Bir işyerinde işe başlayacağınız zaman sigorta girişim izin yapılabilmesi için işyeri sizden bazı evraklar talep edecektir. Sigorta için gerekli belgeler güncel şekilde toplanmalı ve ilgili iş yerine teslim edilmelidir. Bu evrakların kısa sürede toplanması gerekliliği olduğu için evrakların nereden ve nasıl temin edileceğinin bilinmesi önemlidir.
Sigorta için gerekli evraklar 2019 yılı listesi şu şekilde sıralanabilmektedir:
Sağlık raporu
İkametgâh belgesi
Adli sicil kaydı
Mezuniyet belgesi ya da diploma fotokopisi
Aile bildirimi formu
2 adet vesikalık fotoğraf
İlgili iş yeri tarafından verilen ve doldurulması gereken form
Sigorta İçin Sağlık Raporu Nasıl, Nereden Alınır?
İşe girişlerde sigorta yapılabilmesi için istenen başlıca evraklar arasında bulunan sağlık raporu, yapılacak işin tehlike durumuna göre alınması zaruri olan evraklardan biridir. Kanun kapsamında tehlikeli ya da çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacak olan kişilerin işe uygun olup olmadıklarını belirlemek amacıyla sağlık raporu alınması zorunludur. 6331 sayılı kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporunun alınması hem işyeri hem de işçi için önemli bir yere sahiptir. İş için alınan sağlık raporunun;
İşe girişlerde
İş değişikliği yapıldığında
İş kazası, meslek hastalığı ya da sağlık nedeni ile işten uzaklaşılması gereken durumlarda,
İşin devam ettiği süreçte, işçinin yaptığı işin niteliği ve işyerinin tehlike sınıfına göre bakanlık tarafından belirlenen aralıklarda alınması gerekmektedir.
Sigorta için alınacak olan sağlık raporu özel hastanelerden alınamamaktadır. İşe girerken alınması gereken sağlık raporu için yetkili olan hekimler OSGB işyeri hekimi olmalıdır. Hekim tarafından yapılan kontrollerden sonra çalışanın işe uygun olup olmadığı değerlendirilir ve bu değerlendirme sonucunda sağlık raporu verilir.
Sigorta için sağlık raporu ücreti tek hekimden alındığında şu şekildedir;
Sağlık Bakanlığı’ndan alınacak olan sağlık raporu için ücret 50 TL’dir.
Üniversite hastanelerinden alınacak olan sağlık raporunun ücreti 75 TL’dir.
Sağlık Kurulu Raporu alınması gerekiyorsa Sağlık Bakanlığı fiyatı 200 TL’dir. Üniversite hastanelerinden alındığında fiyat 300 TL olmaktadır.
İş yeri hekimleri tarafından verilebilecek olan sağlık raporu ise ücretsiz olarak alınabilmektedir.
Sigorta İçin İkametgâh Belgesi Nereden, Nasıl Alınır?
İkametgâh belgesi Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan vatandaşların devlet kayıtlarında yer alan ve resmi olan adresini içeren belgedir. Bazı kurumlara yapılacak olan başvurularda, işe girişlerde, sigorta girişlerinde vb. işlemlerde ikametgâh belgesi talep edilmektedir. İkametgâh belgesi alınabilmesi için iki alternatif yol bulunmaktadır. Bu yollar şu şekilde sıralanabilmektedir;
Nüfus müdürlüklerine gidilerek ikametgâh belgesi alınabilmektedir. Nüfus cüzdanınız ile birlikte nüfus müdürlüğüne giderek ikametgâh belgenizi alabilirsiniz.
E-Devlet sistemi üzerinden de kolaylıkla ikametgâh belgesi alınabilmektedir. Bu işlem için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
https://www.turkiye.gov.tr/nvi-yerlesim-yeri-ve-diger-adres-belgesi-sorgulama adresine giriş yapılması gerekmektedir.
Açılan sayfada kimlik doğrulama sayfasına gidilebilmesi için ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ seçeneği tıklanmalıdır.
Kimlik doğrulama sayfasında E-Devlet şifreniz varsa şifreniz ve T.C kimlik numaranızla kimlik doğrulama işlemini tamamlayabilirsiniz. E-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden alabilir ya da alternatif kimlik doğrulama seçenekleriyle giriş yapabilirsiniz.
Kimlik doğrulama işlemini tamamladıktan sonra ikametgâh belgeniz için bir takvim günü içerisinde en fazla bir adet belge oluşturabileceğiniz ve alacağınız belge ile ilgili uyarıların bulunduğu bir metin göreceksiniz.
Metinin altında yer alan ‘Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum’ seçeneğinin yanında yer alan kutucuğu işaretleyip sayfanın altında yer alan ‘Devam Et’ butonuna tıklamanız gerekmektedir.
Akabinde açılan sayfada belgenin kimin için alınacağını seçmelisiniz. Bu seçimi kendisi ya da eş/çocuk seçeneklerinden birini seçerek yapabilirsiniz. Seçiminizi yaptıktan sonra sayfanın altında yer alan ‘Devam Et’ butonuna tıklayabilirsiniz.
