Bir Yangın ve Sonrası

2019 yılının ilk büyük yangını hatırlayacağınız üzere Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Mobilyacılar Sitesinde faaliyet gösteren 4 katlı mobilya fabrikasında meydana gelmişti. Meydana gelen yangın sonrasında fabrikada görev yapan 5 işçi maalesef hayatını kaybetmişti.

Basına yansıyan haberlere göre geçtiğimiz günlerde beş sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması yapıldı.İkinci duruşmaya,ilk duruşmaya katılmayan işyeri sahibi de katıldı.İşyeri sahibi verdiği ifade de işyerinin kendisinden habersiz bir şekilde kiracısı tarafından başka bir işletmeye kiraya verildiğini öne sürerek, suçsuz olduğunu iddia etti.

İfadenin kalan kısmı aşağıda ki şekilde devam ediyor.

‘Yangınla ilgili kendisinin bir ihmalinin bulunmadığını, ısıtıcıyla ısınan yabancı uyruklu işçilerin bu işleminin hatalı olduğunu savunan İşyeri sahibi, “Binamız imalathane olarak kullanılamayacak kadar güzel bir binaydı. Binayı tek giriş olduğu için tek kişiye kiraya verdik. Sonrasında kiraya verildiğini bilmiyordum. Ölenler, yük asansörünü kullansalar kurtulabilirlerdi. Ön tarafa koşsalardı da kurtulurlardı. Binada geniş merdiven var. Onu da kullanabilirlerdi. Camları kırıp ya da çatıya doğru çıkıp yine yangından kendilerini kurtarabilirlerdi.”

İşyerinde yangın merdiveninin bulunmayışı hakkında da konuşan İşyeri sahibi, “Siteler’ deki işyerlerinin tamamına yakınında yangın merdiveni yok. Hatta Sosyal Güvenlik Kurumu'nda bile yangın merdiveni yok” dedi.

Mobilyacılar Odası Ankara Şube Başkanı ise ‘tanık’ sıfatıyla dinlendi. Siteler’ deki binaların çoğunda yangın merdiveni olmadığını doğrulayan Atmaca, “Yüzde 99’unda dört katlı yapılaşma izni olmasına karşın zorunlu kılınan yangın merdiveni yok. Çalışmaya devam edilen binalarda da şu anda öyle bir kaçış yolu bulunmuyor" diye konuştu’

İşçilerin ölümü hakkında çok şey söylenebilir ama kimsenin bir yangın hadisesinde direkt ölümü seçeceğini düşünmüyorum. Benim açımdan ifade de iki nokta öne çıkıyor.Birincisi yangın hadisesi gerçekleşen lokasyon da ki işletmelerde zorunlu olmasına karşın yangın merdiveni yok,ikincisi bir kamu kurumu olan Sosyal Güvenlik Kurumu’ da bu işletmelerden farklı durumda değil.

Bu tespitten sonra diğer kamu kurumlarında ve Ülkemizde ki işletmelerde genel durumun ne olduğunu merak ettim. Cevabı 2016 yılında Yard.Doç.Dr.Hacer Kayhan vermiş.Aşağıda önemli gördüğüm kısımları paylaşıyorum.Umarım hatalı uygulamalara bir an önce son verilir ve başka insanlar hayatını kaybetmez.

‘Kayhan’a göre Türkiye’deki kamu binalarının büyük bölümünün yangın merdivenleri kilitli ayrıca kaçış rotası da engellerle dolu.

Kayhan, Türkiye’de yangınla ilgili yönetmeliğin yeterli ancak uygulamanın “rezalet” olduğunu belirterek ideal yangın kaçış sistemini şöyle anlatmış:

* Yangın merdivenlerinin ve kapılarının genişliği içerideki insan sayısına göre belirlenir.

* Yangın merdivenleri kapıları her zaman dışarı doğru açılmalı.

* Kapılar panik bar denen, basmalı sistemle çalışmalı. Yani insanlar panik haldeyken kapının kolunu aramamalı, yüklenince kapı otomatik olarak açılmalı.

* Nihai çıkış olmalı.

* Bu kaçış güzergahının üzerinde kaçışı tıkayacak hiçbir engel olmamalı.

“Türkiye’de mevcut eski binaların büyük bölümünde kapılar yönetmeliğe uygun şekilde yapılmadığı için kollu yapılmış. Oysa yönetmelik çok açık. Kapılar panik bar denen, basmalı sistemle çalışmalı. Yani insanlar panik haldeyken kapının kolunu aramamalı,yüklenince kapı otomatik olarak açılmalı.

Kayhan’a göre yangın kaçış sistemindeki ikinci en büyük sorun ise kaçış rotasının engellerle dolu olması.

Kayhan, “Yine binaların neredeyse tamamında yangın kaçış rotasına koliler, çöpler, eski eşyalar, arabalar konuyor. Burası atıl bir depolama yeri olarak görülüyor” demiş.

Denetim konusunda ise Kayhan şunları söylüyor ,

“Binaların bir yapı ruhsatı bir de yapı kullanım ruhsatı vardır. Yapı kullanım ruhsatı için de yangın kapısı ve merdivenleri yapmanız lazım. Ancak maalesef Türkiye’deki binaların çoğu kaçaktır. Bu ruhsata sahip değildir. Yani siz bir işletme açtığınızda bu ruhsatı almak için itfaiye ekibi gelir ve kontrol eder. Onun dışında da Çalışma Bakanlığı’nın iş güvenliği müfettişleri denetler. Ancak bu denetim sadece çok tehlikeli yerlerde yapılır. Diğerlerinde böyle bir denetim yapıldığını söylemek çok zor.”

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Gökhan Yıldırım - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sigorta Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sigorta Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sigorta Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sigorta Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sizce 2021 Yılının En İyi Sigorta Şirketi Hangisi?
Tüm anketler