SON DAKİKA
--:--:--

Erdemli Sigorta Acenteleri Derneği’nden “Kasko Poliçelerinde Nakit İade” Kampanyalarına İlişkin Açıklama

Erdemli Sigorta Acenteleri Derneği (ERSADER), son günlerde bir dijital bankacılık platformu tarafından kasko poliçelerine ilişkin duyurulan “%15 nakit iade” kampanyasına ilişkin basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, söz konusu uygulamanın sigorta acenteleri camiasında tepkiye neden olduğu, konunun kamuoyunda “komisyon iadesi”, “risturn”, “haksız rekabet” ve “dağıtım kanalları arasındaki denge” başlıkları altında tartışıldığı belirtildi. ERSADER açıklamasında, sektör basınına yansıyan…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Erdemli Sigorta Acenteleri Derneği’nden “Kasko Poliçelerinde Nakit İade” Kampanyalarına İlişkin Açıklama
ffReklam 820

Erdemli Sigorta Acenteleri Derneği (ERSADER), son günlerde bir dijital bankacılık platformu tarafından kasko poliçelerine ilişkin duyurulan “%15 nakit iade” kampanyasına ilişkin basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, söz konusu uygulamanın sigorta acenteleri camiasında tepkiye neden olduğu, konunun kamuoyunda “komisyon iadesi”, “risturn”, “haksız rekabet” ve “dağıtım kanalları arasındaki denge” başlıkları altında tartışıldığı belirtildi.

ERSADER açıklamasında, sektör basınına yansıyan haberlerde acente meslek örgütleri ve platformlarının uygulamanın haksız rekabet oluşturduğu ve acente kanalını zayıflattığı yönünde ortak görüş ortaya koyduğu ifade edildi. Açıklamada, sektörden gelen yoğun tepkiler sonucunda kampanyanın sonlandırıldığı kaydedildi.

Dernek açıklamasında, konunun hamasi bir zeminde değil; hukuk, meslek etiği, tüketici menfaati, sigortacılığın teknik niteliği ve sürdürülebilir rekabet dengesi açısından değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, sigorta poliçesinin basit bir perakende ürünü olmadığı belirtilerek, kasko poliçelerinde tüketicinin ihtiyacının yalnızca “en ucuz fiyat” olmadığı ifade edildi. Doğru teminat yapısı, muafiyetlerin anlaşılması, hasar sürecinde destek, sigorta şirketi seçimi, servis ağı, ikame araç, orijinal parça, mini onarım ve poliçe özel şartlarının doğru değerlendirilmesinin önemine dikkat çekildi.

ERSADER, sigorta acentelerinin yalnızca poliçe satan aracılar olmadığını belirterek, acentelerin tüketicinin riskini analiz eden, poliçe kapsamını açıklayan, hasar anında sigortalının yanında duran, sigorta şirketi ile sigortalı arasında güven köprüsü kuran ve yerel ekonomide istihdam ile hizmet üreten meslek mensupları olduğunu ifade etti.

Açıklamada, poliçe satışının yalnızca “prim üzerinden nakit iade” eksenine çekilmesinin, kısa vadede tüketici lehine bir indirim gibi görünse de uzun vadede sigortacılığı teknik danışmanlık hizmetinden koparıp fiyat rekabetine indirgeme riski taşıdığı belirtildi. Böyle bir piyasa yapısında zarar görecek kesimin yalnızca acenteler değil, doğru teminat, doğru bilgilendirme ve hasar anında profesyonel destek alma hakkı zayıflayan tüketiciler olduğu kaydedildi.

ERSADER açıklamasında, tartışmanın yalnızca tek bir kampanya başlığı altında değerlendirilmemesi gerektiği ifade edilerek, sigorta dağıtım kanalları arasındaki yetki, sorumluluk, rekabet ve denetim sınırlarının günümüz dijital finansal ekosistemine uygun şekilde yeniden ele alınması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’nin amacının acentelik faaliyetlerinin sigortacılık sektörüne olan güveni artıracak biçimde yürütülmesi, sözleşme taraflarının hak ve menfaatlerinin korunması ve acentelik sisteminin kurumsallaşması olduğu vurgulandı. Bu amacın yalnızca acentelerin mesleki menfaatini değil, sektörün güvenilirliğini ve sigortalıların korunmasını da kapsadığı ifade edildi.

