Kısa Kısa...

Bu ayki yazımda birkaç farklı konuya kısa kısa değinmek istiyorum, bence hepsi güncel ve önemli konular.

Konu başlıklarından ilki bir haber ile ilgili 6 Eylül tarihinde basına yansıyan habere göre 4 Eylül ve 5 Eylül tarihlerinde İstanbul’da sadece Bakırköy, Zeytinburnu, Fatih ile D-100 Karayolu ve sahil yolunda yapılan denetim de 3 bin 923 araç kontrol edilirken 2 bin 519 sürücüye 1 milyon 139 bin 100 lira ceza yazılmış. Ceza yazılmasının çok çeşitli nedenleri olsa da 63 sürücü alkollü araç kullanmaktan,344 sürücü seyir halinde cep telefonu kullanmaktan ve 562 sürücü de emniyet kemeri takmamaktan ceza almış durumdadır. Rakamlar geçmişe göre iyi midir? Çok büyük bir iyileşme sağlanmış mıdır ? Açıkçası ben bu soruların cevaplarını merak etmiyorum çok önemli hayati kurallarda bile halen bu nokta da isek sanırım sözün bittiği yerdeyiz diyebilirim.

İkinci konu ise geçtiğimiz aylarda büyük bir patlama yaşanan Sakarya’da bulunan fabrika ile ilgili, soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu hakkında bazı bölümler basına yansımaya başladı haberi gözden kaçıranlar için önemli kısımları kısaca aşağıda paylaşıyorum, paylaşıyorum ki bir daha aynı acıları yaşamayalım.

‘Patlamanın göz göre göre geldiğini ortaya koyan rapora göre maliyeti yüksek olduğu için kullanılması gereken fan yerine başka maliyeti düşük fan kullanıldı, taşıma elektrik kullanıldı, işçilerin bazılarına antistatik ayakkabı verilmedi, depolama ve üretim tüzüğe aykırı yapıldı.

Binalarda havalandırma amacıyla bulunan fanlarda olası bir yangını ya da patlamayı önlemek, çıkan yangının elektrik akımıyla yayılmasını engellemek amacıyla sızdırmaz özellikte elektrik panoları kullanılması gerekirken, maliyet gerekçe gösterilip ev tipi pano kullanıldı.

Bilirkişi raporunda, ruhsatsız yapılarda mevzuata aykırı olarak, patlama riskinin olmadığı bölgeden uzatma kablosuyla elektrik taşındığı ayrıca patlama riski olan bölgelerde kıvılcıma sebep olacak hiçbir araçla girilmemesi gerekirken elektrikli su sebiline rastlandığı ifade edildi. Tehlike bölgesinde statik elektrik riskine karşı çalışanlara verilmesi gereken antistatik kişisel koruyucunun tüm çalışanlara verilmediği tespit edildi. Sahada yapılan çalışmalarda bulunan iş ayakkabılarının bir kısmının antistatik olduğu görünürken bir kısmının da antistatik olmadığı görüldü.

İşyeri kayıtlarında 10-30 ton arası görünen patlayıcı miktarının araştırmalar sonucunda 46 ton olduğu saptandı. İnşaat mühendislerinin tespitlerine göre ruhsatsız bir şekilde kapasitesi arttırılan depolar için ek önlemler de alınmadı. Raporda Çin mahallesi olarak bilinen bölgede yer alan 300 metrekarelik 8 büyük deponun herhangi bir olası patlama, parlama ve yangın etkilerine karşı yapısal anlamda hiçbir önlem alınmadığı, hepsinin patlamadan sonra büyük yangından kullanılamaz hale geldiklerinden açıkça anlaşıldığı aktarıldı. Söz konusu depolar arasında 8-10 metre mesafe bırakıldığı ve bu depolar arasında tedbir amaçlı herhangi bir duvarın yapılmadığı gibi güvenlik mesafelerine de dikkat edilmediği tespit edildi.’

Çok kısa olarak değinmek istediğim bir başka konu ise Giresun da yaşanan sel felaketi ile ilgilidir. Bir önceki yazımda bu konuya değinememiştim umarım Ekim ayı yazım yayınlanana kadar başka bir felaket ile karşılaşmayız. Giresun ilinde de aslında felaket yaşanan diğer illerde yaşananlardan farklı bir durum yok. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yıllar önce hazırlatılan “Giresun ili taşkın tehlike alanlarının belirlenmesi” çalışması kapsamında, Giresun’da dereler üzerinde bulunan yerleşim alanlarındaki taşkın tehlikesi ayrıntılı bir biçimde haritalandırılmıştı. Ancak buna yönelik gerekli önlemler alınmadığı ya da alınamadığı için felaketler kaçınılmaz olmuştur. Bu şekilde hareket etmeye devam edersek felaketler ardı ardına gelmeye devam edecektir.

Değinmek istediğim son konu ise Ülkemizde yaşanan iş kazaları ile ilgilidir. Birçok yazımda uzmanlardan alıntı yaparak dile getirdiğim gibi aslında tüm iş kollarında yaşanan kazalar % 100 oranında önlenebilir yeter ki gerekli tüm önlemleri alalım çok sık karşılaşmadığımız için aşağıda ki örneği sizlerle paylaşmak isterim unutmayalım bu önlem ile bir insanın hayatı kurtulmuştur.

Bazen bir güvenlik filesi bile hayat kurtarabilir... Niğde'de inşaatın 14.katından düşen 31 yaşındaki işçi Gökhan Atmaca binanın 11.katında bulunan güvenlik filelerine takılarak hayatta kaldı...’

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Gökhan Yıldırım - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sigorta Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sigorta Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sigorta Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sigorta Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sizce 2021 Yılının En İyi Sigorta Şirketi Hangisi?
Tüm anketler