Kaskoda Ezberler Bozulacak

Otonom ve elektrikli araçlar 200 milyar dolar hacme sahip araç kaskosu kapsamının yenilenmesini zorunlu hale getiriyor...

IOT, yapay zeka ve navigasyon teknolojilerinin otomotiv sektörü ile entegrasyonunun ardından hız kazanan sürücüsüz araç üretiminin piyasayı domine etmesi bekleniyor. Otomotiv sanayisine bağlı tüm sektörler bu dönüşümden etkileniyor. Sigorta sektörünün bu gelişme karşısında nasıl tavır alacağı ise belirsizliğini koruyor.

10 Milyondan Fazla Elektrikli Araç Yollarda

Otomotiv sanayisi sürdürülebilir hareketlilik kavramına odaklandı. Elektrikli ve hibrit araçların yanı sıra, dünün film ve romanlarına konu olan sürücüsüz araçlar, ürün kataloglarına girmeye başladı bile.

Dünya üzerinde 10 milyondan fazla elektrikli aracın dolaşımda olduğu ve 2020 yılı satış rakamının 120 milyar dolara ulaştığı biliniyor. Otomotiv şirketlerinin otonom araç üretimlerine hız kazandırmaları ile birlikte elektrikli araç pazarının yıllık pazar payının %45’e ulaşması bekleniyor. Sürücüsüz araç pazarı ise, yıllık ortalama %16 oranında büyüyor. Eğer üretim planlandığı gibi giderse 2030 yılına kadar hibrit araba pazarının 800 milyar, otonom otomobil pazarının 60 milyar ABD Doları’na ulaşacağı öngörülüyor.

Sürücüsüz araçlar otomotiv sektörünü domine ederken sigorta sektörü paydaşlarını; hukuki, finansal ve yazılımsal olarak hizmetlerini modernleştirmeye odaklanmaya zorunlu bırakıyor. Şu anki hacmi 700 milyar dolar olan araç sigortacılığını da dönüştüreceği tahmin ediliyor.

Endüstri 4.0 Araç Sigortacılığını Değiştirecek

Otonom ve elektrikli araçlar, akıllı sürüş deneyimini artıracak. Bu da sigortacılık açısından risk kriterlerinin değişmesi anlamına geliyor. Monopoli Sigorta Kurucu Ortağı ve CEO’su Erol Esentürk, yaptığı açıklamada “Sayıları giderek artan elektrikli araçlar, çevreci özellikleri, konforları ve gelişen menzilleri ile birlikte daha çok tercih edilmeye başlandı. Elektrikli araçlarla beraber sürücüsüz modeller de yaygınlaşmaya başladı. Tüm sigortalarda olduğu gibi, kasko sigortası da risklerin hesaplanması ve hasar frekanslarına göre fiyatlanmakta ve araç sahiplerine sunulmakta. Yeni dönemde, sigorta şirketlerinin prim hesaplaması için yeni yöntemler belirlemesi kaçınılmaz olacak. Yeni dönemin primleri düşürmesini ve araç ömürlerini uzatmasını bekliyorum. Burada en önemli nokta, otonom araçların yapacağı olası kazalarda, sigorta şirketlerinin sorumlu olarak araç sahibini mi, aracı üreten firmayı mı sorumlu tutacağı. Belki de bugüne göre bambaşka bakış açıları ortaya çıkacak.” diye konuştu.

Sigorta Sektörü Bilişim Yatırımları Yapmalı

Sigorta sektörünün bu sürece uyumlanması için dijitalleşme stratejilerini bir an evvel belirlemeleri gerektiğinin altını çizen Erol Esentürk “Artık sigorta 4.0 devrine girildi. Bugün araç servisleri ile sıkı bir ilişki içerisinde olan şirketler, yazılımın daha ön plana çıkması ile birlikte bilişim sektörüne de yatırımlar yapması gerekecek. Bireysel ya da ticari farketmeksizin, olası hasar durumlarında sorumluluğun kimde olacağı halen net değil. Bu konuların dünyada netleşmesi ile birlikte, poliçelerde yeni tanımlamalar ve yaklaşımlar getirilmesi gerekecek. Şu anda çoğunlukla şoför kaynaklı kazalardansa, ileride yazılımsal sorunsal ya da anlık internet kesintisi gibi sorunlar belki kazalara sebebiyet verecek. Kaza frekansı oldukça düşecek ancak olası kazalarda da sorumlunun tespiti bugüne göre daha zor olacak. Şu anda uçak kazalarında gördüğümüz inceleme süreçlerine benzer süreçler görebiliriz. Bu da, hasar sonrası periyotlarını uzatabileceği gibi daha komplike bir hale de getirebilir.” diye belirtti.