Dijitalleşmenin sigorta sektörü için kaçınılmaz ve değerli olduğu belirtilen açıklamada, dijitalleşmenin mesleki sorumluluğu görünmez kılan, acentelik emeğini değersizleştiren veya farklı dağıtım kanalları arasında asimetrik rekabet doğuran bir yapıya dönüşmemesi gerektiği kaydedildi.

ERSADER, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) sigortacılık ve özel emeklilik alanında mevzuat hazırlama, uygulama ve piyasa düzenini tesis etme fonksiyonu itibarıyla sektörün ana düzenleyici ve denetleyici kurumu olduğunu belirtti.

Açıklamada, SEDDK, TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK), Türkiye Sigorta Birliği (TSB), acente dernekleri, sigorta şirketleri, banka kanalları ve ilgili kamu otoriteleriyle birlikte çalışılarak açık, uygulanabilir ve piyasa gerçeklerine uygun bir çerçeve oluşturulması gerektiği ifade edildi.

Dernek açıklamasında, acentelerin beklentisinin yalnızca bir kampanyanın durdurulması olmadığı belirtilerek, benzer tartışmaların her yıl yeniden yaşanmasını engelleyecek, dağıtım kanalları arasında öngörülebilirliği ve adil rekabeti sağlayacak kalıcı bir düzenleme mimarisi talep edildiği kaydedildi.

ERSADER, çözüm önerileri kapsamında sigorta poliçelerinde prim, komisyon, promosyon, puan, hediye çeki ve benzeri her türlü tüketici lehine ayni ve nakdi menfaatin sunumuna ilişkin usul ve esasların açık, şeffaf ve denetlenebilir şekilde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Açıklamada, indirim ve kampanyaların yalnızca sigorta şirketleri tarafından belirlenmesi ve uygulanması, ayrıca tüm dağıtım kanallarına eşit, adil ve ayrım gözetmeksizin sunulmasının zorunlu hale getirilmesi gerektiği belirtildi.

Tüm dağıtım kanalları için eşit rekabet ilkesinin güçlendirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, acente, banka, broker, dijital platform veya diğer dağıtım kanallarının aynı ürünü tüketiciye sunarken bilgilendirme yükümlülüğü, reklam dili, hasar sonrası hizmet sorumluluğu ve mesleki yeterlilik bakımından adil ve denetlenebilir kurallara tabi olması gerektiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, tüketiciye yapılan bilgilendirmelerde yalnızca fiyat avantajının değil; poliçenin kapsamı, istisnalar, muafiyetler ve hasar sürecinin de açık biçimde gösterilmesi gerektiği belirtildi.

ERSADER, SEDDK koordinasyonunda acente temsilcileri, sigorta şirketleri ve dağıtım kanallarının katılımıyla bir çalışma grubu kurulmasını önerdi. Açıklamada, bu çalışma grubunun yalnızca mevcut kampanyayı değil, dijitalleşen sigorta satış kanallarının tamamını kapsayan kalıcı bir “Dağıtım Kanalları ve Adil Rekabet İlkeleri” metni hazırlaması gerektiği ifade edildi.

Dernek açıklamasında, sigorta acentelerinin sektörün “güven omurgası” olduğu belirtilerek, acentelerin emeğinin yalnızca poliçe üretiminde değil; riskin doğru anlaşılmasında, sigortalının bilinçlendirilmesinde, hasar anında sürecin yönetilmesinde ve sigorta kültürünün tabana yayılmasında ortaya çıktığı kaydedildi.

Acentelerin hassasiyetinin desteklendiği belirtilen açıklamada, bu hassasiyetin güçlü ancak ölçülü bir kurumsal dille temsil edilmesi gerektiği ifade edildi. Açıklamada, bugün ihtiyaç duyulan unsurun yalnızca yüksek ses değil; teknik hazırlık, hukuki isabet, düzenleyici kurumlarla sağlıklı temas ve sektörün geleceğini okuyabilen bir vizyon olduğu vurgulandı.

