Sigortaliyo.com Blog; Trafik Kazası İstatistikleri 2018

Türkiye İstatistikleri Kurumu(TUİK) tarafından yayınlanan Temmuz 2018 verilerine göre Türkiye’deki araç sayısı 22 milyon 731 bin 759 oldu. Trafikte ye...

Türkiye İstatistikleri Kurumu(TUİK) tarafından yayınlanan Temmuz 2018 verilerine göre Türkiye’deki araç sayısı 22 milyon 731 bin 759 oldu. Trafikte yer alan bu araçların % 54,3’ünü otomobil, %16,4’ünü kamyonet, %14’ünü motosiklet, %8,2’sini traktör, %3,7’sini kamyon, %2,1’ini minibüs, %1’ini otobüs ve %0,3’ünü özel amaçlı taşıtlar oluşturmaktadır.

Türkiye’de Trafik Kazaları ve Sonuçlarının Türlere Göre Dağılımı

Verilen istatistikleri incelediğimizde ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının nedenleri arasında ilk sırayı sürücülerin hataları alırken, sürücüleri yaya, yol ve yolcu hataları takip ediyor. En çok kaza yapan araçlar cinslerine göre ayrıldığında ilk sırada otomobil yer alıyor.

2018 Ağustos İstatistikleri

Trafik Kazaları

Yerleşim Yeri

Yerleşim Yeri DışıToplam

Toplam Kaza Sayısı

30.39310.48840.881

Ölümlü Kaza Sayısı

109

207

316

Yaralanmalı Kaza Sayısı

13.6445.85019.494

Maddi Hasarlı Kaza Sayısı

16.6404.43121.071

Ölü Sayısı

120

269

389

Yaralı Sayısı

21.641

14.737

36.378

2018 Yılı İstatistikleri

Trafik Kazaları

Yerleşim YeriYerleşim Yeri DışıToplam
Toplam Kaza Sayısı226.40662.761

289.167

Ölümlü Kaza Sayısı

6531.2521.905
Yaralanmalı Kaza Sayısı94.68932.756

127.445

Maddi Hasarlı Kaza Sayısı

131.06428.753159.817
Ölü Sayısı7521.631

2.383

Yaralı Sayısı142.51575.589

218.004

Veriler Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesinden alınmıştır. Verilere ulaşmak için lütfen tıklayın.

Türkiye’de Trafik Kazalarının Nedenleri

Hızla artan araç sayılarıyla bağlantılı olarak yaşanan trafik kazalarının sayısı da artış göstermeye devam ediyor. TUİK araştırmalarına göre Türkiye’deki tüm kazaların istatistikleri bir araya getirildiğinde gerçekleşen kazaların nedenleri aşağıdaki gibidir;

  1. Karşılıklı çarpışma
  2. Arkadan çarpma
  3. Yandan çarpma
  4. Yan yana çarpma
  5. Duran araca çarpma
  6. Zincirleme Çarpışma
  7. Çoklu çarpışma
  8. Engel/cisim çarpışma
  9. Yayaya çarpma
  10. Hayvana çarpma
  11. Devrilme/savrulma
  12. Yoldan çıkma
  13. Araçtan insan düşmesi
  14. Araçtan cisim düşmesi

Trafik kazaları istatistiklerinin bir parçası olmak istemiyorsanız; trafik kurallarına uymayı ve bilinçli bir sürücü olmayı unutmayın lütfen!

Trafik Kazası ve Kaza Sonuçlarının İllere Göre Dağılımı

Büyük şehirlerin kaza oranları araç sayılarının fazla olması sebebiyle çok daha fazla olacaktır. Bu nedenle trafik kazalarının yaşandığı şehirlerin başında büyük şehirler gelmektedir. Trafik kazalarının en çok yaşandığı ilk 5 şehir aşağıdaki gibidir;

  1. İstanbul
  2. Ankara
  3. İzmir
  4. Antalya
  5. Konya

Dikkatli Sürüş ve Trafik Kurallarına Uymak Hayat Kurtarır!

Trafikte can ve mal kaybını önlemek için alınacak birtakım önlemler bulunmaktadır. Yapılan kazaların nedenlerine de baktığımızda yapılan kazaların birçoğunun aslında sürücü kaynaklı olduğunu görüyoruz. Temel trafik kurallarına uyarak, kazalara karşı önlem alabilirsiniz. Ülkemizde en çok ihlal edilen trafik kuralları aşağıdaki gibidir;

  • Emniyet kemeri takılmaması,
  • Alkollü araç kullanılması,
  • Yaya geçitlerinde yayaların geçiş hakkı önceliğini hiçe sayılması,
  • Kırmızı ışıkta geçmek ve trafik işaretlerine uyulmaması,
  • Aşırı hız yapmak ve hız limitlerine uyulmaması,
  • Hatalı sollamalar,
  • Sinyal vermeden dönüş veya şerit değiştirme,
  • Hareket halinde cep telefonu kullanılması,
  • Önceki aracın yakın takip mesafesine uyulmaması,

Tüm trafik kurallarına hem kendi can güvenliğiniz hem de diğer sürücülerin hayatlarını tehlikeye atmamanız açısından uymanız gerekmektedir. Trafikte aracınızın karşılaşabileceği tüm olumsuzluklara karşı önlem almak için kasko sigortası konusunda detaylı bilgi edinmeyi ihmal etmeyin. Kasko sigortası hakkında detaylı bilgiye “https://sigortaliyo.com/kasko” sayfasından ulaşabilirsiniz.

