Şampiyon İstanbul !

Son yazım da İstanbul için ilçeler bazında Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi yaptırma oranlarını vermeye çalışmıştım. Bu yazımda da bence önemi tartışılmaz bir başka konu olan İş Kazalarında İstanbul’un durumunu gözler önüne seren raporu kısaca incelemek istiyorum.(Meraklısı raporun tamamına ve yorumlara internet kanalı ile ulaşabilir). Zira İstanbul ticaret üretim ihracat vb. birçok ekonomik veride tartışmasız 1.sırada, bu nedenle özel bir çalışmayı hak ediyor.

İlgili rapor İşçi sağlığı ve iş güvenliği meclisi tarafından Mart ayında yayınlandı.

Bu rapora göre 2018 yılında İstanbul’da en az 226 işçi iş kazalarında hayatını kaybetmiş.

Geçmiş yıllara baktığımızda da ,

2013 yılında en az 96 işçi

2014 yılında en az 198 işçi

2015 yılında en az 142 işçi

2016 yılında en az 262 işçi

2017 yılında en az 230 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini görüyoruz.

Rapora göre 2018 yılında her yedi iş kazasından biri İstanbul’da gerçekleşmiştir. İstanbul ülkemizde iş kazasının en çok yaşandığı şehirdir.

İş kazalarının iş kollarına göre dağılımına baktığımız da ağırlığın İnşaat sektöründe olduğunu görmekteyiz. Ülkemizde de inşaat iş kolundaki ölümlerin beşte biri İstanbul’da yaşanmaktadır. Ülkemizde lokomotif sektörün inşaat sektörü olduğu göz önüne alındığında bu iş kolu için önlemlerin çok hızlı alınması gerektiği de ortadadır.

Yayınlanan raporda yaşanan iş kazalarının nedenlerine baktığımız da ise iş kazalarının üçte birinin yüksekten düşme kaynaklı gerçekleştiğini görmekteyiz. Aslında alınacak basit önlemler ile bu oranın hızlıca düşürülebileceği de önemli bir gerçektir.

İş kazalarının en çok hangi ilçe de gerçekleştiğinin cevabı ise aşağıda ki tablo da yer almaktadır. Bu tabloya göre Tuzla 16 iş kazası ile lider durumdadır. Tuzlayı 14 iş kazası ile Kadıköy ve 13 iş kazası ile Ümraniye takip etmektedir.

Geçen yıl Şubat ayında yazdığım bir yazıda da belirttiğim üzere ,

Hem vatandaş olarak hem de birer sektör temsilcisi olarak istenmeyen olayların azaltılması konusunda sorumluluğumuz mevcuttur.

Aşağıda İş Kazalarını önlemek için hepimize yardımcı olabilecek birkaç madde belirtilmiştir. Alınacak çok basit önlemlerin bile hayat kurtaracağını unutmamalıyız.

-İşletmede iş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili kurallar konulmalıdır.

-Devletin kanun ile koyduğu kuralların tamamına eksiksiz uyulmalıdır.

-Tüm personellere iş güvenliği ve iş sağlığı konusunda eğitim verilmelidir.

-İş yerinde düzen ve temizliğe özen gösterilmelidir.

-İşçi işe alınmadan önce sağlık testine sokulmalıdır. Testin sonucuna göre sağlığının elverdiği işler verilmelidir.

-Çalışma saatleri ,mevzuatta belirtilen süre ile kısıtlanmalıdır.

-Kaza olma olasılığını en aza indirmek için araştırmalar yapılmalıdır.

-Tehlike arz eden durumlarda hemen önlem alınmalıdır.

-Risk olan yerlerde işçiler tabelalar ile uyarılmalıdır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Gökhan Yıldırım - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sigorta Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sigorta Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sigorta Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sigorta Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sizce 2021 Yılının En İyi Sigorta Şirketi Hangisi?
Tüm anketler