ERSADER, konunun geçici bir kampanya tartışması olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, acentelik mesleğinin geleceği, dijitalleşme karşısındaki konumu ve sigorta dağıtım kanallarındaki adil rekabet ihtiyacının yeniden ele alınması için bir fırsata dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti.

Açıklamanın sonunda, tüketicinin menfaati, sigortacılık sektörünün güvenilirliği, acentelik mesleğinin itibarı ve dağıtım kanalları arasındaki adil rekabetin birlikte savunulduğu vurgulandı. Konunun hamasi söylemlerle veya yalnızca yasak talebiyle değil; hukuki netlik, sektörel istişare, düzenleyici iş birliği ve uzun vadeli piyasa mimarisi perspektifiyle ele alınması gerektiği belirtildi.

ERSADER, ilgili tüm kurumları, meslek örgütlerini, sigorta şirketlerini, banka kanallarını ve acente temsilcilerini ortak akıl zemininde buluşmaya davet ederek, sigortacılık sektörünün tüketiciyi koruyan, emeği gözeten, rekabeti adil kılan ve güveni büyüten bir düzenleme anlayışını hak ettiğini ifade etti.

Açıklama, “Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadeleriyle sona erdi.

Reklam 194Reklam 588

Yorum Yap

Benzer Haberler
Erdemli Sigorta Acenteleri Derneği’nden “Kasko Poliçelerinde Nakit İade” Kampanyalarına İlişkin Açıklama
Erdemli Sigorta Acenteleri Derneği’nden “Kasko Poliçelerinde Nakit İade” Kampanyalarına İlişkin Açıklama
Sigortayeri.com ile Borusan Next’ten araç alım sürecinde sigorta işlemlerini kolaylaştıran iş birliği
Sigortayeri.com ile Borusan Next’ten araç alım sürecinde sigorta işlemlerini kolaylaştıran iş birliği
Sigorta Sektöründe “Fiyat” Uyarısı: TÜGAP’tan Dijital Kampanyalara Sert Tepki
Sigorta Sektöründe “Fiyat” Uyarısı: TÜGAP’tan Dijital Kampanyalara Sert Tepki
Pazarcık MYO’da “Özel Sigorta ve Sigorta Acenteliği” Etkinliği Düzenlendi
Pazarcık MYO’da “Özel Sigorta ve Sigorta Acenteliği” Etkinliği Düzenlendi
Başkan Abdurrahman Köse: Enpara’nın Kasko Kampanyası Tartışma Yarattı, Acentelerden “Hukuksuz Risturn” Tepkisi
Başkan Abdurrahman Köse: Enpara’nın Kasko Kampanyası Tartışma Yarattı, Acentelerden “Hukuksuz Risturn” Tepkisi
Sigorta Acentelerinden Sert Çıkış: “Haksız Rekabete Geçit Yok”
Sigorta Acentelerinden Sert Çıkış: “Haksız Rekabete Geçit Yok”
En Güncel ve Doğru Haberler!
Sigorta Haber

Sigortahaber.com, sigorta sektöründeki en güncel haberleri, analizleri ve gelişmeleri tarafsız bir bakış açısıyla sunan bağımsız bir haber platformudur. Sigorta profesyonellerine, acentelere ve sektöre ilgi duyan herkese doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sağlamayı amaçlıyoruz. Sigortacılıktaki yenilikleri, mevzuat değişikliklerini ve sektör trendlerini yakından takip ederek, okuyucularımıza kapsamlı bir bilgi kaynağı sunuyoruz.

2025 Sigorta Haber © Tüm hakları saklıdır. Sitemizde yer alan Ekonomi ve Finans kategorilerindeki içerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır; herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Sağlık ve Bilgi kategorisinde bulunan içerikler genel olarak yapay zekâ tarafından üretilmiş olup yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Herhangi bir sağlık sorunu yaşıyorsanız, burada yer alan bilgileri esas almak yerine en kısa sürede uzman bir doktora başvurmanız önerilir.