Kansızlık Nedir Tedavisi ve Belirtileri

Kelime olarak kansızlık kanın az olması demektir. Ama tıp dilinde daha sınırlı olarak kullanılır. Kanda hemoglobin konsantrasyonunun normalin altında olması demektir.

Kansızlığın Tanımı

Kelime olarak kansızlık kanın az olması demektir. Ama tıp dilinde daha sınırlı olarak kullanılır. Kanda hemoglobin konsantrasyonunun normalin altında olması demektir. Hemoglobin kana kırmızı bir renk vermektedir. İçinde demir vardır ve oksijeni beyne kaslara ve diğer organlara taşır. Hangi neden olursa olsun kanda hemoglobin azaldı mı tipik kansızlık belirtileri başlar.

Belirtiler: Çarpıntılar nefes darlığı, halsizlik, ayak bileklerinde şişme, yüzde renksizlik ve solgunluk.

Kansızlığa neden olan durumlar:

  • Kronik basur kanamalarında ya da fazla adet görüldüğü zamanlarda olduğu gibi,
  • Aşırı derece kan kaybı.
  • Doğuştan olan bir takım rahatsızlıklar,
  • Zehirlenmeler,
  • Demir eksikliği,
  • Başarısız kan nakli, hemoglobin içeren alyuvarları tahrip eder.

Vücudun yeterince kan yapamamasında uygunsuz beslenme ya da kanamalar yüzünden demir eksikliğini, b12 vitaminin eksikliğini ve folik asit eksikliğinin rolü vardır.

Kansızlığa iki örnek verelim:

Demir eksikliğine bağlı kansızlık: Daha çok kadınlarda görülür. Her yaştaki kadında görülebilir ama en çok orta yaş kadınlarda sıklıkta görülür. Bazı belirtileri vardır. Düz parlak bir dil, ağız kenarında çatlaklar, hazımsızlık ve ishal. Kan testi yapılarak teşhis sağlamlaşır. Tedavisi içinde bol miktarda demir bulunan yiyecekleri tüketmesi gerekmektedir. Bunlar sardalya balığı, çikolata, karaciğer, yumurta sarısı, ceviz, incir, kayısı, mercimek ve ıspanak.

Kansızlığa eğiliminiz olduğu anda hekiminize başvurmalısınız.

Gebelikte Kansızlık:

Annede, önceden kansızlık varsa hamilelikte daha çok artar. Çünkü henüz doğmamış olan bebeğin özellikle demire ihtiyacı vardır. Anne, önceden kansız olmasa bile hamilelikte kansız kalabilir. Hamilelikte çok iyi beslenmek ve kendisi için ve bebek için gerekli vitaminleri, mineralleri almak gerekir. Bunları almaz ve yetersiz beslenirse, kansızlık ve beraberinde başka hastalıkları getirir.

Ayrıca demir olan gıdalarla beraber, domates, maydanoz, marul, taze meyve ve sebze yemesi demir emilimini arttırarak kansızlığı önler.

17 Eki 2019 - 20:41 - Sağlık

Son bir ayda sigortahaber.com sitesinde 82.191 gösterim gerçekleşti.



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sigorta Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sigorta Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sigorta Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sigorta Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sizce 2021 Yılının En İyi Sigorta Şirketi Hangisi?
Tüm anketler