Bakan Göktaş’tan Erişilebilirlik ve Dijital Dönüşüm Açıklaması
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, engelli bireylerin hizmetlere erişimini kolaylaştırmak amacıyla yürütülen dijital dönüşüm çalışmalarına hız verdiklerini açıkladı. Göktaş, işitme engelli bireylerin iletişim engellerinin kaldırılması için hayata geçirilen projelere dikkat çekti.
Bakan Göktaş, İşitme Engelliler Engelsiz İletişim Merkezi (AİLEM) uygulamasının, Türk İşaret Dilini kullanan vatandaşlar için ortak bir iletişim noktası haline geldiğini belirtti. Merkezin, kamusal ve sosyal yaşamda iletişim ihtiyaçlarına destek sunduğunu ifade eden Göktaş, “AİLEM, bugün 51 bin 932 kullanıcı tarafından aktif olarak kullanılıyor. Günlük ortalama 150 çağrıya çeviri hizmeti sağlıyoruz.” dedi.
Merkezde görev yapan Türk İşaret Dili çevirmenlerinin bugüne kadar toplam 268 bin 719 çağrıya yanıt verdiğini kaydeden Göktaş, iletişim merkezine hem bakanlığın internet sitesi hem de mobil uygulama üzerinden erişilebildiğini bildirdi.
Sahada 53 İlde Tercüman Desteği
Bakan Göktaş, AİLEM’in yanı sıra bakanlığın merkez ve taşra teşkilatlarında da hizmet verildiğini hatırlattı. Şu anda 53 ilde 75 Türk İşaret Dili tercümanı ile çalıştıklarını belirten Göktaş, son 5 yılda tapu, belediye, noter, banka ve sağlık gibi alanlarda işitme engelli vatandaşlara 10 bin 473 kez çeviri desteği sağlandığını ifade etti.
Göktaş, yürütülen çalışmalarla Türk İşaret Dilini kullanan vatandaşların iletişim engellerini tamamen kaldırmayı hedeflediklerini söyledi.