Güvenli Sürüş Teknikleri

Sürücü belgenizi aldınız artık trafiğe çıkmaya hazırsınız. Karayolunun sadece size özel değil aynı zamanda herkesin yararlanabileceği arazi şeridi, köprü ve alanlar olduğunu unutmamalısınız. Trafikte güvenli sürüş teknikleri sizi ve sevdiklerinizi trafik kazalarından korumaktadır. Bu amaçla bilmeniz gereken güvenli sürüş tekniklerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

  • Araç bakımı

Aracın yaz ve kış bakımını ihmal etmemelisiniz. Bakımlı bir araç ile yolda kalma ve kaza yapma ihtimaliniz çok daha düşük olacaktır. Özellikle uzun yolculuklarınızdan önce aracınızın bakımını yapmayı ihmal etmeyin. Aracınızın motor bakımı kadar araç içi bakımı da önemlidir. Camların, aynaların kısaca görüş alanınızı engelleyecek şekilde kirli olmamasına özen göstermelisiniz.

  • Emniyet kemeri

Sadece sürücü koltuğu değil araç içerisinde bulunan tüm yolcuların emniyet kemerini takmaları gerekmektedir. Otomobil şirketleri araç içerisinde bulunan herkesin emniyet kemeri taktığını varsayarak, kaza anında ve ani manevralarda bedeni zararlara karşı güvence sunmaktadır. Bu durumda gideceğiniz mesafe kısa olsa da mutlaka emniyet kemeri takılmalıdır.

  • Mesafe ve hız koruma

Seyahatiniz sırasında önünüzde bulunan araçla takip mesafenizi korumanız gerekmektedir. Aynı zamanda şehir içi yollarda hız limitine uyarak, ani frenlerden kaçınmalısınız. Akıcı bir takip mesafesi trafikte ani frenlerden meydana gelebilecek kaza riskini azaltmaktadır. Şehrin kalabalık yerlerini, okul bölgesini, yaya ile karşılaşacağınız noktalarda hızınızı düşürmeli ve tüm dikkatinizi yola vermelisiniz.

  • Sadece yola odaklanma

Araç kullanımı sırasında yemek yemek, bir şeyler içmek ve uzun muhabbetlere girmek vb. gibi dikkatinizi dağıtacak şeyler kaza riskinizi artıracaktır. Direksiyona geçtiğiniz andan itibaren tüm dikkatinizi yolda ve aynalarda olmalıdır. Dikkatinizi dağıtıp, sürüşünüzü tehlikeye sokacak her türlü davranıştan uzak durmalısınız.

  • Mola ve dinlenme

Seyahatiniz uzun olacaksa en fazla 3 saatte bir mutlaka vermelisiniz. 3 saatten fazla yapacağınız yolculuklarda dikkatiniz dağılacak ve hata yapma ihtimaliniz artacaktır. Molalarınızı hem aracın dinlenmesi hem de kendi beden sağlığınız için vermelisiniz.

  • Trafik ve Kasko sigortası

Türkiye’de trafik sigortasının yapılması zorunludur. Trafik sigortası ile kaza anında karşı tarafa olan maddi yükümlülükler güvence altına alınmaktadır. Bu durumda trafik sigortanız olmadan trafiğe çıkmanız yasak ve tehlikelidir. Kasko sigortası ile kaza sonucunda aracınızın yanması, çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi durumunda araçta oluşacak zararlar güvence altına alınmaktadır. Kasko sigortası ile kaza yaşanmasının sonucunda kendi aracınıza gelebilecek maddi zararlar teminat altına alınmaktadır. Bu durumda trafiğe çıkmadan önce araç sigortanızı yapmanızı tavsiye ediyoruz. Araç sigortaları hakkında detaylı bilgiye “Trafik Sigortası” veya “Kasko Sigortası” sayfasından ulaşabilirsiniz.

#

08 Eki 2018 - 01:43 - Sigorta

Son bir ayda sigortahaber.com sitesinde 97.682 gösterim gerçekleşti.



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sigorta Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sigorta Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sigorta Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sigorta Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sizce 2021 Yılının En İyi Sigorta Şirketi Hangisi?
Tüm anketler