“Monopoli İle Değer Katanlar Platformu” Risk Yönetim Danışmanlığını Yeni Dünya Düzenine Entegre Etmeyi Misyon Edinecek

Kısa bir süre önce satış sonrası süreç yönetimini iyileştirmek üzere müşteri ile proaktif iletişim kurmak adına ‘Müşteri Memnuniyeti Merkezi’ni hayata geçiren Monopoli Sigorta, alınan verimli geri bildirimleri takiben bu yaklaşımını tüm paydaşları ile gerçekleştirebileceğini tespit etti. “Neden olmasın dedik?” diyen kurucu ortaklardan CEO Erol Esentürk, “Sektörümüzü iyi tanıyoruz, sürekli analiz ediyoruz.Türkiye’nin en büyük 26 sigorta şirketi bizim yol arkadaşımız.

Acenteleri iyi tanıyoruz, sektörümüzün dertlerini de, bazı dertlerinin çözümlerini de biliyoruz. Tıpkı müşterimizin ihtiyaçlarını bildiğimiz gibi. O zaman paydaşlarımıza da aynen müşterilerimizde olduğu gibi proaktif bir yaklaşımla seslenelim, elimizi uzatalım dedik. Birlikten doğacak yeni bir güç ile, yeni dünya düzenine hep birlikte adapte olmanın yollarını bulalım ve herkesi birarada ağarlayabileceğimiz, hepimizin birbirinden öğreneceği, sektörümüzü bu düzene kolaylıkla entegre etmeyi misyon edinecek bir tecrübe paylaşım ve iletişim platformu kuralım diye kolları sıvadık” diye de ekledi.

Sigorta Sektörüne ‘Değer Katanlar’ Geleceği İnşa Edecek!

CEO Erol Esentürk, Monopoli markasının 2021 vizyonuna dair yaptığı açıklamada ayrıca; kendi ekosistemleri içinde hayatına dokundukları herkese ve her yere “değer katan” marka olma misyonu ile hareket edeceklerini, söz konusu misyonu yansıtmak üzere kurulan iletişim platformunun etkinliklerine katılarak tecrübe ve bilgi birikimini sektörün kullanımına ve dolaşıma açan; sigorta

sektörüne “Değer Katan” herkesin, sektörün geleceğini inşa eden öncüler olarak anılacağını da sözlerine ekledi. “Bilgi, Büyük Veri, Teknoloji,Dijital Multipleks Sistemler, Yapay Zeka Entegrasyonlu Platformlar...Bu çağın altın değerindeki olguları bunlar. Biz artık daha tepe bir bakışla herkesin kendi sektörünün geleceği için ortak değer yaratan projeler üretmesi gerektiğine inanıyoruz. Çünkü dünyanın da hayatlarımızın da sürdürülebilirliğinin birbirimize kattığımız değerde saklı olduğuna inanıyoruz.” diye Esentürk “Monopoli İle Değer Katanlar Platformu”nun etkinliklerinin hibrit bir yöntemle; yarı online, yarı yüzyüze bir şekilde bu yılın son çeyreğinde başlayacağını, 2022 için hedeflerinin ise artık yıl boyunca yüzyüze gelinebilecek buluşmalar düzenleyerek, paydaşları ile biraraya gelmek olduğunu belirtti.

#

26 Tem 2021 - 14:49 - Sigorta

Son bir ayda sigortahaber.com sitesinde 89.722 gösterim gerçekleşti.



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sigorta Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sigorta Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sigorta Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sigorta Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sizce 2021 Yılının En İyi Sigorta Şirketi Hangisi?
Tüm anketler