SON DAKİKA
--:--:--

İspanya Başbakanı Sanchez sosyal medya ve patronlara karşı 5 maddelik planını açıkladı

İspanya Başbakanı Sanchez, sosyal medya platformları ve iş dünyasına yönelik 5 maddelik yeni planını kamuoyuyla paylaştı.

Sigorta Haber
Yayınlandı:
2 dk okuma 315 kelime
Paylaş f X in WA
Sigorta Haber’i Google News’te takip edinYeni haberleri ve sektör gündemini daha hızlı takip edin.
Takip Et

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez: Sosyal Medya ‘Vahşi Batı’ya Dönüştü

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, ABD merkezli X platformundaki hesabından yayımladığı videoda, sosyal medyanın günümüzde adeta bir Vahşi Batı ya da başarısız bir devlete dönüştüğünü söyledi.

Sosyal paylaşım ağlarının sahiplerine cezai sorumluluk getirmekte kararlı olduklarını vurgulayan Sanchez, bazı uygulamaların suç faaliyetlerine, pornografiye ve şiddete zemin hazırladığını belirtti.

Konuşmasında “Grok kullanıcıları 11 gün içinde X uygulamasında 23 binden fazla reşit olmayan kişinin de dahil olduğu 3 milyon cinsel içerikli görüntü oluşturdu.” yazılı dövizi gösteren Başbakan, sosyal medyanın insanları gözetlediğini, kişisel verilerini çaldığını ve nefret ile yanlış bilgileri yaydığını iddia etti.

Telegram kurucusu Pavel Durov’un İspanyol hükümetini eleştiren mesajına da değinen Sanchez, “Bu hafta demokrasilerimizde eşi benzeri görülmemiş bir olay yaşandı. Bir teknoloji oligarkı, milyonlarca İspanyol vatandaşının telefonlarına müdahale ederek onlara ne düşünmeleri gerektiğini söyledi.” ifadelerini kullandı.

Sosyal Medya Platformları ve Sahiplerine Karşı 5 Maddelik Plan

Sanchez, sosyal medyaya ilişkin alınacak beş önlemi şu şekilde sıraladı:

  • Birincisi, özellikle çocukları etkileyen sosyal medya kaynaklı olası suçları araştırmak için savcılıkla iş birliği yapılacak.
  • İkincisi, rıza dışı veri kullanımına dayalı algoritma manipülasyonları yasal olarak cezalandırılacak.
  • Üçüncüsü, bu teknoloji devleri, yasadışı içerikleri kaldırmayı reddederse cezai yaptırımlarla karşılaşacak.
  • Dördüncüsü, dijital platformların nefret ve kutuplaşmayı nasıl körüklediğini izlemek için ilk Nefret ve Kutuplaşma Takibi oluşturulacak.
  • Beşincisi, 16 yaş altı kullanıcıların erişimine sınırlama getirerek en savunmasız kişilerin zararlı içeriklerden korunması sağlanacak.

Sanchez, “Bu teknoloji elitlerinin birçok ülkeden fazla parası ve hatta gücü olduğunu biliyoruz ancak kararlılığımız onların mali gücünden daha baskın. Tehditlerine rağmen ilerlemeye devam edeceğiz.” dedi.

3 Şubat’ta Dubai Dünya Hükümetler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada sosyal medya ağlarına yönelik düzenlemeler getireceklerini açıklayan Sanchez, bu sözlerinin ardından Elon Musk ve Pavel Durov’tan sert eleştiriler almıştı.

Musk, Sanchez için “Gerçek bir faşist totaliter. Kirli Sanchez, İspanya halkına ihanet eden bir zalim ve haindir.” ifadelerini kullanırken, Durov da planlanan düzenlemelerin internet özgürlüğünü tehdit ettiğini, bunun İspanya’yı koruma kisvesi altında bir gözetim devleti haline getireceğini savundu.

Etiketler

Yorum Yap

En Güncel ve Doğru Haberler!
Sigorta Haber

Sigorta Haber, sigorta sektöründeki en güncel haberleri, analizleri ve gelişmeleri tarafsız bir bakış açısıyla sunan bağımsız bir haber platformudur. Sigorta profesyonellerine, acentelere ve sektöre ilgi duyan herkese doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sağlamayı amaçlıyoruz. Sigortacılıktaki yenilikleri, mevzuat değişikliklerini ve sektör trendlerini yakından takip ederek, okuyucularımıza kapsamlı bir bilgi kaynağı sunuyoruz.

2026 Sigorta Haber © Tüm hakları saklıdır.