EŞDEĞER PARÇA SERTİFİKASYONUNDA BÜYÜK İŞBİRLİĞİ
Sigorta sektöründe önemli maliyet avantajı yaratacak olan orijinale eşdeğer yedek parça uygulamasını teşvik etmek amacıyla TÜBİTAK MAM ile OSEM arasında eşdeğer parça belgelendirme işbirliği anlaşması imzalandı.
Temelleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, 2015 yılında otomotiv yan sanayini desteklemek amacıyla başlattığı çalışma ile atılan, Hazine Müsteşarlığı tarafından da tebliğ olarak yayınlanan eşdeğer parça kullanımına ilişkin teknik altyapıyı oluşturacak işbirliği anlaşması TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile OSEM Sertifikasyon A.Ş. arasında imzalandı.
TÜBİTAK MAM’da 29 Eylül 2017 tarihinde gerçekleşen imza törenine, TÜBİTAK MAM Başkanı Dr.Orkun Hasekioğlu, OSEM Yönetim Kurulu Üyesi M.Atilla Oksay, Genel Müdür Bener Yıkılmaz, TÜBİTAK MAM Başkan Yardımcıları Dr.İbrahim Bekâr, Doç.Dr.Murat Makaracı, OSEM Operasyon Direktörü Ekrem Çankırlı, TÜBİTAK MAM Birim Müdürleri Meral Özcan, Nuh Yılmaz ve Seçil Selçuk katıldı.
Anlaşma ile otomobilin en fazla sigorta hasarına maruz kalan body grubu parçaları olarak tabir edilen parçalarına ilişkin OSEM tarafından yapılacak sertifikasyona esas teknik testler TÜBİTAK MAM altyapısı kullanılarak gerçekleştirilecek. Avrupa ülkelerinin hemen hemen tamamında yaygın bir şekilde kullanılan eşdeğer parça uygulaması tüketicilerin orijinal parça yerine, bununla aynı özelliklere sahip eşdeğer parçayı daha uygun fiyata almasına ve böylece sigorta maliyetlerinin düşmesine katkı sağlıyor.
Sertifikalı Yerli Yedek Parça Üretiminin Önü Açılacak
İmza töreninde konuşan OSEM Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Oksay, “Orijinal olarak tabir edilen yedek parça ile sertifikalı orijinale eşdeğer yedek parça arasında ortalama %60 fiyat farkı var. Bazı parçalarda bu farkın yaklaşık 4 katına kadar çıkabildiğini görüyoruz. Yerli üreticilerimiz bu parçaların pek çoğunun üretimini halihazırda gerçekleştiriyor ancak sertifikasyon yapılamadığı için arzu edilen üretim adetlerine ulaşılamıyor. Eşdeğer parçaların orijinal parça gibi bir takım testlerden geçirilerek, testlerde orijinal parçanın verdiği sonuçları verip vermediğinin ölçülmesi ve belgelendirilmesi, aynı uluslararası uygulamalarda olduğu gibi sektörün bu anlamda önünü açacaktır.” dedi.
Kapsamlı Test Altyapımız Sektörün Hizmetinde
TÜBİTAK MAM Başkanı Dr. Orkun Hasekioğlu da törende yaptığı konuşmada, “Dünya ticaretini domine eden üreticilerin sektörü standardizasyon ve sertifikasyon alanlarına hakim olmak suretiyle yönettiklerini, böyle bir ortamda yerli üretimin desteklenmesi ve pazarda maliyet düşüşünün sağlanması için eşdeğer parça sertifikasyonunun son derece önemli olduğunu” söyledi. TÜBİTAK MAM’ın özellikle body grubu parçalarının test ve analizleri konusunda altyapı ve insan kaynağının yeterli olduğunu vurgulayan Dr. Hasekioğlu anlaşmanın ülkemize hayırlı olmasını diledi.
TÜBİTAK MAM resmi internet sitesi işbirliği haber linki
1972 yılında kurulan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), çalışmalarını Kocaeli’de “TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi”nde sürdürmektedir. Araştırma, geliştirme ve inovasyon yetkinliklerini kullanarak bilim ve teknoloji üretiminde dünya lideri olmayı hedefleyen merkezin bünyesinde, her biri geniş yetkinlik alanına sahip Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü, Enerji Enstitüsü, Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü, Gıda Enstitüsü, Kimya Enstitüsü, Malzeme Enstitüsü ile Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü bulunmaktadır.
Sahip olduğu araştırma kabiliyet ve kapasitesi, araştırma alt yapısı, dünya standardı yönetsel ve işletim süreçleri ile ileri teknoloji dünyasının öncü kuruluşlarından olan TÜBİTAK MAM, müşteri odaklı yaklaşımı ile kamu, savunma ve özel sektör kurum ve kuruluşları ile akademik kurumlara özgün çözümler sunmaktadır. Bu çözümlerini temel araştırma, uygulamalı araştırma ve geliştirme, teknoloji transferi, inovasyon, sistem ve tesis kurma, ulusal standart ve norm belirleme, profesyonel danışmanlık ve eğitim çalışmaları ile gerçekleştirmektedir.
Yorum yazarak Sigorta Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sigorta Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sigorta Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sigorta Haber değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Sigorta Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sigorta Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sigorta Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sigorta Haber değil haberi geçen ajanstır.