Tıklama işleminden sonra kimlik bilgilerinizin çıktığını göreceksiniz. Kimlik bilgilerinizin hemen altında belgenin neden verileceği ile ilgili seçeneklerden birini seçmeniz gerekmektedir.
Kuruma İbraz, Kurum Talebi ya da Kişi Talebi seçeneklerinden birini seçerek sayfanın altında yer alan Sorgula seçeneğini tıklamanız gerekmektedir.
Tıklama işleminden sonra ikametgâh belgeniz hazırlanacaktır. Dilerseniz sayfanın sağ üst köşesinde yer alan ‘Yazdır’ seçeneğine tıklayarak, belgenizi yazıcı yardımı ile yazdırabilirsiniz.
Sigorta İçin Adli Sicil Kaydı Nereden, Nasıl Alınır?
Adli sicil kaydı halk arasında sabıka kaydı olarak da bilinmektedir. Bu belge vatandaşların devlet tarafından tutulan suç kaydını gösteren resmi bir belgedir. Eskiden Adliyelere gidilerek alınabilen bu evrak, günümüzde E-Devlet sistemi üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Adli sicil kaydı E-Devlet sistemi üzerinden adli sicil kaydı alınabilmesi için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir;
https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-kaydi adresine giriş yapılması gerekmektedir.
Açılan sayfada ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ seçeneği tıklanmalıdır.
Kimlik doğrulama işlemi tamamlanmalı ve sisteme giriş yapılmalıdır.
Açılan sayfada alacağınız belge ile ilgili uyarıların bulunduğu bir metin göreceksiniz. Metni okuduktan sonra metinin altında yer alan ‘Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum’ seçeneğinin yanındaki kutu işaretlenmeli ve ‘Devam Et’ butonuna tıklanmalıdır.
Akabinde açılan sayfada kimlik bilgileriniz bulunmaktadır. Kimlik bilgilerinizin altında belgeyi vereceğiniz kurum türünü seçmeniz ve belgeyi neden vereceğinizi yazmanız gerekmektedir. Ardından ‘Sorgula’ butonuna tıklamalısınız.
Bu işlemden sonra adli sicil kaydınız oluşturulacaktır. Sayfanın sağ üst köşesinde yer alan ‘Yazdır’ seçeneğine tıklayarak sayfanın çıktısını alabilirsiniz.
Sigorta Girişi İçin Diploma Verilmesi Zorunlu Mudur?
Sigorta için diploma gerekli mi sorusu evet olacaktır. Fakat bir kişiye sigorta yapılabilmesi için diploması olması zorunlu değildir. Diplomanız elinizde bulunuyorsa sigorta evrakları arasına fotokopisini ekleyebilirsiniz. Elinizde diplomanı yoksa E-Devlet sistemi üzerinden temin etmeniz mümkündür. Bunun için;
Açık öğretim liselerinden mezun iseniz belgenizi sorgulamak için https://www.turkiye.gov.tr/milli-egitim-acik-ogretim-liseleri-mezuniyet-belgesi-sorgulama adresine giriş yapabilirsiniz.
Yüksek öğretim mezun belgesini sorgulamak için https://www.turkiye.gov.tr/yuksekogretim-mezun-belgesi-sorgulama adresine giriş yapabilirsiniz.
Lise mezuniyet belgenizi sorgulamak için ise https://www.turkiye.gov.tr/milli-egitim-lise-mezuniyet-belgesi-sorgulama adresine giriş yapabilirsiniz.
Milli Eğitim Bakanlığı/ Açık öğretim ortaokulu tamamlama belgesi sorgulamak için https://www.turkiye.gov.tr/milli-egitim-acik-ogretim-ortaokulu-tamamlama-belgesi-sorgulama adresine giriş yapabilirsiniz.
Aile Bildirimi Formu Nedir, Nasıl Doldurulur?
İlk işe girişlerde kişinin asgari geçim indirimi kısa ismiyle AGİ başvurusu için ve kişinin aile ve çocuk yardımından yararlanabilmesi için aile bildirimi formu doldurması gerekmektedir. Aile bildirimi formunu internet üzerinden temin etmeniz mümkün olacaktır. Bu form işe başlayacak olan kişinin evli olup olmadığı, evli ise eşinin çalışıp çalışmadığı, çocuklarının durumu gibi bilgilerin doldurulması gerekmektedir. Bu form sayesinde kişi asgari geçim indiriminden faydalanabilmektedir.
Sigorta İçin Temin Edilmesi Gereken Vesikalık Fotoğrafın Özellikleri
Sigorta için gerekli evraklar hangileridir sorusunun cevabı içerisinde vesikalık fotoğrafta bulunmaktadır. Bu fotoğraf işe başlama ve sigorta başlangıcı için verildiği için güncel olması önemlidir. Son 6 ay içerisinde çekilmiş güncel bir fotoğraf olmalıdır. Tercihen arka fonunun beyaz olması faydalı olacaktır. Sigorta için verilecek olan evrakların hepsinin güncel olması gerekmektedir. Güncel olmayan evraklar için güncelleme mutlaka talep edilecektir.
Yorum yazarak Sigorta Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sigorta Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sigorta Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sigorta Haber değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Sigorta Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sigorta Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sigorta Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sigorta Haber değil haberi geçen ajanstır.