Araç Neden Tekler?

Bütün sürücülerin yılda bir kaç kez yaşadıkları bir sorundur. Araç tekler ve çalışmaz.

Araç arızalarının habercisi olan bu durum, araç motorunda çalışmayı engelleyen bir durum veya motorun devreye girmesin sağlayacak bir eksikliğin işaretidir. Burada önemli olan bu arızanın çok nadir olduğumu yoksa artık rutin halinde tekrar etmesi mi? Havanın ani sıcaklığı veya aniden soğuması mevsimsel olarak bazı arızalara sebebiyet verebilir. Güvenli ve kesintisiz bir seyahat keyfi sürmek ve aracın yolda kalmaması için gerekli bakımları yapılmalıdır. Aracın filtreleri, buji ve kabloları ayrıca ateşleme enjektörü kontrol edilmeli arızalı olanları değiştirilmelidir. Şarj dinamosunun çalışması kontrol edilmeli yeterince ve hızlı şarj etmiyorsa yenilenmelidir. Araç kullanılırken verdiği sinyaller dikkate alınmalı gerekli eksiklikler giderilmelidir.

Aralıksız Araç Teklemesi

Aracın kaput bölümündeki ateşleme parçaları kontrol edilmelidir. Hava değişimi veya sıcaklık artış ve düşüş sebebiyle kaput içindeki soketler de herhangi bir gevşeme veya temassızlık olması durumunda araç tekler ve bu sorun aracın çalışmasının yanı sıra denge düzenini etkiler. Araç içinde hava akışı ve atımı sağlayan hava akış metresi arızalı ise yanma işlemi oluşmaz ve ateşleme düzeninin bozulması aracın teklemesine sebep olur. En fazla tekleme arızalarına sebep olan ise buji, buji kabloları ve ateşleme bobini ve ateşleme sistemi parçalarıdır.

Buji yıpranmış veya bozulmuş ise ateşleme yakıt enjektörü tam zamanında ateşleme yapamaz buda her seferinde teklemeye neden olmaktadır. Değiştirilmeyen hava filtresi ise teklemenin bir başka sebebidir. Araba seyir halindeyken oluşan tekleme daha çok sabit gazda iken olmaktadır. Buji ve ateşleme sistemine bağlı olarak gelişir. Ayrıca zaman zaman temassızlık yapan ateşleme bobini ve akü arasında oluşan geç tutuşmaya bağlı araç tekler ve durur. Araca gaz verirken araç aniden teklemeye başlıyorsa sebebi büyük ihtimalle aks boşluğu arızasıdır. Bu durumda araca dazla gaz vermeden seyir haline devam etmektir.

Kullanıma Bağlı Tekleme

Özellikle manüel araçlarda debriyaj ile gaz ayarının doğru yapılaması sebebiyle olur. Fazla gaz ve yanlış zamanda debriyajı bırakma buna sebep olur. Yağ basıncı dengesi bozuksa o zaman araç tekler be durum daha çok otomatik vitesli araçlarda görülmektedir. Aracın fren, gaz, debriyaj üçlüsü kullanılırken daha hafif ve sakın davranılmalıdır. Aracı kaldırma sırasında fazla ani gaza yüklenme debriyaj kullanılırken çabuk veya erken bırakma aracın teklemesine sebep olur. Araç motorunun boğulmaması ve teklememesi için gaz verilme dengesi çok önemlidir.

17 Eki 2019 - 20:42 - Otomobil

Son bir ayda sigortahaber.com sitesinde 78.714 gösterim gerçekleşti.



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Sigorta Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sigorta Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sigorta Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sigorta Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sizce 2021 Yılının En İyi Sigorta Şirketi Hangisi?
Tüm anketler