165.000 Km.’den yüksek araçlarda değer kaybı tazminatı alınamıyor

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rauf Karasu, şimdiye kadar hiç fark edilmeyen, dolayısıyla hiç gündeme gel...

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rauf Karasu, şimdiye kadar hiç fark edilmeyen, dolayısıyla hiç gündeme gelmeyen ve araç sahiplerini çok mağdur eden araç değer kaybı zararları konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Karayolları Trafik Sigortası Genel Şartlarının eki olarak hazırlanan araç değer kaybı formülü uygulandığında, kaza yapan bir aracın km.’si 165.000’den yüksek ise aracın hasarı miktarı ne kadar yüksek olursa olsun aracın değer kaybının “0” çıkmaktadır. Ancak söz konusu formülün bu özelliği şimdiye kadar hiç fark edilmediğinden, Danıştay tarafından yürürlüğü durdurulmamış, dolasıyla da formülde değişiklik yapılmadığı sürece de Mahkemeler tarafından uygulanacaktır.

Bilindiği üzere, 14.05.2015 tarih ve 29355 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve 01.06.2015 tarihinde yürürlüğe giren Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları’nın bazı maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davada Danıştay 15. Dairesi’nin, 2015/5277 E. sayılı ve 14.10.2016 tarihli kararı ile; bazı maddelerin yürürlüğü durdurulmuştu. Ancak yürürlüğü durdurulan maddeler gibi

km. si 165.000’den yüksek olan araçların değer kaybı zararının teminat dışında bırakan değer kaybı förmülü de gerçek zarar ilkesine açıkça aykırıdır. Ayrıca bu konu kimsenin fark edemeyeceği şekilde Formülde yer almaktadır. Bir örnek vermek gerekirse, 200 bin TL değerinde bir araç kaza yaptığında hasar miktarı 50 bin TL olsa bile bu aracın km. 165 binde ise araç sahibi Sigorta Şirketinden hiçbir şekilde değer kaybı zararı talep edemeyecektir.

Belirtilen nedenlerle Hazine Müsteşarlığı’nın en kısa süre içinde durumu inceleyerek araç değer kaybı formülünde bu konuda değişiklik yaparak sigortalıların mağduriyetini gidermesi gerektiği kanaatindeyiz.

Prof. Dr. Rauf Karasu

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Ticaret Hukuku Öğretim Üyesi

#

14 Ağu 2017 - 17:47 - Sigorta

Son bir ayda sigortahaber.com sitesinde 89.722 gösterim gerçekleşti.



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sigorta Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sigorta Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sigorta Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sigorta Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sizce 2021 Yılının En İyi Sigorta Şirketi Hangisi?
Tüm anketler