Açılımı Özel Tüketim Vergisi olan ÖTV, tüketicilerin ürün satın alırken ödemekle yükümlü oldukları vergidir. Devlete ödenen bir veri olan ÖTV, Avrupa Birliği Uyum çerçevesi kapsamında 2002 yılında uygulanmaya başlamıştır.
ÖTV Muafiyeti Nedir?
ÖTV, tüketicilerin belirli ürünleri satın alırken ödemeleri gereken bir vergi türü olarak bilinir. Alkollü içkiler, tütün ürünleri, kürk, takı ve mücevher gibi lüks tüketim ürünleri, araç vergileri gibi daha pek çok ürün için geçerlidir. Devlet bütçesine katkı sağlamak hem de belirli ürünlerin tüketimini sınırlandırmak için alınan bir vergidir. Ancak bazı özel durumlarda kişilere ÖTV muafiyeti uygulanır. Böylece vergiden muaf tutulur. Bu muafiyet belirli durumlar için geçerli olup belgelenmesi gerekmektedir. Peki bu ÖTV muafiyetinden kimler yaralanabilir, ÖTV muafiyeti kapsamı nelerdir? Tüm bunların cevaplarını sizler için araştırdık ve yazımızın devamında yer verdik. Haydi gelin birlikte bakalım.
ÖTV Muafiyeti Ne Demek?
Açılımı Özel Tüketim Vergisi olan ÖTV, tüketicilerin ürün satın alırken ödemekle yükümlü oldukları vergidir. Devlete ödenen bir veri olan ÖTV, Avrupa Birliği Uyum çerçevesi kapsamında 2002 yılında uygulanmaya başlamıştır. ÖTV, lüks tüketim ürünleri gibi bazı ürünlerde geçerli olup tüketimini sınırlandırmak gibi nedenlerden dolayı bulunmaktadır. Fakat bazı durumlarda tüketiciler ÖTV’den muaf tutulabilir. Bu durumlara kişinin engel durumunun bulunması, şehit yakını olması gibi farklı detaylar içerir. Bu gibi durumlarda ÖTV muafiyeti uygulanarak tüketiciler vergi ödemeden belirli tüketim ürünlerinden yararlanabilmektedir. Kişiler belirli koşulları karşıladığında ÖTV ödememe hakkına sahip olur. Bu muafiyet her sene belirlenen limitler dâhilinde geçerli olur. ÖTV istisnası daha çok otomobiller alımlarında kullanılsa da ihracat, kamu hizmetinde bulunmak, engellilik durumu, şehit yakını olmak gibi durumlarda da uygulanabilmektedir. Muafiyetten yararlanan kişiler ÖTV vergisi ödemeden daha uygun fiyatlarda ürünlerine sahip olur.
ÖTV Muafiyeti Şartları Nelerdir?
Tüketicilerin ÖTV muafiyetinden yararlanabilmesi için belirli şartları karşılaması gerekmektedir. ÖTV muafiyeti şartları şu şekilde sıralanabilir:
● Tüketicinin engellilik durumunun belirli düzeyde olması gerekmektedir. Bu durum aynı zamanda sağlık raporu ile kesinleşmelidir.
● Raporda belirtilen engellilik derecesinin %90 ve üzerinde olduğu durumlarda ÖTV muafiyeti geçerlidir. Aksi durumda kişi muafiyetten değil ÖTV indiriminden yararlanmaktadır.
● Kişinin zihinsel engelinin bulunduğu durumlar da ÖTV muafiyetine dahil edilmektedir. Araba alımlarında bu kişinin araba kullanamayacağı için araç alımlarında bir vasi tayin edilmelidir. Vasi araç alımı için gerekli hukuki izinler almalıdır. Davanın sonuçlanmasıyla beraber ÖTV muafiyetinden yararlanarak araç sahibi olabilir.
● Kişinin engel durumu %90’ın altında olsa da belirli durumlarda ÖTV muafiyetinden yararlanabilmektedir. Kişinin fiziki bir engeli var fakat %90’ı karşılamıyorsa bu durumda alacağı arabanın kendi engel durumuna uygun şekilde yenilenmesi şartı bulunmaktadır. Böylece kişinin rahat ve güvenli bir sürüş yapması sağlanır. Yapılan yenilemeler sağlık raporunda belirtilmeli ve engelli bireyin ehliyeti bu koşullar doğrultusunda yenilenmelidir.
ÖTV Muafiyeti Nasıl Alınır?
ÖTV muafiyeti nasıl alınır, sorusu bu konu hakkında merak edilenler arasında yer alır. Bilindiği üzere ÖTV muafiyetinden yararlanabilmek için kişinin engel durumunun %90 ve üzerinde olması gerekmektedir. Bunun için de tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu alınmalıdır. Bunun için de belirli adımların takip edilmesi gerekmektedir. Engelli ÖTV muafiyetinden yararlanmak için aşağıda verilenleri takip edebilirsiniz:
● Kişinin ÖTV muafiyetinden yararlanabilmesi için 18 yaşını doldurmuş veya bir vasisi olması gerekmektedir.
● Kişi engellilik durumunun kesinleşebilmesi için sekiz farklı branştan doktora muayene olması ve belirli testleri yapması gerekir. Böylece engellilik durumu belirlenir. Muayeneler sonucunda kişinin engellilik derecesi belirlenir. Aynı zamanda her branşın doktorunun rapor altında imzası olması gerekmektedir.
● Muayeneler sonrasında kişi son olarak sağlık kurulu onayına girmektedir. Bir heyet toplanır ve kişi heyet günü gelerek onay girer. Heyet onay verdikten sonra kişi engelli raporu almaya hak kazanır ve %90 üzerinde engel derecesi varsa ÖTV muafiyetinden yararlanabilir.
Eğer şehit yakınıysanız ve ÖTV muafiyetinden faydalanmak istiyorsanız şu adımları takip edebilirsiniz.
● ÖTV muafiyetinden yararlan isteyen kişi şehidin birinci derecen yakını olması gerekmektedir.
● Birinci derece yakını olan kişi SGK’dan malullük durum belgesi almalıdır.
● Şehide ait Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi alınmalı ve gerekli olan diğer belgeler tamamlanmalıdır.
● Tüm belgeler tamamlandıktan sonra Gümrük İdaresine gidererek belgeler ibraz edilmelidir. Burada yapılan incelemeler çıkan sonuca göre sonrasında ÖTV muafiyetinden yararlanılabilmektedir.
Yorum yazarak Sigorta Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sigorta Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sigorta Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sigorta Haber değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Sigorta Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Sigorta Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Sigorta Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Sigorta Haber değil haberi geçen ajanstır.