Guy Carpenter’ın 2026 Reasürans Yenilemeleri Raporu
Guy Carpenter tarafından yayımlanan Ocak 2026 yenileme raporuna göre, reasürans piyasasında mülk sigortasından özel sigortaya doğru kapasite kayması devam ederken, özellikle deniz, enerji ve teknik sigorta alanlarında küresel fiyat düşüşleri görüldü.
1 Ocak 2026 yenilemelerinde, zarara uğramamış işletmelerde oranlar sabit kalırken bazı durumlarda %15’e varan düşüşler yaşandı. Zarara uğramış hesaplarda ise oranlarda %5 ila %15 arasında artışlar gözlemlendi. Rapor, bu dönemde fiyatın en önemli fark yaratıcı unsur haline geldiğini vurguladı.
Yenileme Süreçlerinde Gözlemlenen Değişiklikler
Broker, reasürör sözleşmelerinde metinlerin uyumlaştırılmasının alıcılar için öncelik olduğunu ve az sayıda farklı şartın kabul edildiğini belirtti. Yapısal değişiklikler iş koluna göre değişse de, alıcıların kota payı kararlarında daha az taviz vermek istediği ve kârlılıktan elde edilen sermayeyi XoL yapılarında optimizasyon için kullandığı ifade edildi.
Guy Carpenter, alternatif kapasite kullanımı eğiliminin sürdüğünü, birçok alıcının riski yan ürünlere devrederek geleneksel reasürans üzerindeki baskıyı artırdığını açıkladı. Ayrıca, 1 Ocak’ta yenileme yapan müşterilerin kapsamlarını 2026’nın ilk çeyreğine kadar uzatarak beklemeye geçtiği belirtildi.
Kredi Yenilemelerinde Zayıf Fiyatlama
Kredi reasürans yenilemelerinde güçlü kârlılık ve artan arz fazlası nedeniyle fiyatların %10 ila %15 düşüş gösterdiği bildirildi. Geçen yıla göre yenilemelerin daha geç tamamlandığı, teklif süreçlerinin uzadığı ve reasürörlerin doğru fiyat seviyelerini belirlemek için daha yoğun rekabet ettiği aktarıldı.
Şartlar, Süreler ve Limitler
Guy Carpenter, şartlarda bazı değişikliklerin olduğunu, reasürörlerin daha uzun vadeler ve yüksek limitler talep ettiğini, alıcıların ise şartlarda iyileştirme arayışında olduklarını belirtti. Ayrıca, müşterilerin portföy gelişimine uygun olarak reasürans yapılarını yeniden düzenledikleri ifade edildi.
Havacılık Sigortaları Piyasasında Durum
Havacılık sektörü için 1 Ocak 2026 yenilemelerinde fiyatlar, ciddi kayıplar yaşanmadığı takdirde büyük ölçüde sabit kaldı ve bazı durumlarda %5’e kadar düşüş yaşandı. Kota payı talebi XoL’lere göre daha düşük olmasına rağmen piyasada hâlâ yeterli kapasite bulunduğu raporlandı.
Aralık ortasına kadar havacılık programlarının %75’inden fazlasının piyasaya sunulduğu, geri kalan kısmın teklif aşamasında olduğu belirtildi. Havacılık savaş hatları genellikle geç işlem görmeye devam ederken, büyük alıcıların reasürans programlarının bir kısmını üstlenerek daha fazla risk aldığı gözlemlendi.


