2026 Ramazan başlangıç tarihi, ilk oruç, sahur, teravih ve bayram vakitleri Diyanet takvimine göre şehir şehir açıklandı.

Sayfa İçerikleri
Toggle2026 yılı Ramazan ayı, Şubat soğuğuna rağmen gönülleri ısıtarak geliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıkladığı takvime göre bu yılın ilk orucu 19 Şubat 2026 Perşembe günü tutulacak. 18 Şubat’ı 19 Şubat’a bağlayan gece ilk sahur heyecanı yaşanacak ve oruçlar niyet edilerek başlayacak.

Ramazan ayının habercisi olan ilk teravih namazı, 18 Şubat 2026 Çarşamba gecesi yatsı ezanının ardından camilerde ve evlerde kılınacak.

Hicri ve miladi takvim farkı nedeniyle her yıl değişen Ramazan ayı, 2026 yılında 29 gün sürecek. “Bin aydan daha hayırlı” olarak bilinen Kadir Gecesi ise 27. geceye denk gelen 16 Mart 2026 Pazartesi gününü 17 Mart Salı’ya bağlayan gece idrak edilecek.

Bayram coşkusu 2026’da da devam edecek. Bayram arifesi 19 Mart 2026 Perşembe günü olacak. Bayramın günleri ise şu şekilde:

1. Gün: 20 Mart 2026 Cuma
2. Gün: 21 Mart 2026 Cumartesi
3. Gün: 22 Mart 2026 Pazar

Kış mevsiminin son günlerine denk gelen bu Ramazan, hem manevî hem de fiziksel açıdan hazırlık için dengeli bir dönem sunuyor. Bu ay, Müslümanlar için ruhsal arınma ve sabır imtihanı anlamına geliyor.

Soğuk havalarda oruç tutarken sağlıklı kalmak için sahurda protein ağırlıklı (örneğin yumurta ve peynir) beslenmek önemlidir. Bu, gün boyu tokluk hissinin korunmasına yardımcı olur.

Ramazan’ın habercisi olan Üç Aylar, 19 Ocak 2026 Pazartesi günü Recep ayı ile başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2026 yılı için fitre miktarını 240 TL olarak belirledi.

İftar vakti ağır yemeklerden kaçınılmalı, iftar ve sahur arasında yeterli miktarda su içilmelidir. Ayrıca kafeinli içeceklerin azaltılması uyku düzenini destekler.

Ramazan boyunca iftar ve sahur vakitleri il ve ilçelere göre değişecektir. Diyanet tarafından yayınlanacak resmi imsakiye üzerinden vakitler kolayca takip edilebilecek.

İstanbul: İmsak 06:22 – İftar 18:49
Ankara: İmsak 06:06 – İftar 18:35
İzmir: İmsak 06:28 – İftar 18:57

İlk sahur 18 Şubat 2026 Çarşamba’yı 19 Şubat’a bağlayan gece yapılacak. İlk iftar ise 19 Şubat 2026 Perşembe akşamı olacak. Aynı gece kılınacak ilk teravih namazı, Ramazan ayının başlangıcını simgeleyecek.

Ramazan ayı Şubat ve Mart dönemine denk geldiğinden iftar saatleri mesai bitişiyle çakışabiliyor. Bu süreçte bazı iş yerleri esnek çalışma uygulamalarını tercih edebilir.

Ramazan sadece bedensel oruç değil, dilin ve kalbin de susması gereken bir dönemdir. Bu süreçte içsel arınma, kitap okumak veya sade yaşam adımları ön plana çıkabilir.

Son oruç 19 Mart 2026 Perşembe günü tutulacak. Ramazan Bayramı ise 20 Mart 2026 Cuma günü başlayacak ve üç gün sürecek. Cuma günü başlaması nedeniyle bayramın hafta sonu ile birleşmesi tatil süresini uzatabilir.













Sigortahaber.com, sigorta sektöründeki en güncel haberleri, analizleri ve gelişmeleri tarafsız bir bakış açısıyla sunan bağımsız bir haber platformudur. Sigorta profesyonellerine, acentelere ve sektöre ilgi duyan herkese doğru, hızlı ve güvenilir bilgi sağlamayı amaçlıyoruz. Sigortacılıktaki yenilikleri, mevzuat değişikliklerini ve sektör trendlerini yakından takip ederek, okuyucularımıza kapsamlı bir bilgi kaynağı sunuyoruz.
Yorum Yap