Geniz kanseri (nazofarenks) nedir? Geniz kanseri belirtileri nelerdir?

Sigara ve sağlıksız beslenen kişilerde görülme olasılığı yüksek olan geniz kanserinin (nazeofarenks) ne olduğunu biliyor musunuz? Peki geniz ...

Sigara ve sağlıksız beslenen kişilerde görülme olasılığı yüksek olan geniz kanserinin (nazeofarenks) ne olduğunu biliyor musunuz? Peki geniz kanserinin belirtileri nelerdir? Sizler için günümüzde giderek yaygınlaşan geniz kanseri hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Erkeklerde daha fazla görülen geniz kanseri ilk belirtilerinden itibaren kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürür.

Genizdeki hücrelerin doğal olmayan besinler ve sigaradaki zararlı maddeler nedeniyle mutasyona uğraması sonucu bu bölgede kanser oluşur. Burun ve boğaz arasında ortaya çıkan bu kansere tıp dilinde nazofarenks denir. Solunum sisteminin önemli bir parçası olan bu bölge kulak, beyin ve burun arasındaki ilişki içerisindedir. Alınan hava bu bölgeden geçerek beyne ve akciğerlere gider. Ayrıca sesin oluşumunda, kulağın ve burunun boşaltımında da fonksiyonları da bu bölgede oluşur. Dünya'da Asya ülkelerinde sıklıkla yaşanan bu kanser kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülür. Yetersiz beslenme, hazır gıda, yeterli meyve tüketmeme ve sigara kaynaklı kimyasal maddelere maruz kalma kanserin ortaya çıkmasını tetikler. Öncelikle kronik burun hastalıkları ile başlayan durum solunuma kadar sıçrayan ciddi sonuçlara zemin hazırlar. Üst yutak kanseri olarak da bilinen nazofarenks kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülür. Kötü alışkanlıkları olan insanlarda da görülen geniz kanseri aniden tüm vücuda yayılma ihtimali var.

GENİZ KANSERİ NEDENLERİ NELERDİR?

Nadiren görülen bu kanser türü geçtiğimiz yıllarda özellikle Asya ve Çin ülkelerinde yaygınlaşmaya başladı. Yapılan araştırmalarda kanserin genetik etkilerden ziyade sağlıksız beslenmenin etkileri ile ortaya çıkar. Ayrıca kimyasal madde solunumu ve hava kirliliği gibi durumlarda geniz kanserinin yaşanma ihtimalini artırır. Gırtlak kanseri ile aynı özellikleri gösteren geniz kanseri, üst solunum yollarının tüm işleyişini alt üst eder. Kanserin ortaya çıkma yaşı ise genellikle 40 yaşı sonrasıdır. Ancak geniz kanseri bazen ergenlik dönemlerde de görülebilir. Bunun nedeni ise aile öyküsünde kanserin bulunmasıdır. "Ebstein Barr" virüsü geniz kanserine neden olan genel durumlar arasında yer alır. Virüs bölgeye yerleşerek tümör oluşumuna yol açar. Burada gelişen tümör yutağın işlevselliğini bozar.

GENİZ KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELEDİR?

- Geçmeyen burun tıkanıklığı,

- Burundaki damarların hasar alması sonucu kanamaların olması,

- Konuşma sırasında yaşanan bozukluk ve ses tellerinde yanma hissi,

- Rahat nefes almamaya bağlı gelişen görme bozuklukları,

- Boyunun her iki tarafında şişlik,

- Koku ve tat almada yaşanan bozukluklar,

- Çene altından yanaklara doğru ilerleyen karıncalanma,

- Sıklıkla yaşanan kulak çınlaması,

- Yutmada güçlü çekme ve uyurken yaşanan horlama gibi belirtiler yaşanır.

GENİZ KANSERİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Belirtiler kendini gösterir göstermez bir uzmana danışmada fayda var. Kulak burun boğaz doktoru genellikle ultrason ve örnek alma tetkikleri ile kanser olup olmadığına bakar. Burun tıkanıklıkları aynı zamanda başka hastalıklara neden olur. Bu yüzden erken müdahale ile kanserin yayılması önlenir. Daha sonra kemoterapi ve ilaçlarla geniz kanseri tedavi altına alınır. Işın tedavisi son yıllarda kullanılan tedavi yoludur. Bu yolla tümörün küçülmesi sağlanır. Sinüse ve sinirlere yayılmadan müdahale edilen tümörün daha sonra nüksetmemesi için kısa bir kemoterapi uygulanır.

28 May 2021 - 00:04 - Sağlık

Son bir ayda sigortahaber.com sitesinde 97.682 gösterim gerçekleşti.



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sigorta Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sigorta Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sigorta Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sigorta Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sizce 2021 Yılının En İyi Sigorta Şirketi Hangisi?
Tüm anketler