ABD’li TSI Pharmaceuticals, Türkiye’ye ilaç üretimi ve GSYO modeliyle stratejik yatırım yapıyor.

Sayfa İçerikleri
ToggleABD merkezli ilaç firması Thrombolytic Science (TSI) Pharmaceuticals’ın Türkiye’ye yönelik planladığı yatırım, mevcut GSYO yapısında yaşanan sorunları aşacak yeni bir modelin önünü açacak. Kardiyovasküler ve nörolojik hastalıklar için geliştirilen faz 2 ve faz 3 aşamasındaki orijinal molekülün klinik çalışmalarıyla birlikte, bölgesel üretim tesisinin kurulumu da Türkiye’de gerçekleştirilecek.
TSI Direktörü Dr. Kemal Oğuz Kalafat, yapılacak bu yatırımın Türkiye açısından yalnızca kendi molekülünü üretme sürecinde bir ilk olmayacağını, aynı zamanda GSYO alanında da öncü bir adım olacağını vurguladı.
Dr. Kalafat, daha önce yaptığı değerlendirmelerde teknoloji odaklı GSYO’ların yeterli derinlikte portföy oluşturmadığını, kısa vadeli kazanç hedefiyle hareket ettiğini ve spekülatif işlemlere açık yapılarının yatırımcı güvenini zedelediğini belirtmişti. Bu nedenle GSYO’ların daha doğru biçimde yapılandırılması gerektiğini savunan Kalafat, mevcut sistemin sürdürülebilir olmadığını dile getirerek şeffaf, üretim ve teknoloji merkezli bir modele ihtiyaç olduğunu ifade etti.
TSI’nin Türkiye’de planladığı yatırımın, GSYO sisteminde yeni bir dönemin başlangıcını temsil etmesi bekleniyor. Şirketin teknoloji ve biyoteknoloji temelli projeler doğrultusunda gerçekleştireceği yatırım, doğrudan üretim ve Ar-Ge odaklı yapısıyla öne çıkıyor. Bu yaklaşım, yalnızca finansal ortaklıkla sınırlı kalmayıp, bilimsel üretimi ve yüksek katma değerli teknolojiyi merkezine alan farklı bir GSYO modeli olarak değerlendiriliyor.
Dr. Kalafat, TSI yatırımıyla birlikte Türkiye’de yeni bir yapının oluşturulduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı: “Şirketimiz, mevcut GSYO sorunlarının dışında, uzun vadeli teknoloji ve üretim hedefiyle hareket edecek. Kısa vadeli kazanç yerine sürdürülebilir gelişime odaklanıyoruz.” Bu modelin başarıya ulaşması halinde, diğer GSYO’lar için de örnek oluşturacağı ifade ediliyor.
TSI yatırımıyla birlikte Türkiye’nin sadece finansal yatırım alanında değil, aynı zamanda ilaç ve biyoteknoloji üretiminde daha güçlü bir konuma gelmesi hedefleniyor. Uzmanlar, bu gelişmenin hem yerli girişimciler hem de uluslararası sermaye açısından yeni fırsatlar yaratacağını dile getiriyor. Sektör temsilcileri, bu adımın Türkiye’de teknoloji ve sağlık yatırımlarında kalıcı bir dönüşümün başlangıcı olabileceğini belirtiyor.




Sigortahaber.com, sigorta sektöründeki en güncel haberleri, analizleri ve gelişmeleri tarafsız bir bakış açısıyla sunan bağımsız bir haber platformudur. Sigorta profesyonellerine, acentelere ve sektöre ilgi duyan herkese doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sağlamayı amaçlıyoruz. Sigortacılıktaki yenilikleri, mevzuat değişikliklerini ve sektör trendlerini yakından takip ederek, okuyucularımıza kapsamlı bir bilgi kaynağı sunuyoruz.
Yorum Yap