Emekli maaşlarında prim düzenlemesiyle dengesizlikleri gidermeye yönelik yeni adımlar atılıyor.

Son dönemde en düşük emekli maaşına yapılan artışlar, sosyal güvenlik sistemindeki adalet dengesini yeniden tartışmaya açtı. Yüksek prim ödeyen emekliler ile daha düşük primle emekli olanların maaşları arasındaki fark, giderek kapanmaya başladı. Bu durum, sistemin sürdürülebilirliği ve hakkaniyet ilkesi açısından yeni çözüm arayışlarını beraberinde getirdi.
AK Parti kulislerinde, sosyal güvenlik sisteminde köklü bir yenilenmeye gidilmesi gerektiği yönünde yoğun görüş alışverişleri yapılıyor. Partinin yönetimi ile hükûmetin ilgili birimleri, emekli maaşlarında daha adil ve dengeli bir yapı için mevcut düzenlemeleri masaya yatırdı.
Sayfa İçerikleri
Toggle
Türkiye Gazetesi yazarı Yücel Kayaoğlu’nun aktardığı bilgilere göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı farklı formüllerin modellerini değerlendiriyor. AK Parti genel merkezi bünyesindeki strateji toplantılarında emekli maaşları kapsamlı biçimde ele alınıyor. Bu toplantılarda, sistemin hem eşitlik hem de mali sürdürülebilirlik yönlerinden revize edilmesi gerekliliği vurgulanıyor.


2019’dan bu yana en düşük emekli maaşına yapılan düzenli iyileştirmeler, yüksek prim ödeyen kesimde adaletsizlik hissi doğurdu. Son zam düzenlemesinden sonra, en düşük maaştan yararlanan emeklilerin sayısının yaklaşık 5 milyona ulaşması bu dengesizliği daha görünür hale getirdi.

Artan tepki ve eşitsizlik algısı üzerine hükûmet, konuyu değerlendirmek üzere özel bir komisyon kurdu. Komisyonun, alınan maaş farklarını azaltacak yeni hesaplama yöntemleri üzerinde çalıştığı bildirildi. Etki analizleri aşamasına geçirilen öneriler, kısa vadede gelir dengesini korumayı, uzun vadede ise sistemin güvenilirliğini artırmayı amaçlıyor.


AK Parti kurmaylarının yaptığı açıklamalarda, parti ve hükûmetin önceliğinin emeklilerin yaşam koşullarını iyileştirmek olduğu vurgulandı. Partililer, “yüksek prim ödeyenle düşük prim ödeyen arasındaki maaş farkının erimesinin sürdürülemez” olduğu görüşünde birleşti.

Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, en düşük emekli maaşının yeterli seviyede olmadığını dile getirerek şu ifadeleri kullandı: “Emeklilerimizin geçim şartları zor. Artışların sadece rakamsal değil, kalıcı refah artışlarını yansıtması gerekiyor.” Elitaş, ayrıca temmuz ayında yeni maaş düzenlemelerinin gündeme gelebileceğine de işaret etti.




Sigortahaber.com, sigorta sektöründeki en güncel haberleri, analizleri ve gelişmeleri tarafsız bir bakış açısıyla sunan bağımsız bir haber platformudur. Sigorta profesyonellerine, acentelere ve sektöre ilgi duyan herkese doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sağlamayı amaçlıyoruz. Sigortacılıktaki yenilikleri, mevzuat değişikliklerini ve sektör trendlerini yakından takip ederek, okuyucularımıza kapsamlı bir bilgi kaynağı sunuyoruz.
Yorum Yap