toplam fon büyüklüğü yaklaşık 1,58 trilyon TL olurken, devlet katkısıyla birlikte bu rakam 1,78 trilyon TL seviyesine çıktı. Bu artış, bireylerin uzun vadeli finansal güvence arayışlarının ve tasarruf bilincinin güçlendiğini ortaya koyuyor.
Kadınların BES’teki Artan Etkisi
BNP Paribas Cardif Türkiye Acente Sigortacılığı ve Banka Sigortacılığı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sertsöz, kadınların finansal özgürlük yolunda önemli adımlar attığını belirterek şöyle konuştu: “Finansal özgürlük imkânı, kadınların BES’teki yükselişini destekliyor. Kadınların BES’e katılımı, finansal güvenliklerini sağlamaları ve uzun vadeli tasarruf alışkanlıklarını güçlendirmeleri açısından kritik önem taşıyor.” Özellikle profesyonel iş hayatının dışında kalan kadınlar için BES, bağımsız birikim ve gelecekte finansal güvence anlamına geliyor.
Kadınlar Tasarruf ve Finansal Planlamada Öncü Rol Üstleniyor
2024 yılı itibarıyla gönüllü BES katılımcılarının %42’si kadın. Fonların %44’ü ise kadınlar tarafından yönetiliyor. En çok katılımın görüldüğü iller arasında Denizli, İzmir, Ankara, Sinop ve Bartın yer alıyor. Kadın katılımcılar, özellikle Kıymetli Madenler Fonu, Değişken Fon ve Hisse Senedi Fonu gibi yatırım araçlarını tercih ediyor. Bu veriler, kadınların finansal planlama ve yatırım kararlarında daha aktif hale geldiklerini kanıtlıyor.
Ev Kadınları İçin Emeklilik Fırsatı
Sertsöz, yaptıkları araştırmalarda Türkiye’de katılımcıların %67’sinin kısa veya orta vadede gelir kaybı endişesi taşıdığını belirtiyor. Bu oran, bireylerin finansal geleceklerini güvence altına almak için yeni yollar aradığını gösteriyor. BES, çalışanlara ikinci bir emeklilik imkânı sunarken, ev kadınlarına da kendi emekliliklerini oluşturma olanağı tanıyor. Bu durum, gelir kaybı korkusunu azaltarak kadınların ekonomik bağımsızlıklarını güçlendiriyor.


.jpg)
