SON DAKİKA
--:--:--

Dr. Mehmet Sarıdoğan: Dijital İkizler, Satın Almada Yeni Dönemi Başlatıyor

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Dr. Mehmet Sarıdoğan: Dijital İkizler, Satın Almada Yeni Dönemi Başlatıyor

Küresel Tedarik Zinciri Dönüşüyor

Dr. Mehmet Sarıdoğan, jeopolitik gerilimlerin küresel ticareti derinden etkilediğini belirterek, Hürmüz Boğazı’ndaki tanker trafiğinin %90 oranında azaldığını ve enerji akışının büyük ölçüde durduğunu vurguladı. Bu durum, enerji maliyetleri ve tedarik zincirlerinde ciddi dalgalanmalara yol açtı.

Enerji Krizi ve Borç Baskısı

Sarıdoğan, enerji fiyatlarındaki artışın üretimden nakliyeye kadar tüm sektörlerde maliyetleri yükselttiğini ifade etti. IMF verilerine göre küresel büyümenin yavaşladığını, IIF’e göre de toplam borç stokunun 348 trilyon dolarla rekor seviyeye ulaştığını belirtti. Bu tablo, şirketlerin tedarik finansmanında daha stratejik davranmasını gerektiriyor.

Ticarette Yeni Denge

Dünya Ticaret Örgütü’nün verilerine göre 2026’da mal ticaretinin %0,5, hizmet ticaretinin ise %4,4 büyüme göstermesi bekleniyor. Sarıdoğan, bu verilerin sanayi şirketleri için önemli bir dönüşüme işaret ettiğini, jeopolitik belirsizlikler ve karbon düzenlemeleri nedeniyle satın alma göstergelerinin zorlu bir döneme girdiğini söyledi.

Akıllı Stok Yönetimi ve Dijital İkiz Teknolojisi

Sarıdoğan, “Just-in-Time” modelinin yerini “Just-in-Case” stratejisine bıraktığını ifade etti. Şirketlerin artık yalnızca stok yapmanın değil, hangi üründen ne kadar stok tutacağını belirlemenin önemli olduğunu vurguladı. Dijital ikiz teknolojisi sayesinde firmaların sanal tedarik ağlarını gerçek zamanlı yönetebildiğini, riskleri önceden simüle edebildiğini belirtti.

Yapay Zekâ ile Otonom Tedarik Dönemi

Sarıdoğan, dijital ikizlerin otonom yapay zekâ sistemleriyle birleşerek tedarik zincirlerinde insansız karar mekanizmaları oluşturduğunu söyledi. Bu sistemlerin, lojistik krizleri önceden analiz edip alternatif rotalar önerebildiğini aktardı. “Şirketler artık manuel sistemlerle yönetilemez,” diyen Sarıdoğan, satın alma birimlerinin stratejik bir savunma hattı haline geldiğini ifade etti.

13. Satın Alma ve Tedarik Yönetimi Zirvesi

TÜSAYDER tarafından düzenlenen “Satın Almanın Yeni Çağı” temalı zirve, 11 Nisan 2026’da Wyndham Grand İstanbul Levent’te gerçekleştirilecek. Etkinliğin öne çıkan oturumu olan “Agentic Procurement: AI Süreç Madenciliği ile Otonom Satınalma” panelinde Mindzie CEO’su James Henderson konuşmacı olacak. Oturumun moderatörlüğünü TÜSAYDER Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Altuntaş üstlenecek.

Katılımcılar, yapay zekâ ajanlarının satın alma süreçlerini nasıl otonom yönetebildiğini canlı örneklerle izleme fırsatı bulacak. Zirveye katılım ücretsiz olup, kayıtlar https://tusayder.org adresi üzerinden yapılabilecek.

Reklam 894Reklam 407ffReklam 196Reklam 21

Yorum Yap

Benzer Haberler
Sunar Yatırım, mısırın kullanım alanlarını Ar-Ge yatırımlarıyla genişletiyor
Sunar Yatırım, mısırın kullanım alanlarını Ar-Ge yatırımlarıyla genişletiyor
ÜNLÜ Menkul Değerler Aracılığıyla Rönesans Gayrimenkul Yatırım Pay Satışı Tamamlandı
ÜNLÜ Menkul Değerler Aracılığıyla Rönesans Gayrimenkul Yatırım Pay Satışı Tamamlandı
Yüce Auto-Škoda ve ABB’den Elektrikli Araçlar İçin Mobil Hızlı Şarj Çözümü
Yüce Auto-Škoda ve ABB’den Elektrikli Araçlar İçin Mobil Hızlı Şarj Çözümü
Lefkoşa Konut Yatırımında Öne Çıkıyor: Talep Son Bir Yılda Yüzde 30 Arttı
Lefkoşa Konut Yatırımında Öne Çıkıyor: Talep Son Bir Yılda Yüzde 30 Arttı
Bien Yapı Ürünleri’nde Öğrencilere Üretim Süreci ve Sektör Deneyimi Aktarıldı
Bien Yapı Ürünleri’nde Öğrencilere Üretim Süreci ve Sektör Deneyimi Aktarıldı
QNB Türkiye’ye Stevie Awards’ta Q Dijital Zeka ve Fin-ally MT Programı ile iki Altın Ödül
QNB Türkiye’ye Stevie Awards’ta Q Dijital Zeka ve Fin-ally MT Programı ile iki Altın Ödül
En Güncel ve Doğru Haberler!
Sigorta Haber

Sigortahaber.com, sigorta sektöründeki en güncel haberleri, analizleri ve gelişmeleri tarafsız bir bakış açısıyla sunan bağımsız bir haber platformudur. Sigorta profesyonellerine, acentelere ve sektöre ilgi duyan herkese doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sağlamayı amaçlıyoruz. Sigortacılıktaki yenilikleri, mevzuat değişikliklerini ve sektör trendlerini yakından takip ederek, okuyucularımıza kapsamlı bir bilgi kaynağı sunuyoruz.

2025 Sigorta Haber © Tüm hakları saklıdır. Sitemizde yer alan Ekonomi ve Finans kategorilerindeki içerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır; herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Sağlık ve Bilgi kategorisinde bulunan içerikler genel olarak yapay zekâ tarafından üretilmiş olup yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Herhangi bir sağlık sorunu yaşıyorsanız, burada yer alan bilgileri esas almak yerine en kısa sürede uzman bir doktora başvurmanız önerilir.