İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanları, Avrupa Birliği’ne (AB) yaptıkları ortak çağrıda, Rusya’nın enerji taşımacılığına yönelik yaptırımların sertleştirilmesini talep etti. İki ülke, Rusya’nın Arktik ve Baltık bölgelerindeki deniz taşımacılığını hedef alarak, gemilere sigorta hizmeti verilmesinin yasaklanmasını ve limanlara erişimin engellenmesini istedi. İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen, İsveç’in Sälen kentinde…
İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanları, Avrupa Birliği’ne (AB) yaptıkları ortak çağrıda, Rusya’nın enerji taşımacılığına yönelik yaptırımların sertleştirilmesini talep etti. İki ülke, Rusya’nın Arktik ve Baltık bölgelerindeki deniz taşımacılığını hedef alarak, gemilere sigorta hizmeti verilmesinin yasaklanmasını ve limanlara erişimin engellenmesini istedi.
İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen, İsveç’in Sälen kentinde düzenlenen yıllık güvenlik konferansında yaptıkları açıklamada, mevcut yaptırımların Rusya’nın deniz yoluyla yaptığı enerji ticaretini tam olarak engelleyemediğini vurguladı. Bakanlar, Moskova’nın savaş bütçesini finanse eden en önemli gelir kaynağının kesilmesi gerektiğini belirterek, AB’nin hazırladığı bir sonraki yaptırım paketinin çok daha kapsamlı olmasını önerdi.
Sigorta ve Liman Hizmetlerine Tam Yasak Talebi
Sunulan öneri, Rus petrolü, gazı ve kömürü taşıyan gemilere yönelik hizmet sağlayan Avrupalı şirketlere tam yasak getirilmesini içeriyor. İsveç Dışişleri Bakanı Stenergard, “Taşıma yok, gemiler arası yük transferi yok, sigorta yok ve limanlarda onarım hizmeti yok” ifadeleriyle taleplerinin kapsamını özetledi.
Bu önlemlerin, özellikle Rusya’nın yaptırımları delmek için kullandığı ve “gölge filo” olarak adlandırılan eski ve bakımsız tankerleri hedef aldığı belirtildi.
Çevresel Felaket Riski ve Gölge Filo
İki İskandinav ülkesi, Rusya’nın eski tankerlerden oluşan gölge filosunun Arktik ve Baltık Denizi için büyük bir çevresel tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. Bu gemilerin genellikle yetersiz sigortaya sahip olduğu ve teknik standartları karşılamadığı, olası bir kazada büyük bir çevre felaketine yol açabileceği ifade edildi.
Finlandiya Dışişleri Bakanı Valtonen ise Rusya’dan gelen tehdidin uzun vadeli olduğunu vurgulayarak, Ukrayna’daki savaşın seyri ne olursa olsun baskının sürdürülmesi gerektiğini savundu. Önerilen yaptırımların kabul edilmesi durumunda, Rus gemilerinin Avrupa tersanelerinden bakım ve onarım hizmeti alması da imkansız hale gelecek.





Sigortahaber.com, sigorta sektöründeki en güncel haberleri, analizleri ve gelişmeleri tarafsız bir bakış açısıyla sunan bağımsız bir haber platformudur. Sigorta profesyonellerine, acentelere ve sektöre ilgi duyan herkese doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sağlamayı amaçlıyoruz. Sigortacılıktaki yenilikleri, mevzuat değişikliklerini ve sektör trendlerini yakından takip ederek, okuyucularımıza kapsamlı bir bilgi kaynağı sunuyoruz.
Yorum Yap